hamburger-icon

Kliker.info

Britanski Guardian zaključuje : Grčki premijer Tsipras je ipak potpisao kapitulaciju

Britanski Guardian zaključuje : Grčki premijer Tsipras je ipak potpisao kapitulaciju

11 Jula
05:42 2015

alexis-tsipras001Pet mjeseci rizične politike izazvalo je neizrecivu štetu po grčku ekonomiju bez ikakve potrebe, piše danas britanski list Guardian na svom portalu povodom odluke Vlade u Ateni da u velikom obrtu, čak i protiv odluke naroda koju je sama tražila na referendumu, prihvati sve zahtjeve vjerovnika, da bi dobila novi, treći paket kreditne pomoći.

“Dijelom tragedija, dijelom farsa, bez happyenda počela je završna faza grčke drame”, piše list u analizi pod naslovom “Tsipras mahao sabljom dok se nije istupila i to zašto?”, prenosi Seebiz.
Tragedija je to što na vidiku nema kraja stradanju grčkog naroda čija se ekonomija smanjila za 25 posto za pet godina i ponovo se vratila u recesiju kada su banke prije dva tjedna zatvorile vrata.

Šteta prouzrokovana brzim potonućem u bezgotovinsku ekonomiju polu-trampe će biti duboka i dugotrajna. Bit će potrebni mjeseci, ako ne i godine da se ta šteta popravi, čak i ako bi se povela politika u korist ekonomskog rasta, piše list.

“To, nažalost, neće biti slučaj. Grčka se sada suočava s novim valom politike štednje, povećanja PDV-a, smanjenja plaća u javnom sektoru, manje izdašnih mirovina, što će zakočiti ekonomsku aktivnost. Taj pristup je pokušan u više navrata u proteklih pet godina i svaki put je propao. To će se dogoditi ponovo”, procjenjuje Guardian.

List piše da je Grčka kao Sizif, kralj Korinta, koji je, po legendi, razljutio bogove i bio je osuđen da gura ogroman kamen na vrh brda. Kada god bi se Sizif približio vrhu, stijena bi mu iskliznula iz ruku i skotrljala se na dno padine, te bi je morao ponovo gurati uzbrdo.

“Alexsis Tsipras je takođe naljutio bogove, u ovom slučaju Europsku komisiju, Europsku centralnu banku i Međunarodni monetarni fond, i većinu ostalih 18 zemalja-članica euro-grupe. Njegova kazna za pet mjeseci prkosa će biti da se grčka stijena zameni još većom”, ukazuje Guardian.

I tu se tragedija pretvara u farsu, piše list, jer su uvjeti koje je Tsipras sada spreman prihvatiti, zapravo oštriji od onih koje je odbacio prije dva tjedna i zapanjio Europu stavljajući uvjete iz ponude na referendum.

To je, piše britanski list, izgledalo kao smion, čak i nepromišljen potez. ECB je odmah zaustavila svoju hitnu podršku bankama Grčke i granice podizanja gotovine je stavljena na 60 eura dnevno. A kada se i ekonomija Grčke zaustavila, europski lideri su upozorili da glas na referendumu za odbijanje paketa štednje, praktično znači glas da se napusti jedinstvena valuta.

Ipak, usprkos svemu, Grčka je velikom većinom baš tako glasala. Tsipras je to tražio, i to je i dobio. Ali, ako je mislio da će primorati vjerovnike da ponude ustupke, pogriješio je, piše Guardian.

“Izbor pred Tsiprasovom vladom je ovoga tjedna bio jednostavan: predaja ili napuštanje eura. On je odlučio da na Partenonu istakne bijelu zastavu”, ukazuje list.

“Grci danas pitaju što je bio smisao prošlomjesečne diplomatske predstave: beskrajni sastanci, gruba retorika, napuštanje i raspisivanje referenduma. Odgovor je: manje od ničega. Izazvana je neopisiva šteta po grčku ekonomiju bez ikakve svrhe. Tsiprasova teško ponižena figura je rezultat događaja u posljednja dva tjedna, i on treba platiti visoku političku cijenu”, smatra Guardian.

Sada, u teoriji, postoji šansa da euro-grupa kaže da grčka predaja nije dovoljno ponizna, i da zatraži još više kaznenih mjera, pre no što preporuči da Grčkoj bude dozvoljeno da ostane u klubu.

To se, međutim, neće dogoditi, smatra britanski list, jer mnogo je političkog pritiska da euro ostane netaknut, da se odlaskom Grčke ne bi pokazao neuspjeh tog projekta i da se ne bi postavio presedan.Grčka će dobiti neke olakšice duga, ali “ne zato što vjerovnici misle da nešto duguju Tsiprasu”, već zato što je svima jasno da su izgledi grčkog duga sve neodrživiji, jer je već dostigao 175 posto bruto domaćeg proizvoda, a ekonomija nazaduje, te “čak i tvrdokorni u Njemačkoj priznaju da se nešto mora napraviti”.

Olakšanje tereta duga, međutim, vjeroatno neće doneti neku veliku razliku. Grčka će tako ostati u zoni eura, a povećanje poreza i smanjenje plaća neće donijeti obećan ekonomski oporavak.Treći paket pomoći neće biti uspješniji nego prethodna dva. Kada dođe sljedeća epizoda krize, a doći će, Grci će se sjetiti trenutka kada je njihova vlada imala izbor između štednje i era, i pitat će se je li  dobro odabrala”, zaključuje Guardian.

(Kliker.info)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku