hamburger-icon

Kliker.info

Bush na odlasku : Povijest će reći jesam li trebao donositi drugačije odluke

Bush na odlasku : Povijest će reći jesam li trebao donositi drugačije odluke

12 Januara
19:36 2009

Znam da me elita u svijetu i posebno u Europi ne voli, ali to nije umanjilo jaku poziciju Amerike u svijetu, rekao je odlazeći predsjednik George W. Bush na svojoj posljednjoj konferenciji za novinare. Izrazio je uvjerenje da je većina zemalja nastavila uvažavati Ameriku kao “zemlju koja se bori za univerzalnost slobode”.
Pred povijesnim ogledalom    
Ne 
 bi se mogao vratiti u svoj dom u Teksasu i pogledati se u ogledalo, da sam dozvolio da me glasni kritičari sputaju u onome što sam trebao učiniti kako bi zaštitio sigurnost zemlje”, dodao je Bush, koji je svih 50 minuta susreta sa novinarima u Bijeloj kući uglavnom potrošio braneći svoju predsjedničku filozofiju, koja je postala sinonim za “najgoreg američkog predsjednika u posljednjih 100 godina”, kako su to ovdašnji mediji već duže vremena prikazivali.“Povijest će reći jesam li mogao učiniti nešto drugčije…”, rekao je Bush. No, nepopularni je predsjednik po prvi put priznao da je učinio neke sasvim osobne greške: Greška je načisto bila stavljanje parole ‘mission accomplished – (misija je obavjlena u Iraku – op.a..)’ na nosaču aviona (2003)… priznao je odlazeći predsjednik. Možda je greška bila što sam u predsjedničkom zrakoplovu samo kružio iznad New Orleansa, nakon uragana Katrine (2005), umjesto da sam sletio tamo, rekao je. “Greška je bila i neka retorika koju sam izrekao …”, dodao je. “Abu Graib i nepronalazak oružja za masovno uništenje u Iraku, bilo je razočarenje isto tako”, priznao je Bush.
Guantanamo nas nije ugrozio    
Odlazeći predsjednik u više je navrata ponovio da se ne slaže s ocjenom da je Amerika izgubila poziciju moralnog lidera u svijetu tijekom njegovih osam godina vladavine. Čak ni Guantanamo nije tome doprinjeo, rekao je Bush: “Nije me interesirala popularnost već donošenje onakve legislative u Washingtonu koja će omogućiti da saznamo što planira neprijatelj …”rekao je Bush, osvrčući se na primjedbe o Patriotskom zakonu, po kojem se Amerikancima mogu prisluškivati telefoni bez naloga ili na primjenu “posebnih mjera”, koje su nekim opisali “torturom”, a koje su koristili američki obavještajci.Govoreći o izraelskoj ofenzivi u Gazi, Bush je u potpunosti krivicu svalio na palestinski Hamas, ne izričući preveliku kritiku na račun akcije izraelske vojske: “Ja sam za održiv prekid vatre … da Hamas prestane ispaljivati rakete na Izrael. Neće biti prekida vatre dok Hamas ne prestane s tim … Izrael ima pravo da se brani, ali u svakoj takvoj situaciji treba voditi računa o civilima …”, rekao je.

Drago mu je što je crnac nasljednik      
Najveći problem za Baracka Obamu će biti (mogući) napad na našu domovinu. Volio bih da mogu reći drugačije, ali nažalost, postoje još oni koji žele napasti Ameriku i Amerikance”, upozorio je Bush. Rekao je i da je Sjeverna Koreja još problem kao i iranski program obogaćivanja urana.“Priznajem da sam dragovoljno progutao neke od principa slobodnog tržišta u koje vjerujem, kad su mi glavni ekonomski savjetnici rekli kako moramo intervenirati ili se suočavamo s krizom koja može biti veća od Velike depresije …, rekao je Bush objašnjavajući zašto je pristao da arbitrira na posustalom američkom tržištu kapitala u rujnu protekle godine.Budućem predsjedniku zaželio je puno sreće, predviđajući da će se gotovo sigurno Barack Obama suresti s razočaranjem u Ovalnom uredu Bijele kuće. Bush je izrazio osobno zadovoljstvo što će upravo on imati “prvi red” na povijesnoj ceremoniji polaganja prisege prvog Afroamerikanca za američkog predsjednika.  (Kliker.info-JL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku