hamburger-icon

Kliker.info

Bosna i Hercegovina izgubila povlašteni status u trgovini sa Sjedinjenim Američkim Državama

Bosna i Hercegovina izgubila povlašteni status u trgovini sa Sjedinjenim Američkim Državama

23 Februara
01:57 2021

Bosna i Hercegovina izgubila je povlašteni status u trgovini sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i njeni proizvodi od ove godine podliježu carinama.

BiH je bila uključena u mehanizam (GSP) koji omogućuje zemljama korisnicima da putem carinskih olakšica podstiču unapređenje izvoza i privređivanja s tim da se moraju zadovoljiti i pojedini kriterijumi kada je riječ o porijeklu.

BiH je godinama bila na listi od oko 120 zemalja koje su imale povlašten tretman prilikom izvoza u ovu zemlju, ali kako su poručili iz Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH to više nije slučaj.

Kako su kazali, njih je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH obavijestilo da se od 1. januara ove godine primjenjuje tretman najpovlaštenije nacije (MFN), odnosno normalna carinska tarifa. Ta carina iznosi nepunih deset odsto.Da li će i kada povlastice ponovo biti odobrene, nisu mogli precizirati.

“Diskusije o obnavljanju ovog režima trgovine su u toku, ali zbog novonastale političke atmosfere u Sjedinjenim Američkim Državama još uvijek nije jasno definisano da li će se ovaj program, kao i do sada, moći primjenjivati retroaktivno, te da li će bh. izvoznici moći refundirati carinske troškove nastale u međuvremenu”, saopštili su iz STK BiH.

Inače, kako je vidljivo iz zvaničnih podataka, BiH je u SAD prošle godine izvezla robu vrijednu 68,7 miliona maraka od čega se 20,7 miliona maraka odnosilo na oružje i municiju.

Iako je trgovina u prošloj godini zbog pandemije virusa korona bila veoma otežana izvoz je u odnosu na 2019. godinu veći za 16,7 miliona KM.

GSP je utemeljen 1968. godine, a njime je omogućeno da zemlje jednostrano odobravaju carinske povlastice zemljama u razvoju i najnerazvijenijim zemljama.

Izvoznici koji svoju robu žele prodati u SAD-u, na bescarinski izvoz mogu računati samo u slučaju kada njihov proizvod ima najmanje 35 odsto domaćeg sadržaja i obrade. Sa druge strane, uvoz mora biti direktno u SAD bez trgovine preko trećih zemalja.

(Kliker.info-Capital)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku