hamburger-icon

Kliker.info

Ćamil Duraković: Dodik je pokazao da želi pomoći, njegova posjeta Srebrenici je za mene historijski čin

Ćamil Duraković: Dodik je pokazao da želi pomoći, njegova posjeta Srebrenici je za mene historijski čin

16 Aprila
21:03 2015

CamilDo321Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sa suradnicima razgovarao je danas u Srebrenici s načelnikom te općine Ćamilom Durakovićem, a u fokusu njihovog razgovara bili su ekonomski i sigurnosni aspekti kao i poljoprivreda i razvoj te općine.Načelnik Duraković kazao je Feni nakon sastanka da je u susretu dogovoreno nekoliko konkretnih stvari, gorućih za tu općinu.

– Konačno smo dogovorili sanaciju regionalnog puta od Srebrenice do industrijske zone u Zelenom Jandru i to ne saniranje rupa, nego presvlačenje asfaltne dionice koja je skupa da bi je jedna općina finansirala – kazao je. Druga, kako je kazao Duraković, pragmatična odluka Dodika je da sa 50.000 KM pomogne obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici, što nije bilo slučaj u proteklih pet godine od Vlade RS.

– Sam je to obećao i već naložio nadležnim službama da to bude realizirano do 11. jula. To je dobar i konkretan gest – kazao je on.

Duraković kaže da je tokom susreta Dodik obećao da će, iz svog budžeta, nabaviti vozilo za prijevoz pacijenata na dijalizu u Dom zdravlja.

– Dobili smo optimističan stav da će suradnja Vlade RS, predsjednika i Općine Srebrenica biti pospješena i popravljena i da će institucije Vlade RS direktno korespondirati s Općinom. Zahtijevao sam da se ta korespondencija odnosno implementacija projekata odvija putem Općine, a Dodik je uvažio funkciju načelnika Općine i stavio se na dispoziciju za dalju suradnju – kazao je.

Dodik je, kako je kazao Duraković, obećao u dogledno vrijeme doći i uvjeriti se da li je i realizirano sve ono što je planirano za ove posjete Srebrenici.
U okviru posjete općini Srebrenica, Dodik je danas položio cvijeće u Memorijalnom centru Potočari i odao počast žrtvama genocida.

– Sam njegov čin dolaska u Memorijalni centar, polaganje cvijeća i odavanje počasti žrtvama je dovoljno da kaže o njegovom odnosu, institucionalnom i individualnom. To je za mene historijski čin, pozitivna posjeta koja će umnogome relaksirati odnose između Općine Srebrenica i Vlade odnosno entiteta RS – kazao je Duraković.

Današnjem sastanku u Srebrenici prisustvovali su i ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić i ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku