hamburger-icon

Kliker.info

Božo Skopljaković : Ne dijelimo Hrvate kao HDZ po teritorijalnom principu

Božo Skopljaković : Ne dijelimo Hrvate kao HDZ po teritorijalnom principu

23 Jula
11:13 2017

Početkom juna ove godine u Vitezu je održan izborni Sabor Hrvatske stranke BiH na kojem je za predsjednika ove stranke, nasljednice nekada jakog NHI-a, izabran penzionisani brigadir OS BiH Božo Skopljaković iz Novog Travnika.

U intervjuu za Bh. novinsku agenciju Patria Božo Skopljaković govorio je o planovima stranke, o njenoj trenutnoj snazi, planovima za budućnost, aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, odnosima s HDZ-om i odnosu HDZ-a prema Hrvatima u BiH…

NAP: Mediji pod kontrolom HDZ-a BiH, prije svega oni iz Zapadne Hercegovine, potpuno su prešutjeli vaš izbor za predsjednika Hrvatske stranke BiH. Šta Vam to govori? Radi li se o nekoj vrsti straha da ćete možda uzeti određeni broj HDZ-ovih glasova?

Teško je bilo ne primijetiti takvo što, kao što je bilo lako primijetiti i to da nas se od tih istih medija proziva za podjele među Hrvatima. Nažalost, to je jedno nasljeđe od bivšeg sistema koje je još uvijek u nekim glavama koje smatraju da svi Hrvati trebaju misliti isto, ali samo za dobro onih koji ih vode.

NAP: Nova Hrvatska stranka BiH je nasljednica nekada jake NHI, koja je na prvim izborima nakon formiranja osvojila čak 50.000 glasova. Može li stranka s Vama na čelu ponoviti nešto slično na izborima 2018?

Trenutno nepovoljno političko i ekonomsko stanje u BiH ukazuje na to da je krajnje vrijeme za promjene. Vjerujemo da su birači umorni od neizvršavanja obećanog i da će na narednim Općim izborima 2018. godine voditi dobro računa kome će dati svoj glas. Hrvatska stranka BiH nije sretna sa ovakvom situacijom i trenutnim stanjem u BiH, iako možemo reći da nam sve to ide naruku, jer nezadovoljni birači bi napokon trebali kazniti trenutno vladajuće za ovakvo katastrofalno stanje. Željeli bismo da je stanje daleko bolje i umjesto odlaska da vidimo održivi povratak, ne samo prognanih i izbjeglih u vrijeme rata nego i povratka onih koji su u posljednjih nekoliko godina napustili svoju domovinu.

NAP: Gdje vidite svoju šansu da se izborite za dovoljan broj glasova kako bi nakon izbora predstavljali ozbiljnog rivala u političkoj utakmici na bh. političkoj sceni?

Hrvatska stranka BiH aktivno radi na uspostavi i organiziranju općinskih i županijskih odbora na cijelom području BiH. Nezahvalno je prognozirati izborne rezultate, ali naša programska opredjeljenja, koja su usmjerena na jednakopravnost svih Hrvata na cijelom području BiH, daju nam za pravo da očekujemo dobar izborni rezultat.

NAP: S izbornog Sabora stranke jasno ste poručili da ćete voditi drukčiju politiku od one koju vodi HDZ. Kakva će biti ta politika?

Hrvatska stranka BiH se opredijelila za jednakopravnost Hrvata na cijelom prostoru BiH, a to smo i dokazali kada smo se usprotivili prijedlozima izmjena Izbornog zakona koje je HDZ BiH uputio u parlamentarnu proceduru. Kao što smo više puta do sada naglasili, mi u HS BiH ne dijelimo Hrvate prema teritorijalnom, brojčanom ili bilo kojem principu, svi Hrvati su za nas jednaki bez obzira gdje i u kolikom broju žive. Jasna je poruka Hrvatima koji žive u RS kao i u dijelovima BiH gdje su Hrvati u manjini, kada HDZ-a BiH kroz prijedloge preustroja BiH, isključivo Federacije BiH, želi stvoriti novi entitet. HS BiH se jasno zalaže za preustroj cijele BiH, a ne samo jednoga njenoga dijela. Samo na ova dva primjera može se vidjeti ko se i koliko bori za jednakopravnost Hrvata u BiH.

NAP: Javno ste osudili HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona. Šta je to što smatrate da ne valja u tom prijedlogu?

Hrvati kao najmalobrojniji, preko svojih legitimno izabranih stranaka, cijelo vrijeme vode borbu za jednakopravnost s druga dva konstitutivna naroda. Sada sa ovakvim prijedlogom izmjena Izbornog zakona sam HDZ vrši dalju podjelu i produbljuje neravnopravnost među Hrvatima samima.

Prema prijedlogu HDZ-a BiH, u BiH trebalo bi formirati tri izborne (A, B, C) jedinice, po A B C područjima kako su oni naveli. A područja gdje su Bošnjaci većina, B područja gdje su Hrvati većina i C područja niko nema većinu.  Hrvatskog člana Predsjedništva biraju glasovi iz B+C, a bošnjačkog iz A+C područja.

Dijeliti građane u tretiranju vrijednosti njihovog glasa s obzirom na sredinu u kojoj žive je neetično i nedemokratsko. Umanjivati vrijednost njihovog glasa samo zato što žive kao manjinsko stanovništvo u nekim općinama i gradovima je neprihvatljivo i sa kršćanskog stajališta. Po čemu bi npr. glasovi za izbor člana Predsjedništva iz reda Hrvata građana koji žive u Bihaću, Bugojnu, Sarajevu, Tuzli, Zenici i drugih općina (grupa A prema njihovom prijedlogu) bili drugorazrednog značaja, kada oni čine 15% od ukupne populacije hrvatskog naroda u BiH? Zapravo Hrvati iz ovih A područja ne trebaju uopće izlaziti na izbore jer njihov glas nema utjecaja na konačan ishod. Isto je i sa Bošnjacima koji žive u B područjima.

Prijedlog HS BiH:  

Članove Predsjedništva da bira Parlament BiH iz reda izabranih zastupnika, ovakvim izborom bi se pojednostavio i pojeftinio proces izbora te bi se spriječilo da jedni drugima biramo predstavnike u vlasti, a ovako izabrani član Predsjedništva ima dvostruki legitimitet, izabran od građana i zastupnika.

NAP: Kako Vi i Vaša stranka vidite buduće uređenje BiH?

Bosnu i Hercegovinu vidimo kao (teritorijalno i institucionalno) preuređenu državu bez trenutnih entiteta, kao članicu EU. Da bismo ovo postigli moramo prestati prilagođavati EU Bosni i Hercegovini, a više raditi na uređivanju i prilagođavanju BiH prema standardima EU.

NAP: Posljednjih dana pojavila se priča o novoj njemačkoj inicijativi o uređenju BiH kao građanske države. Kako gledate na to i može li BiH biti uređena na takav način, a da svi u njoj budu zadovoljni?

Ne čude ovakve inicijative koje dolaze od zemlje sa duboko ukorijenjenom demokratijom i uređenjem u državi koja je započela svoj demokratski i evropski put, kao jednonacionalna, (u najvećem postotku) i nepodijeljena država na entitete, a koji bi bili produkt ratnih osvajanja nakon završetka rata.

Ovdje, ipak, nikako ne smijemo zaboraviti da u BiH žive tri većinska konstitutivna naroda sa ostalim manjinama, te da se na ovim prostorima, ne tako davno vodio krvavi rat među njima. Kada imamo to u vidu tada ćemo i opreznije izlaziti sa prijedlozima za uređenje BiH prema modelima savremenih evropskih država, kojima mi još, nažalost, ni po čemu nismo slični.

Naravno, da trebamo razmišljati i razgovarati o različitim modelima uređenja BiH, ali smatramo da je najprije potrebno dogovoriti i izvršiti teritorijalni preustroj BiH, koji je po nama ključ problema, kako bi se izbjegla trenutna etnička podjela nastala na ratnim osvajanjima, zločinu i genocidu, a nakon toga donijeti novi Ustav jednako prihvatljiv za sve koji žive u BiH. Kada riješimo ova pitanja imamo otvoren put da BiH uspije kao moderna država svih građana.

Vjerujem da njemačke i druge inicijative imaju na umu sve ove činjenice i da bi se na tragu ovakvih inicijativa mogla ostvariti dobra saradnja i krenuti u razgovore o teritorijalnom i institucionalnom preustroju BiH, te tako korak po korak doći do konačnog cilja.

NAP: Hrvati u BiH su nekada imali priliku da glasaju za nekoliko stranaka, ali u međuvremenu je HDZ, u posljednje vrijeme prije svega kroz HNS, potpuno „progutao“ te stranke. Kako je došlo do toga i kako su Hrvati dozvolili da ih na federalnom i državnom nivou zastupa nevladina organizacija HNS?

Već smo u više navrata komentirali ovakva i slična pitanja i ovdje bih samo ponovio, HS BiH nema namjeru biti dio HNS-a dok god je na čelu tog udruženja građana stranačka osoba. Sve druge stranke odlučuju za sebe i imaju odgovornost prema svojim biračima koji zasigurno „vide“ da se njihove stranke kroz HNS zapravo „ne vide“. Na narednim Općim izborima 2018. godine, Hrvati će imati priliku, za sada, da glasuju za najmanje dvije strane od toga je jedna HS BiH.

NAP: Često se govori o ugroženosti Hrvata u BiH, ali čini se da su najugroženiji baš u onim dijelovima BiH gdje ih zastupa isključivo HDZ. Je li moguće promijeniti svijest kod ljudi, pa da počnu na drugačiji način posmatrati političku sliku BiH?

Da, Hrvati u BiH ne samo da se osjećaju nego i jesu ugroženi, ali također vidimo da su ugroženi i Srbi i Bošnjaci, a to nam svakodnevno zorno potvrđuju nove porodice i mladi koji napuštaju ovu zemlju, bez obzira na nacionalnost.

Smatram da je potrebno, prije svega, mijenjati svijest ovdašnjih političara, a ne stalno prebacivati krivnju na narod. Tačno je da narod na kraju bira one koji ih predstavljaju i iz toga proizlazi njihova krivica, ali moramo priznati da naši narodi, bez obzira na nacionalnost, od završetka rata pa naovamo, žive u velikom strahu koji političari sve ove godine vješto koriste kako bi ostali na vlasti.

Pozivam sve u BiH da se oslobode svih strahova onoga dana kada izađu na izbore, jer toga dana  političari „Velike vođe“ žive u velikom strahu, i da zaokruže onoga za koga smatraju da će u narednom periodu doprinijeti boljoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, a sa druge strane da kazne one koji su proizvodili strah prema njima sve ovo vrijeme – zaključio je Božo Skopljaković u intervjuu za Patriju.

(NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku