hamburger-icon

Kliker.info

Butmirski proces: Jones optimist, ali nema garancija da će se dogovor postići

Butmirski proces: Jones optimist, ali nema garancija da će se dogovor postići

06 Novembra
09:02 2009

Američki posrednik na razgovorima o ustavnim promjenama u BiH Stuart Jones izjavio je sinoć u intervjuu bh. novinskim agencijama da se nakon razgovora proteklih dana vraća u Sjedinjene Države kao optimist, ali da nema garancija da će se postići dogovor između vodećih bh. stranaka zbog stvarnih razlika među njima.Međutim, naglasio je Jones, sve one dijele isti cilj, a to je da BiH bude u mogućnosti da prezentira vjerodostojnu aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u. A ako se postigne dogovor o "butmirskom paketu" BiH će moći računati na američku podršku za aplikaciju za Akcioni plan za članstvo u NATO-u (MAP).Naveo je da su na razgovorima koje je vodio s evropskim kolegama svi bh. stranački lideri pokazali dobru volju da se pronađe rješenje u vezi s butmirskim paketom iako neke stranke nisu prihvatile definiciju "minimuma" potrebnog za dogovor.Jones je objasnio da minimum nije prava riječ jer se radi o zadovoljavanju četiriju kriterija koji će omogućiti BiH članstvo u NATO-u i EU-u.To su poštovanje Evropske konvencije o ljudskim pravima, država BiH kao jedina adresa za pregovore o članstvu u EU, nadležnosti države i funkcionalnost države.

– Ni EU ni NATO neće prihvatiti državu koja nije funkcionalna – naglasio je.Jones kaže da butmirski paket ispunjava ove kriterije, uz puno poštovanje Dejtonskog sporazuma i prava entiteta.Upitan da prokomentira izjave s jedne strane lidera SNSD-a za koga je neprihvatljivo ukidanje entitetskog glasanja, te stav predsjednika Stranke za BiH Harisa Silajdžića koji traži njegovo ukidanje, Jones je kazao da je zadatak predstavnika SAD-a i EU-a da dođu s paketom za stvaranje funkcionalne države, sposobne za priključenje EU, usklađenim s Evropskom konvencijom, ali da ne sadrži nikakve promjene entitetskog glasanja.Naveo je da je Venecijanska komisija 2007. godine, iako je iznijela niz problema sa entitetskim glasanjem, saopćila da ono ne predstavlja prepreku za reformu ustava.- Možemo postići naše ciljeve bez diranja u entitetsko glasanje – rekao je Jones.On se ipak nada podršci Silajdžića, s kojim je, kako kaže, imao konstruktivne razgovore, iako je za lidera SBiH neka promjena entitetskog glasanja potrebna.

Zamoljen da prokomentira zašto se paketom planira udvostručavanje poslanika u državnom parlamentu, imajući u vidu velike troškove i male rezultate, Jones je rekao da će zahtjevi pred Parlamentom BiH, kad zemlja bude ulazila u proces približavanja EU, biti veliki. Eksperti EU misle da BiH sada nema dovoljno parlamentaraca na državnom nivou da odgovore na ovaj izazov, koji uključuje usvajanje oko 60.000 stranica potrebnih zakona.U BiH je jučer (četvrtak) boravio i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Jones nije mogao komentirati njegove izjave jer ih nije vidio. Međutim, rekao je da su SAD i EU odlučili povesti ovaj proces jer su cilj članstvo u NATO-u i EU, ali da su se konsultirali s Moskvom i da pozdravljaju njene sugestije.Kada je u pitanju rok do kojeg ovaj proces ustavnih reformi treba biti okončan, Jones kaže da je matematički to potrebno završiti na pet mjeseci pred naredne opće izbore, dok će Vijeće za implementacju mira na sjednici 18. novembra ocijeniti do sada postignuti napredak.  (Kliker.info-Fena)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku