hamburger-icon

Kliker.info

Brazil ne mijenja kormilara : Dilma Rousseff obezbjedila drugi mandat

Brazil ne mijenja kormilara : Dilma Rousseff obezbjedila drugi mandat

27 Oktobra
05:39 2014

DilmaR12Aktuelna predsednica Brazila Dilma Rousseff  pobijedila je u drugom krugu predsjedničkih izbora sa osvojenih 51,5 odsto glasova, saopštila je Izborna komisija. Rousseff je pobijedila opozicionog kandidata Aesija Nevisa, navela je Vrhovna izborna komisija poslije prebrojanih 98 odsto glasačkih listića.Agencije su navele da ostatak neizbrojanih listića ne može da utiče na pobjedu Dilme Rousseff, koja je obezbjedila drugi mandat.Radnička partija Dilme Rousseff  na vlasti je 12 godina i za to vrijeme, zahvaljujući programima socijalne pomoći, na milione ljudi je “izronilo” iz siromaštva, navela je agencija AP.

Kampanje dva kandidata u protekle tri sedmice dostigle su tačku ključanja, u kojima Radnička partija Rousseffove  i Nevesova Socijaldemokratska stranka, na mjestu predsjednika od 1995-2003, nisu štedjele verbalne uvrede i optužbe. U sloganima svoje partije, Rousseffova  je pozvala Brazilce da se sjete “duhova prošlosti” kada je Nevesova partija bila na vlasti, sa visokom stopom siromaštva, nezaposlenosti i hiperiflacije, ukazujući da su socijalni programi njene partije pomogli milionima da se izvuku iz siromaštva, kao i da je nezaposlenost na istorijskom nivou.

Neves je, sa druge strane, pozvao birače da pogledaju “monstrume sadašnjosti”, uključujući ekonomsku recesiju, inflaciju koja je iznad vladine projekcije od 6,5 odsto, kao i optužbe da je Radnička partija bila umiješana u korupcionaški skandal u državnoj naftnoj kompaniji “Petrobras”.
Predsjednička trka postala je dramatična kada je glavni opozicioni kandidat Eduardo Kampos izgubio život u avionskoj nesreći u augustu, a Marina Silva, koja je došla na njegovo mjesto, odmah ostvarila dvocifreno vođstvo u odnosu na Rousseffovu  i Nevesa. Njena kampanja bila je usresređena na nezadovoljstvo građana javnim službama, što je bio povod za proteste miliona Brazilaca prošle godine, ali nije našla uporište u biračkom tijelu i glasači su je napustili u roku od nekoliko sedmica.
To je otvorilo prostor za Nevesa da ostvari ubjedljiv rezultat u prvom krugu izbora 5. oktobra i zauzme drugo mjesto, primoravajući Rousseffovu  da uđe u drugi izborni krug jer nije ostvarila apsolutnu većinu. (Kliker.info-Tanjug)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku