hamburger-icon

Kliker.info

Brutalna osveta : VSTV traži disciplinsku odgovornost Meddžide Kreso, jer je javno ukazala na korupciju i nepotizam

Brutalna osveta : VSTV traži disciplinsku odgovornost Meddžide Kreso, jer je javno ukazala na korupciju i nepotizam

13 Decembra
21:17 2016

Informacija da je Ured disciplinskog tužitelja pri Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću po službenoj dužnosti pokrenuo istragu protiv predsjednice Suda BiH, mogla bi predstavljati još  jednu potvrdu da je Meddžida Kreso dirnula u „osinje gnijezdo“, kada je javno progovorila o korupciji, kriminalu i nepotizmu u pravosuđu.

Kako je objavila Televizija N1, sutkinja Kreso bit će pozvana na disciplinsku odgovornost jer je, navodno, imala neprimjerene kontakte sa nekima od optuženih u sudskom procesu koji se protiv Fahrudina Radončića i njegovih stranačkih kolega vodi pred Sudom BiH.

Kao drugi razlog se navode optužbe da je predsjednica Suda BiH nezakonito uticala na predmete, odnosno, da je onemogućavala prebacivanje predmeta ratnih zločina na entitetske sudove.

Ubrzo je, međutim, stigao „demanti“ iz Ureda disciplinskog tužitelja, gdje su kazali da je protiv Meddžide Kreso formiran predmet po službenoj dužnosti, zbog medijskih navoda o mogućoj povredi dužnosti.

„Discipliniranje“ predsjednice Suda BiH uslijedilo je samo nekoliko sati nakon što je Meddžida Kreso danas u Mostaru, na godišnjoj konferenciju o borbi protiv korupcije i jačanju integriteta pravosuđa, pred brojnim kolegama sudijama i tužiteljima, ali i predstavnicima međunarodne zajednice, ponovno oštro kritizirala rad VSTV-a na čelu sa Milanom Tegeltijom.

Prethodno je, podsjetimo, upravo predsjednica Suda BiH, iako joj nije željela spomenuti ime, javno govorila da je sin potpredsjednice VSTV-a i državne tužiteljice Jadranke Lokmić-Misirača kao kadar Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudina Radončića imenovan za direktora federalnog Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju.

Imenovanje Boriše Misirače na dobro plaćenu direktorsku poziciju već je danima udarna tema u svim vodećim medijima, ali se time nisu bavili članovi VSTV-a, budući da nisu objavili da su „formirali predmet“ i protiv svoje potpredsjednice Jadranke Lokmić-Misirača (moguće je da članovi VSTV-a zaozbiljno uzimaju samo ono što pročitaju u „Dnevnom avazu“)?!

Umjesto da se konačno pozabave korupcijom i nepotizmom među svojim članovima, VSTV je pokrenuo brutalnu osvetu prema Meddžidi Kreso, šaljući tako iznimno opasnu poruku – čemu se, dakle, mogu nadati obični građani koji skupe hrabrosti ukazati na kriminal, ako najgorih napada nije pošteđena ni predsjednica Suda BiH.

Sudeći, naime, prema informacijama koje su novinari N1 mogli dobiti samo iz VSTV-a, Meddžida Kreso se sumnjiči da je onemogućavala prebacivanje predmeta ratnih zločina na entitetske sudove, što je prilično neuvjerljiva optužba.

U Sudu BiH je, još prije nekoliko godina, formirano Fiksno vijeće od tri člana (Bošnjak, Srbin i Hrvat), koji odlučuju o nadležnosti sudova za procesuiranje predmeta i teško da bi Meddžida Kreso svim sudijama mogla diktirati kakve će odluke donositi.

Što se, pak, tiče optužbi o neprimjerenim kontaktima s pojedinim optuženicima, o tome su prije sedam dana pisali novinari „Dnevnog avaza“, kada su predsjednicu Suda BiH kritizirali da zapošljava djecu svojih prijatelja.

„Dnevni avaz“ tada, očekivano, nije objavio da je Meddžidi Kreso poruke slao Bakir Dautbašić, „ugledni član“ SBB-a, suspendirani pomoćnik državnog ministra sigurnosti, koji je godinama bio uključen u Strukturalni dijalog BiH i EU o reformi pravosuđa, odnosno, da je intervenirao kako bi jedna mlada pravnica obavila pripravnički staž u Sudu BiH.

(Kliker.info-Slobodna Bosna)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku