hamburger-icon

Kliker.info

Bosić na FPN u Sarajevu : “Proizvodnja straha i neizvjesnosti još uvijek najbolje oružje političara u BiH”

Bosić na FPN u Sarajevu : “Proizvodnja straha i neizvjesnosti još uvijek najbolje oružje političara u BiH”

26 Marta
15:32 2014

mladen bosic-sdsMladen Bosić, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) danas je na tribini o temi “Aktuelna politička situacija u BIH”, održanoj na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu kazao kako se ne vidi mogućnost da se entitet Republika Srpska otcijepi od Bosne i Hercegovine iako, prema njegovom mišljenju, “skoro 90 posto stanovnika RS-a bi to željelo”, javlja Anadolu Agency (AA).“Vrijeme je da se konačno zamislimo kojim putem krenuti nakon izbora u oktobru ove godine. Većina će se složiti da je BiH, i svi mi, autobus koji ide prema velikoj provaliji, ali nakon oktobra možemo promijeniti taj smjer. U BiH se još uvijek vodi politika utemeljena na nacionalnim mitovima iz 1990-tih godina. Ali ja mislim da se u BiH konačno mora voditi politika interesa koja bi se zanimala povećanjem životnog standarda građana i kvaliteta života svih bez obzira na vjeru, naciju…”, istakao je Bosić.

Naglašava kako je proizvodnja straha i neizvjesnosti još uvijek najbolje oružje političara u BiH kojim su služe kad god im zatreba.“Viđenje historije triju strana u BiH neće biti lako promijeniti, ali to nije prepreka da se okrenemo praktičnom vođenju politike koja bi bila u interesu svih građana. Ali problem je da u BiH neke snage konstantno žele nametnuti politiku konflikta i politiku kriza kojom se opet konsekventno nastavlja proizvodnja straha i neizvjesnosti kod većine građana. Strah je i dalje najmoćnije oružje političara u BiH, u RS-u ali i u Federaciji BiH”, kazao je on.Ipak, napominje da svi u BiH moraju shvatiti da postoje neke realnosti koje je teško promijeniti, a to su prema njemu, opstanak RS-a, Dejtonskog mirovnog sporazuma ali i nemogućnost formiranja trećeg entiteta ali i RS-a kao samostalne državne jedinice.

“Ne postoji osnov da se ukine RS ili da se sazove neka konferencija ‘Dejton 2’. I stranci s kojima razgovaram ne vide mogućnost da se formira neki treći entitet u BiH, ali nema ni mogućnosti da RS postane samostalna. U svijetu je politička situacija krajnje neizvjesna. Ali BiH je i suviše mala država da bi se mi petljali u sukobe velikih sila. Imamo mi jako puno naših unutrašnjih problema kojima se trebamo baviti”, ocjenio je Bosić.Zato, kako kaže, sve strane u BiH se moraju okrenuti vođenju pragmatične politike, a ne politike izazivanja nepotrebnih kriza utemeljenih na ispraznim nacionalnim mitologijama.“Ja sam danas došao ovdje jer mislim da je ovo prilika da pozovem sve na dijalog u BiH, iako ćemo uvijek imati i različitih mišljenja o nekim stvarima. Bit ću iskren, ja mislim da u RS-u trenutno postoji oko 80 do 90 posto ljudi koji bi sada glasali da se RS odvoji od BiH kada bi se organizovao referendum o tom pitanju. Ali važnije pitanje je da li je to moguće ostvariti? Zato ja pozivam na vođenje pragmatične politike u BiH i rješavanja problema svih građana”, naglasio je čelnik SDS-a.

Osvrnuo se i na politička dešavanja u regionu naglasivši da se Srbija mnogo promijenila posljednjih godina nakon što je intenzivirala svoj put prema članstvu u Evropsku uniju (EU).“Srbija je krenula pravcem da se oslobodi mitova i okova prošlosti, a to je put prema Evropskoj uniji. Aleksandar Vučić otvoreno zagovara dobre odnose sa Sarajevom, i poziva da ga neko pozove da posjeti Sarajevo. Mislim da će Vučić biti faktor stabilizacije u cijelom regionu. Možda taj proces pomogne i ostatku regiona, ali i BiH”, ocjenio je on.Na kraju je poručio kako su BiH potrebni novi mladi i svježi političari koji će zemlju povesti prema ostatku modernog i demokratskog svijeta.“Sadašnji političari u BiH su spremni na mnoge stvari pa i na katastrofu. Zato nam trebaju nove generacije političara. Rješenje je aktivno uključenje u politiku jer je to danas postalo najvažnije zanimalje za cijelo društvo”, rekao je Bosić.Inače, predavanje Bosića na tribini na FPN-a je pratio veliki broj studenata, profesora i predstavnika nevladinog sektora. (Kliker.info-AA)

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku