hamburger-icon

Kliker.info

Butmirska konferencija: Novi sastanak zakazan za deset dana (VIDEO)

Butmirska konferencija: Novi sastanak zakazan za deset dana (VIDEO)

09 Oktobra
12:53 2009

    Lideri sedam vodećih bh. političkih partija nisu potpisali nikakav papir, niti je takav bio predložen na razgovorima u bazi "Butmir" sa švedskim ministrom vanjskih poslova Carlom Bildtom, američkim zamjenikom državnog sekretara Jamesom Steingbergom i evropskim komesarom za proširenje Ollijem Rehnom.Kako je na konferenciji za novinare po završetku razgovora izjavio šef švedske diplomatije Bildt, čija zemlja trenutno predsjedava Evropskom unijom, stranačkim liderima je ostavljen rok do 20. oktobra, kada će ova trojica ponovno doći u Sarajevo da ostvare napredak o principima vezano za evroatlantski put Bosne i Hercegovine. Njima će pritom pomagati eksperti iz Brisela, Stockholma i Washingtona. Bildt nije isključio mogućnost da ovaj proces rezultira potpisivanjem nekon takvog dokumenta, ali ni on niti Rehn i Steinberg nisu iznosili nikakve detalje o tome. "Ne želimo da BiH zaostane za zemljama regiona, ne želimo da se ponovi ono što se desilo s odlukom o viznom režimu kada vlasti nisu ispunile uvjete", rekao je Bildt.Naglasio da je potrebno donijeti odluke koje će omogućiti BiH da aplicira za članstvo u Evropskoj uniji, a ono što se traži od BiH jeste isto što se tražilo od 27 članica EU kao i od drugih kandidata. Bildt je poručio da odluku moraju donijeti bh. lideri, uz upozorenje da se neće dozvoliti da cijeli region zaostane zbog BiH.

Zamjenik američkog državnog sekretara Steinberg vjeruje da je postignuto razumijevanje među političkim stranakama da je ovo ključno vrijeme za ubrzanje puta ka evroatlantskim integracijama, ili će se BiH suočiti s nastavkom pat-pozicije. Naveo je da nije ostvaren puni napredak, ali da stranke do 20. oktobra trebaju donijeti potrebne zaključke, pri čemu niko neće dobiti maksimum.Komesar Rehn je naveo da su se razgovori ticali budućnosti BiH, njene budućnosti kao članice EU i NATO-a. U tom kontekstu, oni su poslužili svrsi i bili su konstruktivni. Smatra da postoje elementi za postizanje napretka i izlazak iz pat-pozicije. Stranački lideri imaju pred sobom ključnih deset dana i Rehn vjeruje da ih mogu iskoristiti. Rehn je, također, naveo da će Evropska komisija 14. oktobra prezentirati svoj godišnji izvještaj o napretku BiH te da postoji šansa da se utječe na izvještaj konstruktivnim pritupom stranaka.Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je nakon sastanka u Butmiru da dolazak visokih zvaničnika EU i SAD najbolje pokazuje da međunarodna zajednica želi napredak u BiH. Prema njegovim riječima, zamjenik državnog sekretara SAD Džejms Štajnberg, ministar inostranih poslova Švedske Karl Bilt i komesar EU za proširenje Oli Ren ponovili su danas političkim liderima iz BiH da zemlja ne može ući u EU dok je prisutan visoki predstavnik. On je izrazio nadu da će do ponovnog dolaska međunarodnih zvaničnika 20. oktobra lideri doći do nekih dogovora i zajedničkog dokumenta, jer su bili veoma konstruktivni tokom sastanka. "Svi lideri su tokom sastanka bili konstruktivni i iznijeli prijedloge,  koji su uglavnom poznati", rekao je Incko. Odgovarajući na pitanje da li su ustavne promjene uslov za zatvaranje OHR-a, Incko je istakao da ostaju "pet plus dva" uslova i cilja koje je postavio Savjet za provođenje mira (PIK), ali da bi bilo dobro da lideri ove zemlje dogovorom promijene Ustav.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić izjavio je da je na sastanku lidera iz RS-a i FBiH i predstavnika EU-a i SAD-a u Sarajevu razgovarano o "aprilskom paketu plus", pri čemu je precizirao da bi to "plus" moglo da znači osnivanje Vrhovnog suda BiH. "Svaka država ima izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast. BiH nema sudsku vlast", rekao je Tihić novinarima ispred vojne baze u Butmir kod Sarajeva. Prema njegovim riječima, Vrhovni sud imao bi nadležnosti svih vrhovnih sudova. Tihić  je potvrdio da učesnici  razgovora nisu dobili nikakav papir od predstavnika  EU-a i SAD-a, ali da je sam njihov pristup razgovorima bio ozbiljan, a "sadržaj paketa vidljiv".Predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić nezadovoljan je što na sastanku u Butmiru nije razgovarano o ukidanju entitetskog glasanja, za koje smatra da je glavni mehanizam blokade političkih dogovora u BiH. "Interesantno je da je ponovo pitanje državne imovine u prvom planu", rekao je Silajdžić novinarima ispred baze EUFOR-a na  Butmiru. Prema njegovim riječima, sada svi priznaju da to jeste državna imovina, ali  se očekuje da država na  neki način to preda entitetima. "Naravno, to je ispod nivoa Dejtona i naš stav o tome ostaje isti", istakao je Silajdžić, negodujući što se i dalje pominju prudska rješenja. On je dodao da na današnjem sastanku nije bilo govora o ukidanju Federacije BiH.

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je Srni da su evropske integracije bile osnovna tema sastanka u Butmiru i da je tendencija da se razgovori nastave 20. oktobra. "Rekli smo da ne želimo vidjeti situaciju u kojoj se `pet plus dva` uslova širi na `pet plus dva plus jedan`", rekao je Dodik. To, prema njegovim riječima, nije fer i Republika Srpska ne želi da vidi takav razvoj razgovora. "Neki su to identifikovali kao potrebu za ustavnim promjenama. Mi smo rekli da je RS potpisnica Dejtonskog sporazuma, Aneksa 4. tog sporazuma, odnosno Ustava BiH i samo institucije BiH mogu dati saglasnost za eventualne ustavne promjene", naglasio je Dodik.Predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić izjavio je da SAD i EU nude BiH, ukoliko se postigne dogovor, kandidatski status u EU i brz put u NATO. "U ovom momentu mogu reći samo to da su naše sagovornike iz SAD vodili princip funkcionalne BiH i ravnopravna pozicija konstitutivnih naroda i građana, što su principi koje dijelimo ja i moja stranka", rekao je Ljubić. Lider HDZ 1990 u izjavi novinarima naveo je da je sagovornicima iz SAD i EU iznio prijedloge koje bi trebalo uključiti u promjene ustava, ali nije precizirao o kojim se izmjenama radi. "Rečeno je da je današnji razgovor samo okvir koji treba ispuniti u narednih nekoliko sedmica", rekao je Ljubić dodavši da danas niko ništa nije prihvatio, odbio ili  potpisao.Potpredsjednik PDP-a Slobodan Nagradić rekao je Srni da su se učesnici razgovora u Butmiru saglasili da u BiH neće biti prenošenja nadležnosti, nego da su moguća rješenja u postojećim nadležnostima. "Predstavnici SAD i Evropske komisije apelovali su na domaće političare da što manje upotrebljavaju retoriku koja nije primjerena i da predstavnici domaćih vlasti budu aktivniji i preuzmu odgovornost za budućnost BiH", istakao je Nagradić. On je dodao da na sastanku u Butmiru nije bilo riječi o mogućim ustavnim promjenama, da nikakvi zaključci nisu doneseni i da će razgovori biti nastavljeni 20. oktobra u Sarajevu. Potpredsjednik PDP-a rekao je da se u bazi Sfora u Butmiru nije dogodilo ništa epohalno, niti je to bio "dan D" za Republiku  Srpsku i Federaciju BiH.   (Kliker.info-FTV)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku