hamburger-icon

Kliker.info

Budžet po hitnom postupku : Konstituisan Dom naroda, Federacija BiH konačno kompletirala zakonodavnu vlast

Budžet po hitnom postupku : Konstituisan Dom naroda, Federacija BiH konačno kompletirala zakonodavnu vlast

20 Februara
08:02 2019
SARAJEVO, 20. februara (FENA) – Na konstituirajućoj sjednici novog četvorogodišnjeg saziva Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, novoizabranim delegatima je uvjerenja o dodjeli mandata uručio član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović.(Foto FENA/Almir Razić)

Novizabrani delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine položili su zakletvu na današnjoj konstituirajućoj sjednici federalnog organa zakonodavne vlasti.Na ovaj način konstituisan je novi saziv Doma naroda Parlamenta FBiH te kompletirana zakonodavna vlast u entitetu FBiH. 

Član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović uručio je uvjerenja izabranim delegatima uz poruku da se nada kako će u naredne četiri godine opravdati ukazano povjerenje građana. On je delegatima rekao i da još uvijek imaju vremena da informišu CIK ukoliko ne žele prihvatiti mandate. 

Uvjerenja su uručena za 55 od 58 delegata s obzirom na to da još uvijek nije u potpunosti kompletiran Klub delegata iz reda srpskog naroda. 

Federalni delegati su nakon prijema uvjerenja izabrali privremena radna tijela, odnosno Privremenu mandatno-imunitetske komisiju, Privremenu komisiju za izbor i imenovanja, Privremenu zakonodavno-pravnu komisiju, Privremenu administrativnu komisiju i Privremeni odbor za ekonomsku i razvojnu politiku, finansije i budžet Doma naroda Parlamenta FBiH. 

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara, koja predsjedava konstituirajućom sjednicom, nakon toga je dala pauzu od 20 minuta kako bi mogla zasjedati Privremena mandatno-imunitetska komisija. Predsjedavajući ove komisije Tomislav Mandić nakon toga je podnio izvještaj federalnim delegatima koji su ga u konačnici jednoglasno usvojili. 

Novoizabrani delegati su u skladu s dnevnim redom položili svečanu zakletvu kojom su se obavezali na poštivanje Ustava BiH, Ustava FBiH i važećih zakona. Time je konstituisan novi saziv Doma naroda Parlamenta FBiH te kompletirana zakonodavna vlast u entitetu Federacija BiH.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku