hamburger-icon

Kliker.info

Bujna mašta ili velika zavjera : Simpsoni predvidjeli 8 nevjerovatnih događaja (Video)

Bujna mašta ili velika zavjera : Simpsoni predvidjeli 8 nevjerovatnih događaja (Video)

16 Augusta
07:27 2015

simpsoni8Mnogi već godinama u pojedinim aspektima kultne serije vide elemente velikih zavjera, no s obzirom na bujnu maštu autora – nema tu previše mjesta za zavjere, ili možda, ipak, ima.

Jednostavno – Simpsoni se prikazuju već predugo da se ovakve stvari ne bi dogodile. Pogođenih ‘predviđanja’ je zaista mnogo, a ovo je tek nekoliko njih koja su ili najzanimljivija ili najaktualnija.

1. Donald Trump

Izvor: YouTube

Pomalo nevjerovatno, ali Donald Trump trenutno uvjerljivo vodi u utrci za predsjednika SAD-a. Svi ispadi i incidenti kao da samo pridonose daljnjem rastu njegove popularnosti. Koliko god se to donedavno činilo krajnje bizarnim, Simpsoni su još prije 15 godina predvidjeli njegov dolazak na vlast, ali i buran odlazak s vlasti.

Prema slavnom crtiću, Trump je s vlasti otišao 2030. godine i ostavio zemlju u ogromnim dugovima i kao takvu ovisnom o posuđenicama Evrope i Kine.

2. Ebola

U epizodi iz 1997. godine, Marge bolesnom Bartu za čitanje daje knjigu ‘Curious George and the Ebola Virus’. Na naslovnici je majmun, životinja koja prenosi virus. Mnogi taj trenutak povezuju s izbijanjem epidemije početkom 2015. godine.

3. 11. septembar 2001. godine

Izvor: YouTube

Ovo je ‘proročanstvo’ za koje se uvijek ‘uhvate’ teoretičari zavjera. Naime, u epizodi iz 1997. godine Lisa Bartu pokazuje časopis s istaknutom cijenom od 9 dolara. Uz brojku pak stoje dva nebodera srušena u terorističkim napadima 2001. godine. Teoretičari su ih brzo protumačili kao dvije jedinice i tako su došli do brojke 911 – brojke kojom se označava teroristički napad s obzirom da se dogodio 9.11.

4. Skandal na predsjedničkim izborima

Izvor: YouTube

U epizodi iz 2008. godine uvodna špica pokazuje Homera koji pokušava glasati na uređaju predviđenom upravo za to. Njemu se pak dogodilo ono što se događalo na pravim izborima četiri godine kasnije – uređaji za glasanje su se ‘zamrzli’ i moguće je bilo glasovanje za isključivo jednog kandidata.

5. Pametni satovi

Da vam je netko 1995. godine rekao da ćete snažna računala i software imati u sićušnim uređajima poput pametnih telefona i pametnih satova, vjerovatno biste mu se samo nasmijali. No, Simpsoni su pametne satove predvidjeli još davne 1995. godine.

Simspons sirija

6. NSA prisluškuje cijeli svijet

Godine 2013. Edward Snowden razotkrio je nevjerovatne razmjere prisluškivanja u svijetu. NSA ne samo da je prisluškivala milione Amerikanaca, već i ljude diljem svijeta, a pošteđeni nisu bili ni ponajveći lideri svijeta.

Simspons nsa

Simpsoni su to pak predvidjeli još 2007. godine. Tada je Lisa upozorila Marge i Barta da ne bi trebali pričati tako glasno, da bi joj Marge odgovorila ‘kako vlasti sigurno ne prisluškuju baš sve.’ Nakon toga je uslijedio kadar ogromnog centra za prisluškivanje.

7. Dugovječnost Rolling Stonesa

Simspons sirija

U epizodi iz 1995. godine Lisa na zidu ima poster slavnih Stonesa prema kojemu su bili na turneji ‘Invalidska kolica’ 2010. godine. Iako tada vjerovatno ni sami autori nisu vjerovali da će ‘djedice’ rock'n'rolla izdržati toliko dugo, oni luduju još i danas – pet godina nakon godine na posteru.

8. Rat u Siriji

Simspons sirijaSirija je danas, baš kao i Libija ili Irak, zemlja razorena do neprepoznatiljivosti, a Simpsoni su još 2001. godine predvidjeli izgled zastave pobunjenika koja je istaknuta na vratima automobila.
(Kliker.info-N1)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku