hamburger-icon

Kliker.info

Čak 99,8 posto birača za obilježavanje 9. januara : Dodik slavodobitno izjavio da je Republika Srpska država i da se ne plaši hapšenja !

Čak 99,8 posto birača za obilježavanje 9. januara : Dodik slavodobitno izjavio da je Republika Srpska država i da se ne plaši hapšenja !

25 Septembra
23:37 2016

dodik_kolazPrema podacima sa 71 posto glasačkih mjesta na referendumu koji je u nedjelju održan u Republici Srpskoj gotovo svi koji su sudjelovali u tom izjašnjavanju dali su potporu obilježavanju 9. januara  kao entitetskog praznika.Predsjednik  komisije  za provedbu izbora Siniša Karan kazao je novinarima kako je od 425.715 glasačkih listića prebrojanih do 22 sata pozitivan odgovor na postavljeno referendumsko pitanje sadržavalo je njih 99,7 posto.

Karan nije iznio precizne podatke o izlaznosti no potvrdio je kako je ona bila veća od 50 posto što je zakonska pretpostavka da bi ovo izjašnjavanje bilo važeće.Pravo sudjelovanja na referendumu imalo je nešto više od 1,2 miliona građana.

Glasači su odgovarali  na pitanje žele li da se 9. siječnja nastavi obilježavati i slaviti kao dan RS. Ustavni sud BiH je izrijekom 9. januara, datum kada je 1992. dio zastupnika Srba proglasio tzv. republiku srpskog naroda, označio neustavnim praznikom jer diskriminira Hrvate i Bošnjake kao pripadnike konstitutivnih naroda u RS, a potom zabranio referendum.

Konačne rezultate referenduma , kakao je najavio Karan, objavit će u ponedjeljak u 12 sati.Referendum u RS-u imao je karakteristike jednonacionalnog izjašnjavanja jer Bošnjaci i Hrvati na njemu nisu sudjelovali.Bošnjački dužnosnici u tijelima vlasti u izjavi lokalnim medijima u BiH izrazili su sumnju u vjerodostojnost objavljenih podataka o izlaznosti svjedočeći kako je na terenu zapravo bilo malo zanimanje za glasovanje.

“Daleko manja je izlaznost na referendum nego što to komisija za provedbu referenduma predstavlja. Cijeli dan sam na prostoru entiteta RS-a i nigdje nisam vidio da idu ljudi u većem broju na taj referendum”, izjabio je Mihnet Okić, predsjednik kluba hrvatsko-bošnjačke koalicije “Domovina” u Narodnoj skupštini RS kako ga citira portal Klix.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je nakon glasovanja na referendumu u Laktašima kod Banje Luke otputovao u istočnu Bosnu gdje je na Sokocu posjetio psihijatrijsku bolnicu a potom je otišao na Pale na predizborni skup zahvalivši svima koji su izašli na glasovanje. Tamo je ponovio tezu kako je RS država dodajući kako je bosanskim Srbima to jedina brana od ponavljanja Jasenovca.

“Sama sloboda je Srbima bila garantirana onda kad su imali državu. Zato je Republika Srpska kao država važna. RS je država”, rekao je Dodik.

Dodik zadovoljan rezultatima referenduma, ne isključuje novi o statusu RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u nedjelju je ocijenio potpuno uspjelim referendum koji je proveden u tom entitetu o danu RS-a 9. siječnju te kazao kako ne treba isključiti slično izjašnjavanje o “statusu RS-a” kada za to dođe vrijeme.

“Ovo je bio referendum o danu RS ne o statusu”, kazao je Dodik na konferenciji za novinstvo u Banja Luci koju je “začinio” verbalnim napadima i uvredama na račun novinara koja su mu postavljali pitanja koja nisu bila po njegovu ukusu.

Ljutito je odgovorio na pitanje hoće li biti referenduma o otcjepljenu RS istaknuvši kako to stoji u programskim dokumentima njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

“Kada dođe vrijeme razgovat ćemo na tu temu. Hoćemo li odlučiti ili nećemo ne trebaju drugi procjenjivati”, kazao je Dodik dodajući kako je uvjet da se referendum o otcjepljenju RS od BiH ne održi vraćanje tom entitetu ovlasti koje su mu navodno oduzete od 1995.

Na pitanje što misli o najavama kaznenog progonona zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH koji je 9. siječnja proglasio neustavnim praznikom a potom zabranio sam referendum, Dodik je kazao kako time nije zastrašen te kako ne vjeruje da će to toga doći.

“Ja se naravno ne plašim”, kazao je Dodik dodajući kako ga “baš zanima” što će uslijediti u narednim danima jer, po njegovu sudu, u provedbi referenduma nema elemenata nikakvog kaznenog djela.

“Najbolji odgovor na sve tvrdnje (Bakira) Izetbegovića dan je širom RS”, kazao je Dodik pozivajući se na rezultate referendumskog izjašnjavanja na kojem je nakon prebrojavanja trećine glasova skoro 100 posto bilo za 9. januara kao dan entiteta.

Ustavni sudBiH  je nazvao insitucijom “bez javne kontrole” ustvdivši kako je donio “katastrofalne odluke”.

“Ovdje se rado o sudu koji provodi političko nasilje”, kazao je Dodik komentirajući sudske odluke.

Ustvrdio je kako BiH i dalje funkcionira isključivo temeljem intervencije međunarodne zajednice  koja opet, po njegovim rječima, prijeti silom.

“Izražavam zadovoljstvo danom koji će nedvojbeno ući u istoriju RS. Mnogi će se pozivati na ovaj dan kao primjer odlučnosti”, kazao je Dodik osvrčući se na ogromnu podršku  onih koji su izašli na referendum nastavku obilježavanja 9. januara kao dana RS.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku