hamburger-icon

Kliker.info

Butmirski s(prudovi) : EU se povlači iz procesa reformi?

Butmirski s(prudovi) : EU se povlači iz procesa reformi?

28 Oktobra
15:54 2009

Vijeće ministara Evropske unije jučer u Luksemburgu nije donijelo nikakav zaključak u vezi s butmirskim procesom ni upute za njegov nastavak. Šef švedske diplomatije Karl Bilt (Carl Bildt) rekao je kako "EU očekuje od bh. lidera da sami učine nešto za svoju zemlju".- Mi nećemo sad ništa da radimo. Nadamo se da će u BiH nešto uraditi. U pitanju je njihova zemlja. Ako bh. lideri mogu sjesti i razgovarati o tome kako uhvatiti priključak za ostalim balkanskim zemljama ka EU, podržat ćemo ih – rekao je Bilt nakon sastanka.

Male šanse              Ovu izjavu lider SDA Sulejman Tihić protumačio je jučer kao ostvarenje njegovog najvećeg strahovanja – "povlačenje EU iz procesa reformi, što znači da će nama biti gotovo nemoguće postići neki dogovor". Na pitanje kako dalje, Tihić je kazao da to treba pitati "one koji stalno odbijaju, počev od aprilskog paketa, butmirskih prijedloga…"- Sad smo opet na nuli. Poznajući lično ljude koji učestvuju u razgovorima, mislim da su male šanse da se uopće održi sastanak, a još manje da bude postignut dogovor – rekao je Tihić dodajući da je lider SNSD-a Milorad Dodik za petak sazvao sastanak čelnika bh. stranaka u Banjoj Luci "samo reda radi, kako bi anulirao butmirski proces".Dodik je medijima u RS izjavio da sudbina BiH zavisi od bh. lidera koji trebaju nastaviti pregovore, bez prisustva stranaca. Rekao je da je spreman učestvovati i na sastanku u Sarajevu, ako ga pozovu lideri bošnjačkih stranaka. Dragan Čović, lider HDZBiH, smatra kako je "dobro da nas neko ohrabruje da se sami dogovaramo", ali naglašava da "međunarodna zajednica ne može izbjeći svoj dio odgovornosti za BiH sve dok imamo zemlju uređenu na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma". Dodao je kako ne vjeruje da će otputovati na sastanak koji je sazvao Dodik, jer smatra da je lider SNSD-a time pokušava samo napraviti alibi kako bi mogao reći da se zalagao za sastanke i dogovor.

Preuzimanje rizika             Stav Evropske unije za lidera PDP-a Mladena Ivanića je "logičan nakon neuspjeha misije dobre volje". On ne vjeruje u dogovor petorke, jer se "hrane svojom nesposobnošću da bilo šta naprave". – Iz Luksemburga je na ovaj način poručeno da više niko iz međunarodnih institucija neće na sebe preuzimati rizike pokušaja dogovora u BiH. Pitanje je da li više iko ima namjeru žrtvovati svoju političku karijeru zbog BiH – rekao je Ivanić, dodajući da "najbolje što se BiH može desiti u ovoj cijeloj konstrukciji jeste stagnacija".

Dodik: Nastaviti put ka NATO-u           Dodik smatra važnim nastaviti put ka NATO-u, čime će BiH dobiti garanciju stabilnosti.- Trebamo se navići da sva rješenja moraju biti rješenja demokratskih procedura i da niko ovdje ne može računati na nasilje bilo koje vrste. Srbi u BiH vjerovatno u budućnosti ne bi imali značajne šanse ako dođe do nasilja, ne zbog toga jer nisu dobri borci, ili što nemaju čime da ratuju, nego što ljudi neće da ratuju. To je problem što možda neko hoće u BiH da ratuje, ali Srbi sigurno neće, jer nisu u tom transu kao neki drugi – rekao je Dodik.

Ne bavite se prošlošću                 Na pitanje kako postići napredak u BiH, gdje pola zemlje Radovana Karadžića, kojem se sudi za genocid i zločine protiv čovječnosti, tretira kao heroja, Bilt je poručio liderima kako je njihov posao da oblikuju budućnost, a ne da mijenjaju prošlost i dodao:- Naravno da se može napraviti napredak – fokusiranjem na budućnost. Imamo niz primjera u EU gdje se ne slažemo u vezi s pitanjima iz prošlosti, ali mi smo koncentrirani na budućnost. /Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku