hamburger-icon

Kliker.info

Bosanska stvarnost : Radmanović ne želi slušati Bečku filharmoniju u Sarajevu

Bosanska stvarnost : Radmanović ne želi slušati Bečku filharmoniju u Sarajevu

04 Juna
16:27 2014
Radmanovicfil21Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović odbio je biti gost na koncertu Bečke filharmonije u Sarajevu 28. juna  koji će biti središnja manifestacija obilježavanja 100. godišnjice sarajevskog atentata koji je bio povodom za 1. svjetski rat, a tu je odluku obrazložio navodnim protusrpskim karakterom cjelokupnog obilježavanja, pa i tog koncerta, što će se tijekom lipnja zbivati u glavnom gradu BiH.
Iz Radmanovićeva je ureda u srijedu potvrđeno kako je on posebnim pismom upućenom austrijskom predsjedniku Heinzu Fischeru odbio poziv za sudjelovanje na koncertu bečkih filharmoničara što će se održati u nedavno obnovljenoj reprezentativnoj zgradi Vijećnice, gdje je trebao biti zajedno s druga dva člana Predsjedništva BiH i brojnim drugim visokim uzvanicima iz niza europskih država.Radmanović je također izvijestio Fischera kako u Sarajevu na koncertu neće biti nitko koga bi se moglo smatrati predstavnikom Republike Srpske.Koncert Bečke filharmonije, kojega će prenositi i Eurovizija, upriličen je kako bi se poslala poruka mira i simbolički pokazali dobri i prijateljski odnose Bosne i Hercegovine i Austrije, ali i slika današnje Europe kao zajednice zemalja ujedinjenih na putu političkog, gospodarskog i kulturnog prosperiteta.Radmanović u pismu austrijskom predsjedniku navodi kako su tu zamisao u Sarajevu, odnosno njegovoj gradskoj upravi, već zlorabili “podređujući njen smisao kontekstu građanskog rata u BiH 90-ih godina XX. stoljeća”.

Radmanović nije do kraja razjasnio na što točno misli, no on je zapravo ponovio općenite optužbe koje već mjesecima iznose političari iz Republike Srpske, uz tvrdnju kako se ova obljetnica koristi za “sotoniziranje Srba” i navodni pokušaj krivotvorenja povijesti Prvog svjetskog rata.Predsjednik RS Milorad Dodik je još početkom godine najavio kako nitko iz tog entiteta neće sudjelovati u bilo čemu što se organizira u Sarajevu u znak podsjećanja na atentat u kojemu je Gavrilo Princip ubio austrijskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda kao i da će vlasti RS neovisno o ostatku svijeta svoje podsjećanje na taj događaj organizirati u Višegradu, odnosno u zdanju što ga je tamo podigao redatelj Emir Kusturica.

Gradske vlasti Sarajeva, unatoč optužbama iz RS, nikada nisu planirale manifestacije koje bi imale bilo kakav politički karakter. U suradnji sa zakladom “Sarajevo – srce Europe”, koju podupire francuska vlada, tako je osmišljen niz događaja uglavnom kulturnog i sportskog karaktera. Od 21. juna do 9. jula tako će se organizirati koncerti, izložbe, kazališne predstave i biciklistička utrka uz potporu Tour de France.Koncert Bečke filharmonije točno na dan kada je počinjen atentat treba biti središnji događaj i na njega su pozvani šefovi većine europskih država. (Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku