hamburger-icon

Kliker.info

Butmirski paket : Jedan predsjednik , umjesto Vijeća ministara Vlada BiH

Butmirski paket : Jedan predsjednik , umjesto Vijeća ministara Vlada BiH

17 Oktobra
06:04 2009

Za utorak je u vojnoj bazi u Butmiru  zakazan nastavak razgovora predstavnika SAD-a i EU s liderima bh. političkih stranaka, a već u srijedu ova zemlja će znati na čemu je i hoće li napokon profunkcionisati ili će od Nove godine biti potpuno izolovana od svijeta. Trenutno, ključ problema leži u odbijanju stranaka iz RS, predvođenih miloradom Dodikom, da se prihvati paket ustavnih promjena. Na ruku takvom stavu ide i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a koji kaže da je njegov uslov za promjenu Ustava „ da tri naroda moraju imati jednaka ustavna prava i da je ovakva dvoentitetska BiH apsolutno neprihvatljiva“. S njim se, tokom razgovora u petak u Mostaru, složio i Sulejman Tihić, predsjednik SDA.Šta stoji u „butmirskom paketu“ na čijem usvajanju posebno insistira Vašington? Prije svega, traži se ukidanje Vijeća ministara i uspostavljanje Vlade BiH sa premijerom na čelu i velikim ovlaštenjima, upravo onakvim kakve imaju vlade evropskih država.

 

 To znači da bi jedan dio ovlasti preuzela od Predsjedništva BiH, pored ostalog i planiranje i usvajanje državnog budžeta i njegovo predlaganje Parlamentu BiH. Vlada bi, za razliku od sadašnjeg Vijeća ministara,  imala puno više državnih ministarstava, primjerice i za poljoprivredu.Traži se i da BiH ima jednog predsjednika s dva potpredsjednika i da se oni biraju direktno. Preciznije, Predsjedništvo ne bi kao što je sada slučaj imalo članove iz RS i FBiH. U zavisnosti od dogovora,  njih trojica bi se svakih 16 mjeseci rotirali na funkciji predsjednika države, a zajedno bi odlučivali samo o najvažnijim pitanjima. Ako bi se išlo na direktne izbore, jedan bi bio član iz RS, a dvojica iz FBiH bez striktnog navođenja nacionalnosti što je u skladu s Evropskom konvencijom o ljudiskim pravima. Kao što je poznato, sada iz RS u Predsjedništvu može biti samo Srbin, a iz FBiH samo Hrvat i Bošnjak.Na ovome se insistira kao uslovima za ulazak BiH u NATO i EU „jer BiH ne može u euroatlantske integracije bez jake izvršne, zakonodavne i pravosudne vlasti na državnom nivou“. Pojednostavljeno kazano, i NATO i EU hoće da znaju s kim razgovaraju u ime BiH.Također, zahtijeva se i jaka zakonodavna državna vlast, pa se traži dvostruko veći broj poslanika u oba doma Parlamenta BiH i uklanjanje svih vrsta blokada u odlučivanju, odnosno redukovanje entitetskog glasanja. U biti, plan je da se sadašnje entitetsko glasanje prebaci u dom naroda i zapravo pretvori u zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Tadić neće u sukobe sa SAD-om zbog Dodika

U petak je u Beogradu puna tri sata Boris Tadić, predsjednik Srbije, razgovarao s predsjednicima stranaka iz RS Miloradom Dodikom, Branislavom Borenovićem, Markom pavićem, Petrom Đokićem i Milankom Mihajlicom. Na taj sastanak jedino nije otišao Dragan čavić, predsjednik Demokratske partije. Tadić im je kazao da Srbija poštuje svoje međunarodne obaveze i da je privržena očuvanju integriteta BiH i prihvatit će svaki dogovor tri naroda u BiH, a ono mora biti praćeno mirom i stabilnošću.Kako saznajemo, rekao im je da Srbija nema namjeru da ulazi u sukobe sa SAD-om i Evropskom unijom što, kako kažu naši izvori, nije bilo po volji Dodiku koji već odavno govori da je BiH neodrživa zemlja.

Linija Višegrad – Vardište – Ponikve

Pozivajući se na izvore bliske Miloradu Dodiku, beogradski mediji su objavili da dogovor u Butmiru „komplikuje činjenica da je Srbiji stalo da s Rusijom napravi protivtežu SAD-u“. Ističe se da će antiraketni štit iz Poljske biti prebačen na Kosovo u vojnu bazu Bondstil „ i zato je za rusku stranu strateški bitna linija Višegrad – Vardište – Ponikve kako bi se napravila protivteža američkom uticaju i zato se zaključuje da ruski ambasador nije pozvan na razgovore u Butmiru.  (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku