hamburger-icon

Kliker.info

Bosna International forum : Bh. dijaspora godišnje investira oko tri milijarde KM u BiH

Bosna International forum : Bh. dijaspora godišnje investira oko tri milijarde KM u BiH

08 Aprila
07:01 2017

Bosanskohercegovačka dijaspora godišnje investira oko tri milijarde KM u Bosnu i Hercegovinu, a volja za većim ulaganjem postoji, istakla je državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac na otvaranju drugog Bosna International foruma (BIF) koji je počeo  na Ilidži.

Cilj tog foruma je umrežavanje bh. dijaspore te predstavljanje mogućnosti ulaganja u BiH.

Borovac je naglasila da odnos BiH prema dijaspori do sada nije bio na zavidnom nivou, ali da je država spremna institucionalno sarađivati s iseljeništvom.

– BiH je pripremila dokument, politiku saradnje s iseljeništvom koji će pokazati da je iseljeništvo koje broji oko dva miliona za nas važan faktor i jedan od najvećih investitora u BiH – navela je Borovac.

Kazala je da BiH ima obrazovanu i ekonomski jaku dijasporu koja želi da investira u svoju domovinu, a da je na državi obaveza da da adekvatan odgovor na to.

– To je izrada ovog dokumenta i institucionalno uvezivanje – poručila je Borovac.

Forum je okupio stručnjake, menadžere te privrednike, ali i mlade ljude koji će kroz dvodnevne aktivnosti svoje projekte prezentirati potencijalnim investitorima iz cijelog svijeta.

Predsjednik Foruma Hasib Hadžić je poručio da je cilj BIF-a napraviti koncept kako iskorištavati resurse kojih u BiH ima jako puno. Zbog toga je važno im je da okupljaju što više ljudi da bi prikupili što više mišljenja i ideja.

– Svaki dobronamjeran investitor u BiH nama je bitan – naglasio je Hadžić.

Prvi BIF održan je u austrijskom Linzu.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku