hamburger-icon

Kliker.info

Buybook predstavlja “Krhotine”: Saga o rasparčanoj porodici

Buybook predstavlja “Krhotine”: Saga o rasparčanoj porodici

08 Juna
06:40 2014

PrcicKrhotine21Nakon što je sredinom maja u Buybookovoj biblioteci Savremena bh. književnost objavljen roman “Krhotine”, Tuzlaka Ismeta Prcića, izdavačka kuća Buybook ugostila je ovog američko-bosanskog autora. Prva promocija romana održana je krajem maja u Tuzli, druga je zakazana za danas na Boračkom jezeru, a u ponedjeljak i u Sarajevu.

Ismet Prcić rođen je 1977. U SAD je emigrirao 1996. Magistrirao je engleski jezik i pisanje na University of California, Irvine. Predaje dramu na Clark Collegeu u Vancouveru, u Washingtonu. Koautor je scenarija za film “Imperial Dreams” prikazanog na Sundance Film Festivalu 2014. Živi u Portlandu u Oregonu.

“Krhotine” Prcićev roman prvenac, objavljen je 2011. u SAD-u. Dobio je brojne pozitivne kritike, a New York Times ga je uvrstio među stotinu najboljih knjiga 2011. Kako su “Krhotine” jedan od najiščekivanijih Buybookovih naslova ove godine, u bh. javnosti postoji velika zainteresiranost za ovu knjigu. Iako nije bio u prilici sam preveseti knjigu, što mu je bila želja, Prcić je blisko srađivao na prevodu s Buybookovom prevoditeljicom Amrom Pašanović, da bi ova knjiga koja je napisana na engleskom, bila vjerno prenesena na Prcićev maternji jezik.

“Krhotine”, izvanredan i provokativan roman, priča je o mladom Bosancu istog imena, koji je napustio ratom razorenu domovinu, i o njegovoj borbi da pomiri svoju prošlost sa svojim sadašnjim životom u Californiji. Da bi se riješio krivnje koja ga izgriza zato što je ostavio svoju porodicu u ratu, savjetuju ga da sve zapisuje. Rezultat toga je mnoštvo uspomena, ispovijesti i fikcije: dirljiva i duhovita sjećanja na djetinjstvo u Tuzli prepliću se s mučnim i tužnim pismima majci o izazovima života u novom svijetu. Kako Prcić nalazi uporište u sadašnjosti, prošlost izmiče, a njegovo pisanje se dodatno komplikuje pričama ispričanim iz perspektive drugog mladića – stvarnog ili izmišljenog – Mustafe,  koji se pridružio specijalnoj jedinici i ostao u Bosni da se bori. Kada Mustafina priča zasjeni Ismetov novonastali identitet, čitalac je primoran da skuplja fragmente života koji je postao jezivo neprepoznatljiv, čak i onom koji ga živi.

“Krhotine” su uzbudljivo štivo, užasna priča o ratu, sazrijevanju i emotivna saga o rasparčanoj porodici.

Zaigran, ali iskren prvenac

“Impresivan… domišljat… Probija granice konvencije, logike, hronologije… Ambiciozan i dubok… Autor je uspio napisati uznemirujući i snažan roman” (New York Times Book Review)

“Strastven, duhovit i stvaran, a također mnogo govori o ratu, izgnanstvu, krivnji i strahu” (Chicago Sun Times)

“Prcić bilježi ludilo rata i njegove trajne posljedice” (Publishers Weekly)

“Zaigran, ali iskren prvenac… Veoma detaljan… Prcić je odvažan, saosjećajan talent” (Kirkus Reviews)

(Klikwer.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku