hamburger-icon

Kliker.info

Britanac Perry ima najviše šansi da postane Lajčakov nasljednik

Britanac Perry ima najviše šansi da postane Lajčakov nasljednik

12 Februara
12:52 2009

Britanski diplomata Imajr Džons Peri (Emyr Jones Perry) najbliži je imenovanju za specijalnog predstavnika Evropske unije, saznaje "Dnevni avaz" iz svojih izvora u Briselu. Peri je jedan od pet kandidata koje su ponudile države članice Unije. Kako nam je potvrđeno, smatra se najkredibilnijom opcijom, koju bi većina država Evropske unije mogla prihvatiti. Imajr Džons Peri dugogodišnji je diplomata visokog ranga, koji bi, kako se navodi, i bez bonskih ovlasti mogao biti utjecajan faktor u BiH. Osim njega, diplomatski izvori realne šanse daju i italijanskom ambasadoru u Prištini Mikaelu Đifoniju (Michael Giffoni), koji je ponuđen kao kandidat.

Stalni predstavnici država članica sutra će u Briselu razgovarati o kandidaturama i ako postignu saglasnost, počet će konsultacije sa zemljama članicama Vijeća za implementaciju mira (PIC) koje nisu iz EU. – EU će prvo imenovati evropskog, a onda ga predložiti i kao visokog predstavnika. Ako neka od članica PIC-a odbije tog kandidata, mogli bismo vrlo lako doći u situaciju da imamo novog evropskog predstavnika u Briselu, v. d. visokog predstavnika u Sarajevu i pravog visokog predstavnika u Bratislavi – pojasnio nam je dobro upućen izvor iz međunarodne zajednice.  Kako bi se izbjegla takva situacija, EU će pokušati dodatnim konsultacijama osigurati podršku za kandidata kojeg izabere, ali nije isključeno da prvobitni prijedlog bude i izmijenjen na insistiranje neke članice PIC-a.

Trojica protivkandidata              Osim Perija i Đifonija, predloženi su i Grk Aleksandris Malijas, Austrijanac Valentin Incko (Inzko) i još jedan kandidat iz Estonije. Neki izvori spominju da postoje i prijedlozi Njemačke i Rumunije, ali da se ne smatraju prijedlozima "prvog ranga".  (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku