hamburger-icon

Kliker.info

“Bosansko more” u Tuzli: Hiljade kupača na Panonskim jezerima

“Bosansko more” u Tuzli: Hiljade kupača na Panonskim jezerima

09 Augusta
16:35 2015

more21Kompleks Panonskih jezera, koja se nalaze u centru Tuzle, najposjećenije je mjesto tokom ljetnih dana u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, ali i šire. Svakodnevno ga posjećuju hiljade kupača, koji uživaju u slanoj vodi, koja, kako su dokazali stručnjaci, ima ljekovita svojstva. Grupe ljudi ujutru čekaju ispred kapije radnike Panonnice da dođu na posao i otključaju ulaz, kako bi zauzeli što bolje mjesto na plaži, ali i prethodno na parkiralištu.
Iz ostalih bh. gradova, te iz pograničnih hrvatskih i srbijanskih mjesta, organizovanim prevozom, autobusima, dolaze stotine kupača. Od početka sezone u junu, prema izvještaju ovog preduzeća, kompleks je posjetilo preko 180.000 ljudi.

Jadran zamijenili Panonskim jezerima

U ljekovitost vode uvjerila se Gordana Adlhoch, koja iz Njemačke, gdje je rođena, svake godine dolazi i vrijeme provodi na plažama Panonskih jezera.

“Imam zdravstvenih problema sa nogom, ali nakom kupanja u ovoj slanoj vodi, osjećam se mnogo bolje. Meni to veoma prija. Ove godine dovela sam i svog najboljeg prijatelja, Nijemca Rogera Freya, koji ovdje uživa˝, kazala je Adlhoch”, dodajući da joj je majka Bosanka, iz Čelića, pa je od rodbine saznala za ovu turističku destinaciju.

Frey je naglasio da mu se naročito sviđa voda i priroda koja okružuje jezera, te da se već trebao vratiti u Njemačku, ali je odlučio ostati još nekoliko dana, pa je produžio godišnji odmor.

Dalila i Kemal, bračni par Osmanović iz Ilijaša, danas se prvi put kupao u slanim jezerima.

“Gledali smo fotografije na internetu, pa smo odlučili doći. Inače, naš tetak Muhamed Selimović, koji živi u Banovićima, ovdje dolazi svaki drugi – treći dan. Danas smo došli s njim i oduševljeni smo. Nakon svega što smo ovdje vidjeli, ali i prihvatljivih cijena u odnosu na kupališta u Sarajevskom kantonu gdje osim skupe ulaznice ne smijete unositi svoju hranu i piće, promijenili smo plan za ljetovanje”, navodi Dalila.

Kaže kako su namjeravali ići na Jadran, ali da će definitivno ostati na svom, “bosanskom moru˝.

To je poručila Dalila, pažljivo slušajući informacije službenog spikera preko razglasa, koji je saopćio da je temeperatura vode u sva tri jezera 29, a na slapovima 28 stepeni Celzijusa, dok je salinitet 36 grama po litru vode.

Rašida Smajlović iz Srebrenika kaže da autobusom dolazi svaki dan.

“Dođem oko osam – pola devet i budem sve dok ne postane prevruće za boravak na plaži. Jedinu primjedbu imam na suncobrane koje ovdje iznajmljuju, a koji su većinom polomnjeni”, ističe Smajlović.

Svijest kupača na visokom nivou

Uposlenici Javnog komunalnog preduzeća Panonnica zadovoljni su ponašanjem kupača i njihovim savjesnim odnosom prema čistoći plaža.

“S obzirom na to da svakodnevno ovdje boravi preko 10.000 ljudi, zanemariv je broj onih koji iza sebe ostavljaju smeće. Zahvalni smo građanima koji otpad odlažu u za to predviđene korpe, kojih ima dovoljno. Problem su jedino opušci od cigareta, koje pušači ostavljaju u šljunku na plaži, pa bih ih molio da povedu računa i o tome˝, apelovao je Šaban Kamberović, uposlenik Panonnice.

Spasioci, čija je obaveza da nadziru kompleks i od mogućeg utapanja spašavaju plivače, kao i da upozoravaju na kršenje kućnog reda, imaju pune ruke posla. Tragični događaji veoma su rijetki, a osim upozoravanja da se u jezero ne ulazi sa cigaretom, da se ne skače u vodu ili da se ne igra loptom i slično, spasioci traže i djecu koja odlutaju i zagube se u gužvi.

To nije sve, kaže Emir Kalaba, član spasilačke ekipe Jet-Ski, nego kupači od njih također, očekuju i da im traže izgubljene predmete.

“Svako je odgovoran za svoju imovinu, a roditelji su odgovorni za djecu. Maloprije su kolege u roku od nekoliko minuta pronašle dječaka iz Zenice, koji se udaljio od roditelja. Inače, nailazili smo na simpatične situacije. Baš neki dan mi je neka gospođa prišla i tražila da angažujemo spasioca-ronioca da joj nađe papuču koja je potonula na dno jezera. Također, kupači gube zubne proteze, nakit, ali i ronilačke naočare”, rekao je Kalaba.

Inače, Panonska jezera izgrađena su na lokalitetu slanih bunara, u centru Tuzle. Prvo jezero napravljeno je 2003. godine, od kada je uslijedio etapni razvoj kompleksa, a voda u jezerima neprestano kruži, i prečišćava se pješčanim filterima.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku