hamburger-icon

Kliker.info

Ćamil Duraković Aleksandru Vučiću: Ne nasjedaj na provokacije Milorada Dodika

Ćamil Duraković Aleksandru Vučiću: Ne nasjedaj na provokacije Milorada Dodika

10 Avgusta
17:12 2017

Lider pokreta “Odgovor” i bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković pozvao je predsjednika Srbije da nastave zajedno da rade na dijalogu Bošnjaka i Srba.Duraković je Aleksandru Vučiću sugerisao da, kako je naveo, ne nasjeda na provokacije koje plasira Milorad Dodik.

“Neka ovo bude temelj dijaloga o zaštiti kulturnog identiteta, te pozivam predsjednika Aleksandra Vučića da ne nasjeda na provokacije Milorada Dodika i njegove ‘memorandume’ koji mu samo služe za spas od političkog poraza“, izjavio je Duraković, prenijela je regionalna N1 televizija.

On je predložio usvajanje Deklaracije o priznavanju, toleranciji i zaštiti kulturnog identiteta i maternjih jezika Bošnjaka i Srba.

“Ovom Deklaracijom pozivamo na priznanje naziva bosanskog jezika, kao maternjeg jezika Bošnjaka, i srpskog jezika, kao maternjeg jezika Srba, te pozivamo na njihovu ravnopravnu upotrebu, zaštitu i uključivanje u sistem obrazovanja”, kazao je Duraković.

Prema njegovim riječima, vrijeme je da se zajednički istakne spremnost na borbu za očuvanje ćirilice i latinice, kao dva pisma koja pripadaju bosanskom i srpskom jeziku, te da traži od nadležnih institucija potpuno uvažavanje njihove ravnopravnosti, položaja te istorijskog i kulturnog značaja za Bošnjake, Srbe, ali i sve druge građane ove dve zemlje.

“Posebno pozivamo na osiguranje finansijskih sredstava i svih drugih oblika pomoći za zaštitu bosanskog i srpskog jezika u dijelovima ove dvije zemlje, gdje Bošnjaci ili Srbi čine brojno manjinsko stanovništvo. Moramo razmišljati o svemu šta treba preduzeti za zaštitu srpskog jezika na području entiteta Federacija BiH, te zaštitu bosanskog jezika na području entiteta Republika Srpska i na području regije Sandžak u Srbiji”, dodao je Duraković.

On je naglasio da Bošnjaci i Srbi, “čuvajući bosanski i srpski jezik, svjesni da su se međusobno dobro razumjeli svaki put kada su istinski hteli razgovarati, pokazuju uvažavanje jednih prema drugima i stvaraju temelje za mirnu i prosperitetnu budućnost”.

(Kliker.info-B92)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku