hamburger-icon

Kliker.info

Buffet : Američka ekonomija će biti u “u ruševinama tokom 2009.”, a vjerojatno i “dobro iza toga”

Buffet : Američka ekonomija će biti u “u ruševinama tokom 2009.”, a vjerojatno i “dobro iza toga”

28 Februara
23:21 2009

 Glasoviti američki ulagač, milijarder Warren Buffett koji nosi nadimak "prorok iz Omahe", u subotu je predvidio da će američko gospodarstvo biti u "u ruševinama tokom 2009.", a vjerojatno i "dobro iza toga". U godišnjem pismu dioničarima svoje holding kompanije Berkshire Hathaway Inc., Buffett ih je izvijestio o padu tržišne vrijednosti Berkshirea za 11,5 milijardi dolara u 2008., temeljem pada knjigovodstvene vrijednosti dionice za 9,6 posto, što je najgori rezultat u 44 godine otkako vodi kompaniju, i tek drugi pad vrijednosti u tom razdoblju, izvijestio je poslovni magazin Fortune.

Prvi pad vrijednosti od 6,2 posto zabilježen je 2001., godine terorističkih napada na SAD 11. rujna, i drugih problema s osiguravateljnim operacijama Berkshirea. Buffett je u pismu ocijenio da su kreditna kriza i pad vrijednosti nekretnina i dionica doveli do "paralizirajućeg straha na tržištu". Promjene knjigovodstvene vrijednosti su uobičajeni način na koji Buffett izvješćuje o rezultatima holdinga, jer ta metoda uključuje sve kapitalne dobitke i gubitke Berkshirea, bez obzira jesu li realizirani ili ne, ističe Fortune. Prema više uobičajenom mjerilu zarade, koje ne odražava nerealizirane dobitke ili gubitke, Berkshire je za 2008. izvijestio o dobiti od 3.224 dolara po dionici, u odnosu na 8.548 dolara u 2007.

Dobit Berkshirea uglavnom potječe od kamata i dividendi njegovih ulaganja, te zarade njegovih 700 podružnica. Berkshire ima velike udjele u dvije industrije čije zarada nije usko vezana s onima u općem gospodarstvu – osiguranju i komunalnim službama. Ukupna zarada prije oporezivanja od svih poslova Berkshirea (ne uključujući osiguranje) odražava loše rezultate mnogih operacija Berkshira na koje je utjecalo gospodarsko opadanje, uključujući poslove vezane uz nekretnine i trgovinu. Dionica Berkshirea (BRKA, Fortune 500), pala je sa 142.000 dolara na kraju 2007., na 96.600 godinu kasnije, a pad je nastavljen i u 2009., pa je u petak trgovanje na newyorškoj burzi – NYSE, zaključeno na 78.600 dolara. U odnosu na vrhunac od 151.000 dolara, koji je postigla krajem 2007., dionica Berkshirea do sada je izgubila 48 posto vrijednosti. (Kliker.info.Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku