hamburger-icon

Kliker.info

“Bosanska pošta”, bh.list u Skandinaviji, prestao s izlaženjem

“Bosanska pošta”, bh.list u Skandinaviji, prestao s izlaženjem

05 Septembra
07:10 2015

bosanskaposta12Na adrese hiljada pretplatnika u skandinavskim zemljama, ali i mnogim državama zapadne Evrope, na iznenađenje mnogih čitalaca, poslat je  posljednji broj ‘Bosanske pošte’, bh.lista koji je 20 godina svakih petnaest dana bio veza Bosancima i Hercegovcima s domovinom i maternjim jezikom.

Dževad Tašić, vlasnik i urednik “Bosanske pošte” odlučio je baš na veliki jubilej, dvije decenije kontinuiranog izlažnja, zatvoriti stranice vrlo čitane novine koja je okupljala veliki broj saradnika, među kojima ugledna imena iz bh.novinarstva te afirmirane pisce.

“Nije tako bilo planirano, ali okolnosti su nametnule ovo rješenje. Materijalni uslovi u ovoj godini su se drastično pogoršali, cijene su skočile, a i ostali smo bez i posljednje značajne pomoci: useljeničkim listovima u Norveškoj je uskraćena od strane vlasti svaka novčana podrška”, pojasnio je u posljednjem uredničkom uvodniku Dževad Tašić.

U razloge ubraja i permanentni pad čitalaca i izgubljenu utrku s internetom kojem se okrenuo najveci dio mladih kao i starijih Bosanaca i Hercegovaca.

“Novčani problemi postali su preveliki da bismo nastavili s izlaženjem. Zbog svega toga odlučili smo da uz dvadesetu godisnjicu prvog broja, Bosansku poštu prepustimo istoriji’, napisao je bivši prijeratni novinar “Oslobodjenja” u oproštaju od čitalaca.

Novina je štampana u norveškom gradu Mysenu i mogla se kupiti isključivo putem pretplate. U slobodnoj prodaji nije je bilo.

Mnogi saradnici i čitaoci jutros su s velikim iznenađenjem, ali i tugom primili vijest na društvenim mrežama i raspitivali se o razlozima prestanka izlaženja novine kojoj su vjerovali a koja je ustrajno, 20 godina promicala koncept multinacionalne i multireligijske BiH u koju su do posljednjeg broja vjerovali osnivači “Bosanske pošte”, kao i njeni saradnici i brojni oglasivači.

(Kliker.info-Avaz)

Podijeli

2 0 komentara

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku