hamburger-icon

Kliker.info

Bushov rukopis : Hillary Clinton natjerala Obamu na akciju u Libiji

Bushov rukopis : Hillary Clinton natjerala Obamu na akciju u Libiji

20 Marta
21:22 2011

Iako obično progovore na kraju i sa vremenske distance u slučaju već započetih zračnih napada zapadne koalicije na Libiju – neki američki historičari su se odlučili da progovore na samom početku ove akcije, prisjećajući se rata u BiH prije skoro dvije  decenije:“Tačno je da za razliku od 1992, kada je uvedena zona zabrane letova nad Bosnom – Amerikanci zagovarali žešću akciju za zaštitu civila, a da su se Evropljani tome protivili, i da je sada donekle obrnuto. Sada Evropa vuće ta kola naprijed kada je riječ o zaštiti Libijaca od svog neodgovornog vodje, dok su oko Miloševića kasnili. Predsjednik Obama ne želi da ponovi greške svojih prethodnika”, izjavio je za Avaz, Thomas Gram, jedan od direktora u Kisindžeroj asocijaciji (Kissinger Associates). Medjutim, ovaj stručnjak za jugoistočnu Evropu, bivši viši direktor američkog Nacionalnog savjeta za Rusiju u Washingtonu, izrazio je i sumnju da Amerikanci, a ni Zapad generalno – znaju “koga zapravo podržavaju ili sasvim razumiju ko su pobunjenici u Libiji”.

Nepoznat "Kraj igre"

I drugi američki analitičari već izražavaju početne sumnje, da se predsjednik Obama upustio u operaciju koja nije do kraja definisana: “Ne znamo šta poslije bombardovanja, koja je to faza dva, faza tri … i kakav je kraj igre (“end game”). Nisam siguran da se ova operacija ne pretvara u odstranjivanje Gadafija, a ne kako je to definisano UN rezolucijom – da je u pitanju samo zaštite civila”, rekao je i Pat Buchanan, poznta američki novinar i autor, koji je radio u Nixonovoj administraciji.  Buchannan je čak izrazio sumnju, da je “Gaddafija moguće odstraniti samo bombardovanjem iz zraka”.“Ovo je veoma specifično fokusirana i ograničena misija za zašritu civila i dostavljanje humanitarne pomoći, onako kako je definisano rezolucijom Vijeća sigurnosti …”, rekao je izmedju ostalog admiral Mike Mullen, gostujući u gotovo svim prijepodnevnim i najgledanijim nedjeljnim tv. talkshow programima, glavnokomandujući združenog stožera sva četiri roda američke vojske. Admiral Mullen nije želio da špekulira “o političkim dimenzijama” ove akcije i o tome hoće li Gaddafi ostati na vlasti i poslije ove intervencije: “Ja sam fokusiran na zadatak koji mi je povjeren od predsjednika Obame onako kako sam vam to opisao”, izjavio je admiral Mullen za CNN.  

Amerikanci povlače svog generala

Prema drugim američkim medijskim navodima, Amerikanci očekuju da će slijedećih dana doći do promjene njihovog generala Cartera Hama, inaće glavnokomandujućeg američkih snaga u cijeloj Africi (izuzev Egipta), koji se našao na čelu zapadne koalicije u samom startu operacija nad Libijom; ujedno, drugi američki general je šef svih taktičkih operacija ovih napada, što znači da se sa američkih ratnih brodova u Mediteranu koordiniraju napadi iz zraka čak i francuskih ratnih aviona. Američki mediji navode, kako Washington želi da na čelu ovih operacija bude evropski general, čime jasno želi dokazati domaćoj, i poslije ratova u Iraku i Avganistanu – vrlo senzitivnoj javnosti, kako su “američke operacije u Libiji ograničene na mandate rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a”.Zbog toga je, iz Pentagona već, navodno zatraženo povlaćenje generala Hama.

Clinton je natjerala Obamu na akciju

 Jedna od urednica američkog sedmičnika “Newsweek”, demokratama vrlo sklona Elleonore Cliff,  već je primjetila, kako je Obama neshvatljivo popustio pod pritiscima državne tajnice Hillary Clinton, koja je ove operacije “dogovorila sa francuskim predsjednikom.I drugi američki mediji primjećuju da je Obama “neočekivano brzo prešao put od skeptika prema upotrebi slie u Libiji – do intervencija koja čak ide ii sire od onoga što traži rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a”.

Gaddafijev sin pozvao Amerikance da oslobode Bengazi

Pojavljujući se na američkoj TV mreži ABC, Gaddafijev sin Saif,  usporedio je ovu akciju protiv Libije sa onom koja je na lažnim prepostavkama povedena u Iraku 2003, kada se u Washingtonu govorilo da Saddam posjeduje oružje za masovno uništenje “WMD” (Weapons for Mass Distraction).“Vrlo brzo ćete shvatiti da ovo što se dogadja u Libiji nije povezano sa mirnim demonstracijama ili ljudima koji govore o demokratiji… Mi se borimo protiv terorista", poručio je Saif. Gaddafi mladji u više navrata je ponovio poziv Americi, da “dodje i sama oslobodi ljude u Bengaziju od nočnih mora koje proživljavaju zbog ganstera i terorista”."Jednog dana će (Zapad – op.a.) požaliti zbog ovoga … Jednog dana ćete vidjeti da ste podržavali pogrešnu stranu”, rekao je Gadaffi mladji. On je obećao da Libija neće sprovoditi nikakve osvetničke, terorističke napade protiv američkih interesa. On je ipak dodao, kako su “obični Libijci veoma ljuti na Amerikance zbog napada iz zraka”, ali da to neće biti uzrok njihovih napada na Ameriku. Erol Avdović (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku