hamburger-icon

Kliker.info

Brana SDS-a : ANP ponovo skinut s dnevnog reda Vijeća ministara BiH

Brana SDS-a : ANP ponovo skinut s dnevnog reda Vijeća ministara BiH

12 Novembra
16:27 2019

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović nakon današnje sjednice Vijeća ministara BiH sa čijeg je dnevnog reda 9. put skinuta tačka Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) kazao je da je stav RS jasan i on govori o vojnoj neutralnosti. 

Za inicijativu “mali Šengen” kazao da ima jasan stav da podržava inicijativu povezivanja regiona dok god nije zamjena za EU.

“Govori se o inicijativi za unaprijeđenje zone slobodne trgovine, o većem povezivanju, predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić bio je u Ohridu sa drugim premijerima. Na Savjetu ministara nas je i informisao. Ja sam od onih koji podržava tu inicijativu. Mislim da BiH treba da bude u tom projektu od početka, suština je da se povezujemo u regionu, logično pod uslovom da to ne bude bilo kakva zamjena za evropski put BiH. Vjerujem da nije. Nadam se da će BiH u decembru biti pozvana kako bi konkretnije razgovarali o ovoj inicjativi”, kazao je Šarović. 

Zaključke Narodne skupštine Republike Srpske ocijenio je političkim pamfletom navodeći da je tražio da se povuče taj dokument ali da je to odbio Milorad Dodik. 

“Svašta nam je ispričao član Predsjedništva BiH gospodin Dodik i o onim jagnjadima, prasadima, Amerikancima, Evropljanima, naprosto nisam mogao sve da zapamtim. Nudio nam je čak i koaliciju. Mislim da je vraćanje na ‘95. godinu NSRS potpuno suvišno. Ako govorimo o velikim pitanjma u Narodnoj skupštini koja bi trebala da bude opšte prihvaćena onda se podrazumijeva da svi treba da učestvuju. Mi nismo imali priliku da učestvujemo u tom materijalu koji je loš, nakaradan, pretenciozan, netačan. Jedan pravi pravcati politički pamflet. Mislim da se on zaista nije trebao pojaviti pred poslanicima Narodne skupštine”, kazao je Šarović. 

Ministar Šarović mišljenja je da se ovim održava politička tenzija ali da je to onima koji su na vlasti i potrebno. 

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku