hamburger-icon

Kliker.info

Bosanska grupa “Biser-Detroit”poručuje : “Podijelimo zajedno svoje znanje i  pomozimo drugima” (FOTO)

Bosanska grupa “Biser-Detroit”poručuje : “Podijelimo zajedno svoje znanje i  pomozimo drugima” (FOTO)

27 Maja
06:27 2021


-Dobro nam došli biseri naši ,rasuti po  svijetu -jedna je od poruka  mladog ali  zanimljivog i snažnog ženskog Udruženja Biser iz Detroita,  u američkoj državi Michigan,  čije djelovanje  na polju humanitarnog rada, kulture i  tradicije, u posljednje vrijeme izaziva sve veću pažnju javnosti, na društvenim mrežama,  lokalnom nivou ali  i u b-h zajednicama širom SAD. 

Grupa  je  između ostalog, to postigla i zbog činjenice da je u potpunosti otvorena  za sve Bosanke  i Hercegovke  na širem području Detroita , pod uslovom da poštuju i  šire nezvanični moto ovog lijepog i zanimljivog udruženja koji u skraćenoj verziji glasi; podijelimo zajedno svoje znanje i  pomozimo drugima.

U realnom  životu  svaka članica Bisera se upravo tako i ponaša pa zbog toga i ne iznenađuju pohvale koje sa svih strana stižu od svih onih koji su imali priliku i sreću da bar jednom prisustvuju njihovim druženjima , učestvuju u akcijama ili osjete realizaciju  bar djelića nekog projekta.

 A sve je krenulo u septembru prosle godine  kada je grupa žena  aznih profila I struka  krenula  sa druženjem,  sastancima  i realizacijom svoje zacrtane misije njegovanja  tradicionalnih vrijednosti i  baštine Bosne I Hercegovine na prostorima gdje trenutno žive. U početku je bilo samo druženje . Potom je uslijedilo prikupljanje i osmišljavanje raznih ideja  koje bi na kraju, u vrlo kratkom periodu bile i realizovane. 

U vrlo kratkom periodu njihovo sjedište je  postalo dom i muzej   tradicionalnih bosankih simbola,  klub ljubitelja dobre knjige i zaljubljenika u lijepu književnost, škola kuhanja, ručnih radoba i još mnogo  toga.  Što je naročito značajno mnoge ove aktivnosti su obavljene u nevakat u vrijeme pandemije koronavirusa kada je Biser djelovao pridržavajući se svih epidemioloških mjera i preporuka nadležnih službi grada Detroita i države Michigan.

-Ono što je trenutno prioritet ovog udruženja su  završni radovi na otvaranju Bosanske sobe-, ističu nam Aza I Blaža ,
vrijedne aktivistkinje  koje  nam usput otkrivaju da je konkurs za nove ideje i projekte u Biseru stalno otvoren i da njene članice  nisu sujetne ni zatvorene  te će, kažu  uvažiti i podržati i svaki pametni prijedlog koji dođe i izvan njihove kuće. Zbog toga poštovani čitaoci ne čekajte ni časa. Pošaljite  svoj prijedlog ili sugestiju  Biseru kako bi nam svima bilo bolje.

Posebne aktivnosti  članice udruženja su  pokazale  su za vrijeme Ramazana pružajući veliku pomoć oko organizovanja i pripreme Iftara za postače  u Novom Bosansko-Američkom centru, gdje je inače i sjedište udruženja te Bosanska soba . Sve u svemu Grupa Biser-Detroit je veoma vrijedna i aktivna i svako novo  druženje je sve više obogaćeno novim članicama , željnih novih ideja i realizacije bosanske kulture na prostorima Detroita.Poželimo im još puno uspjeha i dobrih  rezultata.

Džemila Marić

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku