hamburger-icon

Kliker.info

Buroj Ozone: Samo temelji od obećanih 2,5 milijardi eura (VIDEO)

Buroj Ozone: Samo temelji od obećanih 2,5 milijardi eura (VIDEO)

15 Maja
18:15 2017

U maju prošle godine kompanija Buroj iz Ujedinjenih Arapskih Emirata najavila je u Bosni i Hercegovini gradnju najvećeg turističkog grada u Evropi. Kamen temeljac za projekt ukupne vrijednosti 2,5 milijardi eura postavljen je u septembru 2016. godine, međutim, krajem godine svi su radovi stali, a Općina Trnovo, koja je partner projekta, ne želi odgovoriti zašto.

Predstavnici svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini u septembru prošle godine svojim su prisustvom pozdravili postavljanje kamena temeljca za projekt “Buroj Ozone”, a direktor kompanije iz UAE-a najavio je dolazak međunarodnih investitora i posao za domaće kompanije.

“Ovaj će grad graditi kompanije iz Bosne i Hercegovine. Vlasnici vila, hotela i drugih objekata bit će iz cijelog svijeta, Evrope, Azije, Afrike, Amerike. Bit će ih i iz Bosne i Hercegovine”, rekao je tada Ismail Ahmed, direktor Buroj International Groupa.

‘Dogovaranja i pregovaranja’

Postavljanjem kamena temeljca zvanično je počela prva faza najveće investicije ikada na ovim prostorima. Investitor je tada obećao u prvoj fazi projekta, u prve dvije godine, uložiti 930 miliona eura.

Osam mjeseci kasnije, osim kamena temeljca, tu je još samo šest golih temelja i nijedna građevinska mašina. Dok pojedini mediji u Bosni i Hercegovini izvještavaju o tome da je investitor napustio Bosnu i Hercegovinu i da je cijeli projekt propao, državna Agencija za unapređenje stranih investicija tvrdi da je riječ o pouzdanoj kompaniji i da s investitorom uredno kontaktira.

“On je nama rekao da ipak sve ide onako kako je planirano, da su oni u principu završili određene idejne projekte i da su trenutno u fazi dogovaranja i pregovaranja s izvođačima radova”, kaže Maida Bećirović iz FIPA-e.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku