hamburger-icon

Kliker.info

Brak kao svetinja : Filipini su jedina država pored Vatikana koja ne dozvoljava razvod braka

Brak kao svetinja : Filipini su jedina država pored Vatikana koja ne dozvoljava razvod braka

18 Januara
19:24 2015

brak1Poništenje nije isto što i razvod jer joj je to zapravo zabranjeno. Naime, Filipini su jedina država pored Vatikana koja ne dozvoljava razvod braka. Ono za šta se Realuyo izborila nakon punih 10 godina pravne borbe jeste poništenje.

Ona će se zahvaljujući toj odluci ponovo moći udati, ali bez ceremonije u crkvi jer tamošnja moćna katolička Crkva njen brak smatra vječnim. S druge strane, država nakon donesene odluke o poništenju smatra da se Realuyo zapravo nikada nije udala.

Problem se nalazi u velikom uticaju religijskih pravila na zakone države, a koji datiraju još od prije 500 godina kada su prvi španski kolonizatori došli na obale filipinskih ostrva. Ipak, i pored toga što većina katolika smatra brak vječnom institucijom, od nedavno jača i opozicija tom mišljenju.

Postoje i ekonomski razlozi za podršku legalizaciji razvoda. Naime, 23-godišnja Kate Briola je odustala od poništenja braka zbog cijene sudskih troškova od čak 5.000 eura.

Ipak, i pored komplikacija i visoke cijene, broj poništenih brakova raste. 2001. godine na Filipinima je poništeno samo 4.250 brakova, dok se 2012. godine taj broj popeo na 10.500. (Kliker.info-BP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku