hamburger-icon

Kliker.info

Bracini biseri rasuti po svijetu : Na koncert u Banjaluci učenici profesora Skopljaka doći će sa svih strana svijeta i sa različitih kontinenata !

Bracini biseri rasuti po svijetu : Na koncert u Banjaluci učenici profesora Skopljaka doći će sa svih strana svijeta i sa različitih kontinenata !

29 Juna
06:03 2017
Posljednje dane juna banjalučki profesor i muzičar Muhamed- Braco Skopljak,  u američkom gradu  Louisville u  državi Kentucky , uglavnom  troši  obavljajući  posljednje pripreme   vezane za put prema domovini i  brižljivo planirani  ovogodišnji koncert u rodnoj Banjaluci .
U kratkom razgovoru za Kliker. info ističe da će se  koncert, u organizaciji Udruženja Basnjalučana “Vezeni most”  i BSKOPLJAK PRODUCTIONE  održati u Domu kulture, odnosno Banskom dvoru u Banjaluci , 14. jula, a pozornicu će dijeliti sa svojim bivšim i sadašnjim đacima i studentima,  koji će   samo za ovu priliku,  doputovati sa svih strana svijeta i sa različitih kontinenata.
“Ovogodišnji koncert u rodnom gradu , nakon prošlogodišnjeg, koji je kako  kažu,  bio pamtljiv i bez greške, zbilja nestrpljivo iščekujem jer predstavlja nešto novo  i u mom životu i mojoj karjeri zbog toga što se to radi iz nekog novog ugla, posebne perspektive , druge države, na neki drugi način,  a opet mi sve to skupa istovremeno izgleda i lijepo i normalno.Možda zbog toga što tamo definitivno pripadam dok sam ovdje neplanirano ,  zahvaljujući sudbini ili nečem drugom,o  čemu ovom prilikom neću i ne želim da govorim”, naglašava profesor uz napomenu   da  je  planirano da to bude veče muzike i glume. Muzika za gitaru,accordion,piano,,klasična muz,jazz,blues i sevdah u instrumentalnoj i vokalnoj izvedbi.
Najveći problem je, kako kaže bila  daljina , ali je i to prebrođeno tako da se već sada zna ko ,šta, kako i kada nastupa i tu nema nikakvih nepoznanica i problema.

” Već sada mogu  slobodno kazati da će doći Aida Jaran-Bilanović,  moja bivša učenica,  sada profesorica na Kraljevskoj akademij u Švedskoj. Nastupa, svira , predaje. Zanimljivo je da su i ona i njen brat vrlo aktivni i produktivni i kao izvođači  i kao pedagozi. Svira akustičnu gitaru.

 Radujem se dolasku  i Božane Meidl-Brajić , koja živi i radi u Beču, a   profesor je  harmonike u Muzičkoj školi  u pomenutom gradu.Sanel Selimović mi je veza sa prošlogodišnjim koncertom koji  sam odradio sa svojom saradnicom, Amerikankom  kubanskog porijekla  Gabrielom Castillo i mojom unukom Sarah Skopljak.  Sanel je da podsjetim student na banjalučkoj akademijj i svira također harmoniku.

 
Učešće je potvrdio i  Srđan Kolarevć , jedan krasni dečko koji  je živio  i radio  ovdje u Americi ali je potom  otišao u Njemačku  i sada  tamo  uspješno djeluje, i to na Heidelberg univerzitetu.   Svira akustičnu  gitaru, s tim što je on i dobar džezer, a i pjeva više nego solidno. Svojim dolaskom će me neizmjerno obradovati i  Miran  Karabašić koji živi i  radi u Sarajevu. Član je Sarajevske opere , pjeva u Prijateljima.
 
 Sanja Zelić je profesorica klavira u Banja Luci i kćerka moga dragog prijatelja Dragana sa kojim sam ja nekad zaista davno  svirao po igrankama u rodnom gradu. Sanja ima svoj bend, svoje soliste, a zajedno sa njima  tredbala bi nastupiti i  mlada  talentovana  Banjalučanka Vanja Mišić.
 
 Pored toga grijeg bi bio ne najaviti i nastup  dva sjajna glumca iz Dječjeg pozorišta,  Muhameda Bahonjića zvanog Bah i Besima Tufekčića,  sa kojima sam,   ne znam ni sam, koliko  dječjih predstava odradio svojevremeno. Ima tu i zajedničkih  nagrada, turneja, inostranstava,  imamo jednostavno  svega i svačega . Ideja je uglavnom,  da tu večer, sviramo gitaru, harmoniku i klavir, da malo pjevamo  i glumimo sa lutkama.”
Ne zaboravlja naravno i svoje studente niz Louisvillea  Hanu Sadiković i Benjamina Kostića uz  dodatak da je put Banjaluke  iz ovog američkog grada trebalo krenuti još dvoje  mladih muzičara. Na njihovu i profesorovu žalost njihovi roditelji nisu uspjeli dobiti godišnje odmore u vrijeme banjalučkog koncerta.
Zbog toga neizmjerno žali, jer bi, kako kaže, pomenuti studenti imali nezaboravno iskustvo.
“Ovo govorim na osnovu prošlogodišnjeg iskustva. Zbilja je taj  koncert uspio. Imali smo predivnu posjetu. Punu dvoranu  u kojoj se vidjela cijela Banjaluka. Pored toga, ljeto je , dođu naši ljudi iz bijelog svijeta i dese se zaista predivne stvari i susreti “,  govori profesor Skopljak koji odrečno odgovara na naše pitanje, da li je bilo neke konkretne pomoći od zvanične vlasti u Banjoj Luci.
” Da budem  iskren nisam osjetio nikakvu podršku zvanične vlasti. Trebali smo prostor za vježbanje i dobili smo ga u Muzičkoj školi  gdje sam ja konačno radio punih 25 godina. Ove godine vježbat ćemo na Muzičkoj akademiji . Tamo je opet dekanesa moja bivša učenica i ona je otvorila ta vrata. Tu podršku imamo , ali to je podrška muzičara i kolega a ne vlasti . Toga nema definitivno. Prošle godine nas ni jednom jedinom riječju ni jedan javni ili državn medij  nije propratio”, pomalo razočarano govori Muahamed Braco-Skopljak  koji odmah potom   naglašava da im je ATV  Banja Luka nadomjestila sve ono što su prije pomenuti odšutjeli.
U tom kontekstu naglašava i nesebičnu pomoć drage prijateljice i banjalučke književnice Radmile Karlaš,  čija je promocija knjige  “Na pogrešnom peronu” , prije dvije godine,  na određenu način , predstavljala i  njegov  definitivni come back poslije punih dvadeset godina.
Kraj razgovora za Kliker.info profesor Skopljak je ostavio za neke nove ideje .
“Uvijek se gleda jedna godina unaprijed.Ako bude zdravlja  računam da bih mogao  iduće godine napraviti  opet neki  novi,  sasvim drugi  tip koncerta . I opet sa banjalučkim i američkim snagama.Već sam razgovarao sa svoje dvije bivše učenice . Radi se o Branki Kuzmanović i Biljani Jašić-Radovanović koje su magistrice klavira i  čembala. Dvije vrlo  talentovane, visprene i  školovane  muzičarke, uz to još i  krasne osobe. Možda napravimo nešto iduće godine zajedno.
Pola koncerta bi imale one a drugi dio bi  uslovno rečeno bio rezervisan za Amerikance. Jedan od  takvih je moj  bivši studenata Mirsad Bešić- Cuni , po mami Banjalučanin, izvanredan gitarista koji je diplomirao  na čuvenom ”Berklee College of Music ”.
 Trenutno radi u Los Angelesu u Sonyju.  Napravio je veliku karijeru . On ja i njegov prijatelj kojeg mi je on doveo za studenta, Scott  Edelen, svira bas gitaru te  Mirsadov drug  sa studija iz Bihaća , imali bi čini mi se  šta ponuditi banjalučkoj  publici.  Najvažnije je  da su svi pomeniti raspoloženi doći  i to o svom trošku u BiH “.
 (Kliker.info)
Podijeli

Jedan komentar

  1. Zlata Zahirovic
    Zlata Zahirovic 01 Jula, 15:33

    Sretno Sam da je moj drug_ komsija Iz djetinjstva uspjesan. Kako mi je zao da prosle godine nisam uspjela otici u Banja Luku, na njihov concert. I ove godine moje srce zeli da prisustvujem tom dogadjaju, Ali uvijek postoji neko Ali. Moje zdravlje je naruseno, ja Sam rodjena Banjslucanka Ali nemam Dom . tesko mi pada Kad trebam pitati gdje da prespavam I jos Sam loseg zdravlja. Drago mi je Kad vidimo uspjehe moga druga, pa valjda cu uspjeti da ga vidimo na nekom of koncerata koje CE da odrzi ,vjerujem da CE biti mnogobrojni. Zelim Mu punk srece I uspjeha kao I njegovpj Sarah. Zlata Kljuco Zahirovic

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku