hamburger-icon

Kliker.info

Business Insider predstavio neotkrivene turističke dragulje: Blagaj morate posjetiti

Business Insider predstavio neotkrivene turističke dragulje: Blagaj morate posjetiti

12 Marta
06:59 2016

Blagaj12Blagaj sa vrelom Bune, drevnom Tekijom i svim ostalim znamenjima jedan je od najvrednijih hercegovačkih bisera. Mir koji nudi Blagaj, posebno u ljetnim danima, nešto je što je mnoge putnike koji su u prošlosti posjećivali ovaj gradić natjeralo da mu se kasnije vrate nebrojeno puta, a neki su odlučili tamo sagraditi i vikendicu ili čak kuću, te promijeniti stalnu adresu prebivališta.

Televizijska zvijezda Senad Hadžifejzović jedan je od novih Blagajaca, a čest gost je i general Armije RBiH Sefer Halilović.

Bussines Insider predstavio je neke od najatraktivnijih lokacija koje turisti, kako je navedeno, moraju posjetiti, za koje ranije vjerovatno nikada nisu ni znali da postoje, a među njima naveden je upravo Blagaj. Ko je bio u Blagaju? Ovim pitanjem čitateljima BI je počeo priču o bh. turističkom dragulju.

Bunska pastrmka

“Posjeta Tekiji na Buni izaziva strahopoštovanje. Riječ je o veličanstvenom zdanju koje su sagradili derviši u dalekoj prošlosti. Osim nezaboravnog pogleda na rijeku Bunu i uživanja u enterijeru, ovaj vrlo važan spomenik iz osmanskog perioda nudi i niz drugih sadržaja, među kojima se ističu oni ugostiteljski. Tamo jednom godišnje dolaze derviši i čine zikr, njihov vjerski obred”, navedeno je u opisu Tekije koja je, kako stoji na stranici Business Insidera, sagrađena između 1446. i 1520. godine.

Blagajska tekija i rijeka Buna mamac su za turiste iz svih dijelova svijeta, ponajviše Turke, ali i one iz arapskog svijeta. Ogroman je broj turista koji, posebno u ljetnim mjesecima, pohode Blagaj diveći se ljepotama ovog grada.

Od turizma danas u Blagaju živi veliki broj porodica, a u obilnoj ponudi, osim bogate gastro-ponude, čija je osnova bunska riba pastrmka, dominira i prodaja suvenira, te umjetničkih slika i fotografija sa motivima Blagaja.

Blagajci se svake godine iznova raduju dolasku turista, a posebno je, kako kažu, lijepo prve majske subote kada se održava tradicionalni mevlud.

Petak i subota

– Ta dva dana su tokom godine najvažnija u životu našeg Blagaja. Riječ je o danu uoči mevluda, petku, i danu mevluda, suboti, kada Blagaj pohodi više desetina hiljada turista iz svih dijelova naše zemlje, regiona, Evrope, pa čak i sa drugih kontinenata. Posebno lijep osjećaj je u petak u večernjim satima. Maj u Blagaju je posebno lijep, rekao nam je jučer jedan od prodavača suvenira, dodajući da u zimskim mjesecima gotovo i da nema turista, pa samim tim ni zarade. Posebnu ljepotu i draž Tekiji u Blagaju daje visoka litica ispod koje je sagrađena. Voda izbija ispod litice duge 200 metara i svojom količinom samostalno formira rijeku Bunu. Blagajska tekija je danas najmističnije mjesto u Bosni i Hercegovini.

Osim Blagaja, Business Insider preporučio je posjetiti Nacionalni park u Maranhau u Brazilu, Huacachina u Limi u Peruu, australsko jezero Hillier, Nacionalni park Thingvellir smješten između dva kontinenta Evrope i Amerike, Isolla Bella u Italiji, grad Xintian u Kini, Derweze u Turkmenistanu, Azores Archipelago u Portugalu, Giola u Grčkoj, Las Lajas Sanctuary između Kolumbije i Ekvadora, Semuc Champey u Gvatemali, Rotoruoua na Novom Zelandu, Rio Trejo u Španiji, Namaqualand u Južnoj Africi, Grotte de St Marcel d’Ardèche u Francuskoj, Norcia u Italiji, Fortaleza u Brazilu, General Carrera u Čileu i Pangong Tso u Kini.

(Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku