hamburger-icon

Kliker.info

Britanski Guardian upozorava : Grčki referendum poput Sarajevskog atentata !?

Britanski Guardian upozorava : Grčki referendum poput Sarajevskog atentata !?

29 Juna
16:01 2015

drahma22Uspoređujući sarajevski atentat na austrijskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda, koji se dogodio prije 101 godinu, i moguće posljedice grčkog referenduma o predloženom kreditu koji bi toj zemlji mogao pomoći da izađe iz krize, engleski The Guardian pita – svjedoči li Europa „sarajevskom trenutku“, ovoga puta u Grčkoj ?

„Da ne bude zabune, odluka Alexisa Tsiprasa da održi referendum o uvjetima za spas svoje zemlje ima potencijal da bude ‘sarajevski trenutak’ […] Riječ je o budućnosti samog eura“, tvrdi The Guardian.

Navodi se i kako se Europa može nadati da referendum, koji se treba održati u nedjelju, neće uspjeti jer bi pozitivan ishod značio nesigurnu budućnost za sam euro.

Engleski list piše i kako su predlagači kreditnog ugovora sa Grčkom Christine Lagarde iz Međunarodnog monetarnog fonda, Jean-Claude Juncker iz Europske komisije i Mario Draghi iz Europske središnje banke, najvjerojatnije pogriješili u pretpostavci da će Tsipras lako pristati na prijedlog kredita po principu „uzmi ili ostavi“.Navodi se i kako će s grčkim „odlaskom“ nestati i ideja eura, odnosno da će on biti „nepovratno slomljen“.

Egzistencijalna kriza za eurozonu

„Svaka europska vlada koja u budućnosti uđe u probleme kao mogućnost će imati grčki model devalvacije kao alternativu beskrajnoj štednji. I što je važnije, financijska tržišta će to znati te će pritiskati zemlje koje izgledaju ranjivo. Zato Grčka predstavlja egzisetencijalnu krizu za eurozonu“, predviđa The Guardian.

„Mnogi će reći da je Grčka mala i nevažna zemlja te da je zajednička europska valuta ima mnogo bolje mehanizme obrane nego što je imala u vrijeme problema u ljeto 2012. godine. Diplomate vodećih europskih država imale su slično gledište krajem lipnja 1914. godine“, zaključuje The Guardian.

Nakon što su propali pregovori između Grčke i kreditora, tamošnja vlada je najavila raspisivanje referenduma na kojem bi građani odlučili hoće li prihvatiti uvjete koje eurozona postavlja.Međutim, Grčkoj prijeti bankrot već sutra, kada joj na naplatu stiže kredit MMF-a od 1,6 milijardi eura, za koji Atena nema novca.Istoga dana ističe i financijska pomoć, a već danas banke su u toj državi zatvorene kako bi se spriječilo masovno povlačenje novca.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku