hamburger-icon

Kliker.info

Braća Putica iz Neuma : Veliki školj nije ni bosanski ni hrvatski nego naš

Braća Putica iz Neuma : Veliki školj nije ni bosanski ni hrvatski nego naš

09 Marta
12:46 2007

Mi smo  dodaju ironično braća Putica  jedina obitelj u BiH koja ima svoj otok zbog kojega se spore dvije države, a da nas nijedna nije pitala tko ima na njemu pravo posaditi maslinu.Kao argument svoje tvrdnje pokazuju nam posjedovni list izdan 2002. u Katastarskom uredu općine Neum. Odbijajući se fotografirati, kako kažu iz obiteljskih razloga, a ponajviše zbog mogućih neugodnosti u društvu, Josip i Tihomir Putica objasnili su nam na koji je način njihov pokojni otac Ivan došao u posjed otoka zbog kojega se događaju međudržavni nesporazumi.
Parcele od Turaka
Naši pradjedovi kupovali su parcele u Neumskom zaljevu od Turaka koji su se povlačili iz BiH nakon što je Austro-Ugarska anektirala BiH. Otac Ivan više je od 40 godina na Veliki školj i zemljište na poluotoku Kleku u našem vlasništvu plaćao uredno porez. To se može provjeriti u dokumentaciji koja je vođena u katastarskim knjigama općine Neum. Tako priče o nekom novom vlasniku iz Dubrovnika padaju u vodu  tvrde braća Putica, ističući da dubrovački polagatelji prava na vlasništvo otočića, ako to dokažu, moraju njima isplatiti cjelokupan iznos poreza koji je 40 godina plaćao njihov otac.Otkrivaju nam da su stručnjaci BiH iz Komisije za razgraničenje u više navrata od njihova oca tražili na uvid dokumentaciju iz koje se vidi tko su vlasnici Velikog školja.  Bili su korektni  napominje mlađi brat Tihomir.  Kad je otac prošle godine preminuo, nisu nam smetali. Dva mjeseca nakon njegove smrti ponovno su kontaktirali s obitelji i sve evidentirali onako kako sad mi vama tvrdimo.
Ustupci bez komentara
Tvrdnje bivšeg ministra vanjskih poslova RH Mate Granića da je zbog "viših" političkih interesa Hrvatska ustupila Veliki i
školj BiH nisi željeli komentirati. Možda bi bilo najbolje da granična crta ide pola-pola  komentiraju uz smijeh. školj braću Putica uopće ne zanima, jer taj otočić, kad je plima, potpuno prekriju morski valovi. U Katastarskom uredu općine Neum, na temelju zemljišnoknjižnih izvadaka, kazali su nam da je školj vlasništvo općine Neum.(Večernji list)

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku