hamburger-icon

Kliker.info

Braća Dahmo, Hamdija i Suljo Delić ukopani jedan do drugog

Braća Dahmo, Hamdija i Suljo Delić ukopani jedan do drugog

11 Jula
15:51 2014

Delici21Dahmo, Hamdija i Suljo Delić, jedan do drugoga, danas su ukopani nakon kolektivne dženaze za 175 žrtava genocida u Srebrenici 1995. godine, u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica.Kobnog jula 1995. godine pokušali su kroz šumu doći do slobodne teritorije Tuzle. Međutim, tamo nikada nisu stigli. Pronađeni su u različitim masovnim grobnicama, a njihova nekompletna tijela danas su ukopali rodbina i prijatelji. Braća, familija i prijatelji sa suzama u očima bacali su zemlju na tabute sa posmrtnim ostacima braće Delić.

U trenutku kada su ubijeni najmlađi brat Suljo je imao 20 godina, Dahmo 27, a Hamdija 35 godina. Petorica braće Delić su kroz šumu krenuli do slobodne teritorije Tuzle. Samo dvojica su preživjela.Majka braće Delić umrla je 1999. godine u Tuzli ne dočekavši da pronađe trojicu sinova.”Nadala se, ali nije dočekala dan da ponovo vidi sinove ili da ih ukopa i prouči im Fatihu, kaže nam Džanan, jedan od braće Delić koji su preživjeli genocid u Srebrenici.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari je održana komemoracija povodom 19. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici u julu 1995. godine, a potom je klanjana dženaza i obavljen ukop 175 žrtava genocida.U genocidu u “zaštićenoj enklavi UN-a” Srebrenica, koji su počinili pripadnici tadašnje Vojske RS pod komandom haškog optuženika Ratka Mladića, 1995. godine, ubijeno je više od osam hiljada mahom bošnjačkih muškaraca i dječaka.U mezarju Memorijalnog centra dosad je smiraj pronašlo 6.066 žrtava genocida. Njihova tijela su pronađena u različitim primarnim i sekundarnim masovnim grobnicama u poslijeratnom periodu. (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku