hamburger-icon

Kliker.info

Bruxelles najavljuje pooštravanje schengenskog režima : Otisak prsta za ulazak u Sloveniju

Bruxelles najavljuje pooštravanje schengenskog režima : Otisak prsta za ulazak u Sloveniju

14 Februara
13:30 2008
Granični prijelaz BreganaVanjske granice Europske unije trebale bi postati nesavladivom utvrdom za nezakonite useljenike i strance s lošim namjerama kada na snagu stupe mjere koje je jučer najavio Franco Frattini, potpredsjednik Europske komisije zadužen za područje pravde, slobode i sigurnosti. Nije još riječ o zakonskome prijedlogu, nego o komunikaciji, spisu kojime EK najavljuje namjeru, a o kojoj treba provesti javnu raspravu prije njezina uobličenja bilo u regulativu (uredbu)  koju se izravno primjenjuje s europske razine  bilo direktivu (smjernicu), čiju bit svaka država članica mora prenijeti u vlastito zakonodavstvo.

Građani trećeg reda       Frattinijev prijedlog mješavina je konkretnih mjera koje bi primijenio FRONTEX, agencija za upravljanje vanjskim granicama EU, te dugoročnijih promišljanja o tome kako bilježiti ulazak građana trećih zemalja u schengenski prostor slobodnoga kretanja ljudi. Iako Frattini ističe da je cilj učiniti ulazak u EU građanima "trećih zemalja" što jednostavnijim, činjenica je da će oni čije se zemlje 2015. godine, do kada bi, očekuje se, novi propisi stupili na snagu, nađu izvan schengenskih granica  među ostalima, zapadnobalkanske zemlje, Turska i Ukrajina, dok bi se Hrvatska, ne uspori li se postupak ulaska u EU, za dlaku provukla  na tim granicama biti "građani trećega reda". Građanima zemalja koje za EU trebaju vize otiske prsta uzimat će u konzulatima zemalja koje im vizu izdaju; onima koji vizu ne trebaju otisci prsta uzimat će se na granici.  Neće im, doduše, ruke umrljati tintom, nego će se otisci uzimati mnogo čišćim i bržim digitalnim postupkom, pa će ih se odmah moći usporediti s otiscima sumnjivaca u bazi podataka. Drugi je mogući način pregled šarenice oka, koja se također od čovjeka do čovjeka razlikuje. To će svakako produljiti čekanje na ulasku, iako će manje čekati oni u čijim će putovnicama biti digitalno upisani otisci prstiju ili uzorak šarenice. Frattini je mogućnost ukidanja viza za Srbiju obrazložio upravo činjenicom da će Srbi u ožujku dobiti nove putovnice, u kojima će biti ubilježeni i biometrijski podaci.

Registar izlazaka   Uspostavit će se i računalni registar izlazaka, koji će mjerodavne vlasti zemalja članica automatski obavijestiti ako nekome istekne viza, a nije zabilježeno da je u međuvremenu napustio schengenski prostor. Procjenjuje se da je takvih u EU danas osam milijuna.EK također predlaže da se pojača nadzor morskih granica EU, posebno na nezakonitu useljavanju najizloženijim južnim sredozemnim granicama, kao i na onima na Atlantiku, između afričkoga kopna i Kanara. Uveo bi se i zračni sustav motrenja granica Eurosur, koji bi, uz satelite, uključio bespilotne letjelice.(Kliker.info-VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku