hamburger-icon

Kliker.info

Bosanka iz razrušenog Bowling Greena : Tek postajemo svjesni razmjera katastrofe koja nas je pogodila !

Bosanka iz razrušenog Bowling Greena : Tek postajemo svjesni razmjera katastrofe koja nas je pogodila !

13 Decembra
05:09 2021

Zastrašujuća serija razornih tornada u “gluho” doba noći između petka i subote u crno je zavio američku državu  Kentucky. Tašnije rečeno teško su stradali  južni dijelovi države naročito gradovi Mayfield  , Davson Springs te Bowling Green u kojima je prema još nepotvrđenim podacima smrtno stradalo preko 100 osoba.

Izvori Klikera iz Bowling Greena su potvrdili da je među žrtvama i pet lica porijeklom iz BiH.

Riječ je o odrasloj ženskoj osobi, kao i o četvero maloljetnika koji su djeca od dva brata. Najmlađe dijete imalo je samo pet mjeseci što je podatak koji dodatno pojačava tugu u povećoj zajednici Bosanaca i Hercegovaca  i Amerikanaca bosanskog porijekla  koja u ovom gradu broji blizu 8000 osoba. 

Zbog tragičnih posljedica najrazornijih tornada  u istoriji  ove savezne države u Kentuckyju je proglašeno vanredno stanje što je prema riječima  Jasne Kusturice  bivše američke policajke porijeklom iz Tuzle sasvim očekivana odluka nadležih vlasti jer pojedini dijelovi Bowling Greena izgledaju zastrašujuće.

“Jedan dio grada , kuda  je tornado prošao je bukvalno unište. Privatne kuće, apartmanska naselja i biznisi su do te mjere oštećeni da pružaju žalosnu sliku. Vidjevši sve to nakon prvog izlaska iz stana, odnosno skloništa , tek sam postala svjesna razmjera  ove katastrofe. Veće tragične posljednice su pretpostavljam izbjenute zbog toga što smo svi  na mobilne telefone prije udara bili upozoreni na dolazak i mogućnost udara tornada , a potom su i sirene najavile da se sprema nešto strašno. Moram priznati da sam ja to ozbiljno shvatila tek onog momenta kada sam iz sobe svoje osmomjesečne kćerke kroz prozor vidjela veliko drvo kako se ruši,”ističe u izjavi za Kliker.info Jasna Kusturica.

Jutro je kako kaže, nakon toga dočekala u improvizovanom skloništu zajedno sa kćerkom i momkom nakon čega je iz ragovora sa majkom i bratom saznala za šire razmjere tragedije koja je  pogodila Bowlin Green i državu Kentucky. 

” U kontaktu sam sa svojim bivšim kolegama iz policije i znam da su  i država i grad aktivirali sve ljudske i materijalne resurse kada je u pitanju potraga za nestalim, zbrinjavanju povrijeđenih i svih ljudi koji su ostali bez krova nad glavom a takvih je popriličan broj”, naglašava Jasna i poziva sve ljude dobre volje da pomognu unesrećenim ljudima u Kentuckyju. 

(Kliker.info)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku