hamburger-icon

Kliker.info

Ćamil Duraković pojašnjava : Jedino mi građani Srebrenice mogu suditi

Ćamil Duraković pojašnjava : Jedino mi građani Srebrenice mogu suditi

28 Septembra
02:15 2015

Dure77Ostavka na mjesto načelnika opštine Srebrenica, koju je podnio Ćamil Duraković, nije, kako on ističe u intervjuu za “Nezavisne”, ni kukavičluk, ni slabost, već stvar principa i namjera da se skrene pažnja na politike koje smatraju da su javne institucije njihovo vlasništvo.

S mirnim protestima, koje su tim povodom za danas zakazali građani ispred zgrade opštine Srebrenica, napominje, nema ništa, ali dodaje i da je spreman postupiti kako oni procijene, pa se tako i vratiti na čelo opštine.

NN: Vi ste dosad uzrok ostavke objasnili suštinskim mimoilaženjem između Skupštine i Vas kao načelnika po pitanju Doma zdravlja i generalno politike. Možete li to malo precizirati?

DURAKOVIĆ: Dakle, govorimo o suštinskoj ustanovi od javnog značaja za život i zdravlje svih njenih građana, ali se u srijedu na sjednici SO Srebrenica desilo to da se o ustanovi govori u kontekstu pripadanja SNSD-u. Mene, kao čovjeka koji živi i radi u ovoj opštini i liječi se, kao i moja porodica, to je povrijedilo. Jer, ne može pripadati nijednoj stranci, stranka može da daje kadrove, ali da opet u interesu svih građana djeluju. Drugačije ne mogu da prihvatim.

Ne možemo smatrati da smjenom jednog čovjeka mislimo da ćemo promijeniti deficit koji se akumulirao proteklih 15 godina. I to ne zbog medicinskog kadra, već upravo zbog proizvedenih političkih kadrova, koje je upravo taj SNSD nagomilao. Zamislite Dom zdravlja u kojem rade 53 osobe, od čega je svega pet doktora. To je katastrofalno, to je poražavajuće za ovakvu ustanovu i broj osiguranika koji se tu liječe. I to nije jedini problem, ovo je samo kulminacija. Mi se godinama trudimo da se u ovoj opštini stvari pomjere naprijed. Otvorili smo 250 radnih mjesta u privredi, radimo značajne infrastrukturne projekte, guramo naprijed, a oni nazad…

NN: Koga smatrate najodgovornijim za situaciju koja je nastala u Srebrenici?

DURAKOVIĆ: Najveća odgovornost je na SDA, koja ima šest odbornika u Skupštini i umjesto da se ponaša ozbiljno i u interesu građana, ona ne djeluje tako. U svakoj stranci postoje dobri i loši, a ovdje je u konkretnom slučaju predsjednik stranke presudio, jer su prisilili odbornike da glasaju. Ja sam dobijao pozive od tih odbornika, oni žale zbog situacije koja je nastala, ali se zbog bahate stranačke discipline moraju tako ponašati. Drugi je SNSD. Problem su politike onih koji ne žive u Srebrenici, a hoće da kroje sudbinu i život u opštini. Imate političare koji misle da je kafana mjesto gdje dva čovjeka mogu dogovoriti kako treba da teče život u Srebrenici, a ja to ne želim dozvoliti. Imate dvije osobe, predsjednike SNSD-a i SDA, koji sjednu u lokalnoj birtiji i dogovore nešto, a nijedan ne živi u Srebrenici, nisu nikada ni pritisak izmjerili u tom Domu zdravlja, već obično građanima nabijaju pritisak. I ako iko nema prava pričati o Domu zdravlja u Srebrenici, nemaju oni, jer ne žive ovdje, niti se liječe oni, ni njihove porodice.

To je, dakle, bila zadnja kap u čaši. To mi vrijeđa inteligenciju i ne želim biti dio tih politika, niti je moja ostavka kukavičluk ili slabost, to je skretanje pažnje na politike koje smatraju da su institucije države njihovo vlasništvo, a ne vlasništvo svih građana. I, ako sam ja prva žrtva na tom putu, neka budem. Nisam rob niti jedne funkcije. Građani Srebrenice me otjerati neće, u to budite sigurni, tako da ću ja svakako ostati da živim, radim i doprinosim na neki način i dalje ovoj zajednici i borim se protiv takvih politika.

NN: Za danas su najavljeni mirni protesti građana pred zgradom opštine. Pod sloganom “Zaustavimo uništavanje i pljačku Srebrenice” građani Vama pružaju podršku. Da li je to eventualno i put do Vašeg povratka?

DURAKOVIĆ: Ostavku sam uputio na tri adrese i o njoj će se očitovati nadležni. S protestima građana nemam ništa, odnosno nisam dio te kampanje, ali su građani jedini koji mogu da mi sude i kažu treba li ja da ostanem, a da odu drugi ljudi, ili ja treba da odem, a da ostanu ili dođu drugi ljudi. Kao legalista i demokrata, ja ću poštovati njihovu volju. Konačno i svi drugi političari treba da shvate da oni koji su ih birali, trebaju i mogu da im sude.

Sporno rukovodstvo

Duraković je, podsjetimo, ostavku podnio nakon što je u Srebrenici smijenjen direktor JZU Dom zdravlja Nenad Milošević, odnosno za vršioca dužnosti direktora izabran je Aleksandar Jovanović, trenutno zaposlen kao rendgen tehničar.

Vanja Stevanović (NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku