hamburger-icon

Kliker.info

Bosansko-hercegovački intelektualci u Americi i Kanadi upućuju proglas građanima i političkim strukturama BiH

Bosansko-hercegovački intelektualci u Americi i Kanadi upućuju proglas građanima i političkim strukturama BiH

09 Februara
04:08 2014

ruka123Kao građani bosansko-hercegovačkog porijekla u SAD i Kanadi sa velikom pažnjom i zabrinutošću pratimo događanja, sukobe i probleme u političkom, društvenom i ekonomskom životu Bosne i Hercegovine.  Bosna i Hercegovina je naša zemlja, sa kojom su naše veze neraskidive i čija je budućnost i naša.Zbivanja posljednjih dana su pokazala da je neodgovornost i nesposobnost političkih struktura konačno dovela ponosni narod Bosne i Hercegovine do moralnog i egzistencijalnog dna koje nijedno humano društvo nije zaslužilo niti može prihvatiti. Kako bi se trenutna kriza iskoristila kao polazna tačka za konstruktivan pomak ka napretku države, pozivamo sve društvene i političke strukture Bosne i Hercegovine da usvoje slijedeće principe i korake:

·       Građani imaju pravo da mirnim protestima iskažu svoje nezadovoljstvo stanjem u državi.

·     Bilo kakvo nasilje prema demonstrantime, policiji ili imovini se ne može opravdati ni pod kakvim uslovima. Ipak, cjelokupno društvo mora preuzeti odgovornost za omladinu kojoj je onemogućeno kvalitetno obrazovanje i mogućnost zaposlenja, a koja odrasta naoružana bijesom i kamenjem.·       Mora se utvrditi odgovornost osoba koje su naredile početno brutalno obračunavanje sa demostrantima, a zatim dozvolile potpuno prepuštanje imovine na milost nezadovoljne mase.

·       Premijeri svih kantona moraju podnijeti ostavku zbog nesposobnosti da znatno smanje stepen nezaposlenosti i korupcije u Kantonima.

·       Svi procesi privatizacije državnih preduzeća moraju biti preispitani.

·       Upravljanje državnim preduzećima ne smije biti u domenu političkih stranaka.

·       Princip odgovornosti za sve zaposlene u državnim strukturama mora se pod hitno obnoviti.

·       Mora se započeti rad na osnivanju Vlade Nacionalnog Spasa koja će uključiti predstavnike svih narodnosti, kao i svih dijelova društva sa ciljem da insistira i užurbano radi na prioritetima i problemima koji koče normalan život u Bosni i Hercegovini.

·       Zaštita države, državnih interesa, državne imovine, arhive, privrede i svih institucija identiteta i suverenosti države mora biti ostvarena pod svaku cijenu.

·       Kantonalno uređenje Federacije BiH mora biti zamijeno jednostavnijom, efikasnijom i ekonomski podnošljivijom adminstrativnom organizacijom.

Neposredan izbor svih predstavnika na svim nivoima vlasti na cijeloj teritoriji BiH mora biti uveden kao jedini izborni princip.

Vrijeme za značajne promjene je davno prošlo. Nemojmo neradom i pasivnošću trošiti svoju budućnost.

S poštovanjem, abecednim redom,

Kenan Arnautović, MD, PhD, Memphis, TN

Esad Boškailo, MD, University of Arizona, Phoenix, AZ

Amila Buturović, PhD, York University, Toronto, CA

Emir Festić, MD, Jacksonville, FL

Mirsad Hadžikadić, PhD, University of North Carolina at Charlotte, Charlotte, NC

Aleksandar Hemon, pisac, Chicago, IL

Emir Hodžić, DVM, PhD, University of California at Davis, Davis, CA

Migdat Hodžić, PhD, Santa Clara University, Santa Clara, CA

Đenita Pašić, JD, Louisville, KY

Rešad Pašić, MD, PhD, University of Louisville, Louisville, KY

Amra Šabić-El-Rayess, PhD, Columbia University, NY

Azra Terzić, EdD, Louisville, KY

(Kliker.info)

Podijeli

Jedan komentar

  1. ćilba
    ćilba 09 Februara, 08:41

    pozdrav uvaženoj gospodi gledao sam interviju gospodina hadžikadunića sa memijom oduševio me sa vizijom i procjenom stanja u bih ali nažalost upravu je istina je ružna ali valja dalje ali sa pametnim ipoštenim ljudima samo kako maknut ovu demagošku nacio-lopovsku-elitu evo mi smo u mostaru počeli oštro – opasno pa bog nam pomogo pozdrav ps. morate se bos-američki intelektualc više oglašavat po pitanju bosne mi vas cijenimo iračunamo na vas svako dobro hilmo mostar

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku