hamburger-icon

Kliker.info

Bruxelles : Minimalne šanse za ulazak Bosne i Hercegovine u predvorje NATO saveza

Bruxelles : Minimalne šanse za ulazak Bosne i Hercegovine u predvorje NATO saveza

04 Decembra
06:18 2009

Šefovi diplomacija NATO-a danasa će nastaviti raspravu o odobravanju Akcionog plana za članstvo Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, kao i o odnosima sa Srbijom u sklopu sagledavanja razvoja na zapadnom Balkanu. To je sinoć novinarima rekao portparol NATO-a James Aparthurai koji je objasnio da su ministri vanjskih  poslova na radnoj večeri o tometemeljito razgovarali, ali da još nisu

došli do zaključaka i konačnih odluka, javlja RSE. Prema istom izvoru , zato je i otkazana predvidjena konferencija za novinare generalnog sekretara NATO-a Andersa Fogha Rasmussena. Ministre NATO-a je na večeri pomoćnik američkog državne tajnice James Steinberg  obavjestio o nedovoljno uspješnim nastojanjima SAD i Evropske unije da političke lidere  u BiH podstaknu na nužni dogovor o političko-institucionalnim promjenama. Steinberg  je u Bruxelles  doputovao iz Sarajeva, gdje je o tome razgovarao s političkim prvacima BiH. On je izjavio da su SAD i EU zabrinute zbog postojeće situacije u BiH i da je odgovornost za to isključivo na bosanskim liderima. Dopisnik Slobodne Evrope iz  iz Bruxellesa u posljednjem  izvještaju je javio da postoje izgledi da Akcioni plan za članstvo bude odobren Crnoj Gori, ali da to nije izvjesno i za BiH.

Portal Svevijesti.ba doznaje da se među zemljama koje su podržale zahtjev BiH za prijem u Akcioni plan za članstvo u NATO-u posebno ističu Slovačka, Turkska i Norveška. Kako nam je rečeno posebno zapažena diskusija i velika podrška došla je od strane ministra vanjskih poslova Slovačke Miroslava Lajčaka, ali i ministra vanjskih poslova Turske Ahmeta Davutoğlua, te njihovog kolege iz Norvaške Jonas Gahr Størea. Osim ove tri zemlje pozitivnu ocjenu za BiH dale su i Slovenija, Hrvatska, Albanija, Rumunija i Mađarska.Njemačka i Francuska smatraju da je Bosna i Herecegovina postigla vrlo mali napredak, a Britanija da je nespremna za MAP. Turska je vodeći zagovornik primanja BIH u MAP, uključujući i ostale balkanske države iz pakta za Jugoistočnu Evropu kao i Španija. Ankara je jutros organizovala poseban sastanak o tome u pokušaju da utiče na promjenu odluke o odlaganju prijema Bosne i Hercegovine.U svemu ovome vrlo je važan i stav SAD koje su do sada bile na strani skeptika.Ako sve ostane kako se najavljuje BIH će na članstvo u MAP morati da čeka sljedeći sastanaka ministra inostranih poslava NATO , koji će se održati u Talinu u Estoniji u aprilu 2010, zaključuje potral Svevijesti.ba. (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku