hamburger-icon

Kliker.info

Bosna i Hercegovina pod vodom : Dramatična situacija u Goraždu i Čapljini

Bosna i Hercegovina pod vodom : Dramatična situacija u Goraždu i Čapljini

02 Decembra
08:25 2010

Dramatična situacija vladala je jučer u gornjem Podrinju, Semberiji i Hercegovini, gdje su se rijeke izlile ili prijete da se izliju iz svojih korita. U gornjem toku Drina se nakon naglog rasta nivoa vode izlila na više mjesta od Foče do Goražda. Zbog toga je Općinski štab Civilne zaštite u Goraždu jučer proglasio vanredno stanje.

Ada pod vodom

Najteža situacija vladala je u fočanskom Donjem Polju, gdje je Ćehotina doprla do nekoliko zgrada, zatim u Ustikolini, Osanici, Sadbi, Mravinjcu, ali i u samom Goraždu, gdje je nešto poslije podneva Drina prelila nasipe, poplavila puteve i zaprijetila  kućama i šljunkari. Uzeir Borovina iz Ustikoline ne pamti takav vodostaj Drine. – Nadolazi u posljednjih nekoliko godina, ali k'o sad nije. Ovolika Drina nije bila od 1963. A raste još – kaže Borovina. Voda je doprla do restorana "Baša", poplavljen je dio turističkog kompleksa Ada, a pod vodom su i brojne vikendice duž obale od Ustikoline do Goražda. Tokom dana počela je izgradnja barijera s vrećama pijeska na dijelovima obale u Goraždu, prije vremena su puštena i djeca iz vrtića, a mobilizirani su vatrogasci, policija, komunalci, Civilna zaštita…

Gabela odsječena

Drina je prešla kritičnu tačku, a uslijedile su i najave Hidroelektrane Mratinje da će, s obzirom na to da je nivo jezera dostigao najvišu tačku, povećati količinu ispuštene vode, zbog čega je pred Podrinjcima besana noć. Goraždanske vlasti su najavile da će u slučaju potrebe u pomoć pozvati i vojsku.  U Semberiji su pod vodom vikend-naselje Amajlije, priobalni dio Janje i dio Popova i Međaša. Zbog višednevnih padavina Neretva se izlila u Tuščici i Ljutoj iznad Konjica. Zbog toga je odsječen kompletan region na lijevoj obali Neretve, Boračkog jezera i Glavatičeva. Zatvoren je i regionalni put Hutovo – Ravno, a u prekidu je i dionica Trnovica – Ravno.Na prostoru Čapljine proglašene su vanredne mjere zaštite od poplave zbog visokog vodostaja i izlijevanja rijeka Trebižat i Krupa. Sve saobraćajnice koje vode ka graničnom prijelazu Gabela su zatvorene. 

U Višegradu kao za veliki potop 1896.

Nizvodno od Goražda, u Kopačima, poplavljeno je 50 kuća, a u Višegradu je nivo Drine dostigao najvišu tačku od velikog potopa 1896. godine. Poplavljeni su svi stubovi Mosta Mehmed-paše Sokolovića. Iz HE Višegrad upozoravaju da će morati ispustiti veće količine vode iz jezera i da će naselja nizvodno od brane biti ugrožena.  

Turbine zaustavile tri hidrocentrale

Nakon obustavljanja rada Crpne hidrocentrale Čapljina prije dva dana, jučer su po nalogu Agencije za vodno područje Jadranskog mora rad obustavile i Hidroelektrana Rama i Peć Mlini kod Gruda, saopćeno je iz "Elektroprivrede HZHB". (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku