hamburger-icon

Kliker.info

Ćamil Duraković: Razočaran sam zbog današnjeg napada, izvinjavam se premijeru Vučiću

Ćamil Duraković: Razočaran sam zbog današnjeg napada, izvinjavam se premijeru Vučiću

11 Jula
15:39 2015

Dure34Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković izjavio je kako je duboko razočaran zbog današnjeg napada na srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari i kazao kako se duboko izvinjava premijeru Vučiču, prenosi Anadolija.”Duboko se izvinjavam premijeru Vučiću što je ovo doživio iz razloga što kada sam došao da ispitam osobe koje su to uradile, desilo se da nijedna majka koja kopa danas ovdje dijete ili muža, nijedan brat koji kopa brata ili oca, nije ovo uradio.

To su uradili bolesni umovi koji su iskoristili ovaj naš dostojanstveni događaj, na kojem mi radimo sedam mjeseci da bismo imali premijera Vučiča u prijemnoj sali, koji je zagrlio majku Muniru Subašić, koji je uzeo srebrenički cvijet i stavio za rever, pokušao da na jedan dostojanstven način da doprinos u našoj tuzi i boli koju smo imali danas. Desilo se da se grupa ljudi, od kojih se mi apsolutno ograđujemo, izravnala sa onima koji su neki dan gađali naše tabute u Han Pijesku. U ovom momentu, zaista me sramota”, kazao je Duraković.

Na pitanje da li očekuje da će u narednim danima biti napeta situacija u Srebrenici i njenoj okolini, načelnik ove opštine i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici naglasio je da će pokušati ostvariti kontakt sa premijerom Vučićem “da ga zamolim i, zbog Bošnjaka koji sigurno to nisu napravili, a koji žive u Skelanima, Lješću, Dobraku, Bratuncu, mjestima stotinu ili nekoliko stotina metara udaljenim od Srbije, da se izvinim i u njihovo ime, jer su to ljudi koji to nikada ne bi uradili, i da pokušamo iz ovoga izaći mudriji i da nas ovo ne zaustavi na putu onoga u čemu nam je bila namjera, a to je međusobno povjerenje”.

“Mnogo će zavisiti i od toga kako ovo preuzmu mediji, da li će srbijanski mediji pričati o svom premijeru i praviti od toga senzaciju ili naši bh. mediji kako je to bio miran incident. Ovdje treba zauzeti zajednički stav, da svi zajednički osudimo ovo što je neko uradio. Ovo je jedno iskustvo za narednu godinu da ove neke stvari nećemo prepuštati slučaju”, kazao je Duraković.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić intervencijom sigurnosnih snaga odveden je iz Memorijalnog centra Potočari nakon što je na njegovu delegaciju bačena cipela i drugi predmeti.

Vučićev izlazak iz Memorijalne sobe u Potočarima i odavanje počasti žrtvama kraj Memorijalnog kamena bili su popraćeni zvižducima i tekbirima Allahu Ekber dijela prisutnih na dženazi u Memorijalnom centru u Potočarima. Na prostoru kod VIP lože istaknut je transparent “Ako ubijete jednog Srbina, mi ćemo ubiti 100 muslimana”, podsječajući na govor Vučića u Skupštini Srbiji 20. jula 1995. godine.

Nakon meteža koji je nastao, reis-ul-ulema Islamske zajednice BiH Husein ef. Kavazović je pozvao vjernike da se smire i da pristupe vjerskom obredu.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku