hamburger-icon

Kliker.info

Božo Ljubić: Republika Srpska ne bi trebala opstati u sadašnjem obliku

Božo Ljubić: Republika Srpska ne bi trebala opstati u sadašnjem obliku

23 Decembra
20:59 2007

U dogovorima o teritorijalnoj i administrativnoj organizaciji zemlje koja æe se usaglašavati kroz reformu Ustava, cijela BiH je na stolu, kazao je juèer slikovito za "Avaz" Božo Ljubić, predsjednik HDZ BiH 1990, nakon sjednice Predsjedništva ove stranke održane u Tuzli.Ljubiæ je ovom izjavom indirektno, ali vrlo jasno iznio stav da u budućem teritorijalnom uređenju BiH Republika Srpska ne bi mogla opstati u sadašnjem obliku. Na našu konstataciju da premijer manjeg bh. entiteta Milorad Dodik konstantno ponavlja da su u reformi Ustava BiH teritorija i ime Republike Srpske neupitni, te da, u suštini nudi federalizaciju Federacije, Ljubić je kazao kako, "razgraničenje postojećih entiteta niti je logièno, niti je pravedno". – Trenutno razgraničenje ne slijedi nijedan kriterij kojeg je naša stranka postavila za federalni ustroj države, kao što su etnički, povijesni, privredni ili prometni. BiH u budućem teritorijalnom razgraničenju federalnih jedinica treba imati logičnija rješenja. Dodik je lider trenutno najjaèe srpske stranke u BiH i ima pravo iznijeti svoje stavove. Mi, također, imamo pravo iznijeti svoje stavove. Kada se uðe u razgovor, vidjet ćemo šta je realno. Ali, zadržavanje statusa kvo nije rješenje za ovu zemlju, jer status kvo ne znaèi zadržavanje istog stanja, već promjenu nagore – kazao je Ljubić.
Rješavanje pitanja 
Niko u BiH, dodao je on, nema pravo vjerovati da se postojeće stanje može zadržati i opstati. Upitan da li zaista vjeruje da se o ovome može dogovoriti sa Dodikom, Ljubić je kazao kako "vjeruje da se može postići dogovor sa predstavnicima srpskog naroda".- Dogovarat ćemo se sa legitimnim predstavnicima svih naroda i vjerujem da æemo doæi do rješenja već sljedeće godine. Međutim, nećemo riješiti sva pitanja BiH u jednoj godini. Neka će se pitanja rješavati kasnije, kada neće biti ni Ljubića ni Dodika na političkoj sceni – istakao je Ljubić.Razgovori o ustavnoj reformi počet će krajem januara. Ljubić će, kako je najavio, biti domaćin prvog susreta u Širokom Brijegu, a paralelni razgovori lidera šest stranaka parlamentarne većine krenut će uz pomoæ Evropske komisije i u Briselu.
Nismo govorili o trećem entitetu 
Komentirajući protivljenje NHI-a i HSS-a formiranju trećeg entiteta, Ljubić je podsjetio da je njegova stranka, zajedno sa spomenute dvije, dogovorila naèela Ustava BiH. – Naša stranka nikada nije govorila o trećem entitetu. Mi govorimo o federalnom, simetričnom uređenju BiH. Tri federalne jedinice i distrikt Sarajevo je samo jedno od moguæih rješenja, te se ne isključuje ni opcija sa više federalnih multietničkih jedinica. Ono što jasno želimo reći jeste da Hrvati u BiH imaju pravo na federalnu jedinicu sa hrvatskom većinom. Posebno zbog toga što sada imamo dva entiteta ili dvije federalne jedinice sa srpskom, odnosno bošnjačkom većinom – kazao je Ljubiæ.
Federalne jedinice bez nacionalnih naziva 
Želimo BiH kao suverenu državu, u međunarodno priznatim granicama, funkcionalnu državu federalno ureðenu, u kojoj æe prava sva tri konstitutivna naroda biti standardizirana na jednak način. To podrazumijeva da će u svakoj od federalnih jedinica svaki narod biti konstitutivan. Imena federalnih jedinica stvar su dogovora. Osobno smatram da federalne jedinice u budućem ustavu ne bi trebale nositi nacionalne nazive. No, ne isključujem ni drugaèija rješenja ako se o tome dogovorimo, ali se onda treba Hrvatima i Bošnjacima omogućiti isto pravo kao i Srbima – istakao je Ljubić.  (Kliker.info-avaz)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku