hamburger-icon

Kliker.info

Bosanci u pustinjskoj oluji : Ratnici od kojih se ogradila i Al Qaida

Bosanci u pustinjskoj oluji : Ratnici od kojih se ogradila i Al Qaida

26 Juna
06:44 2014

bajroii7Samoproglašeni šejh iz Gornje Maoče Nusret Imamović posljednji je autoritet među bh. selefijama koji je otišao u Siriju, nakon što je u protekle dvije godine u „sveti rat“ poslao na desetke svojih sljedbenika.Imamović je BiH napustio početkom godine, uz pomoć trojice vehabija iz Austrije, Mevludina Aljiljija, Suada Račevića i Senada Ramića, a za njegov se odlazak saznalo tek nedavno, kada su mu se u sirijskoj pokrajini Allep pridružili supruga i četvero maloljetne djece.

Njegovo je putovanje organizirano diskretno, uz stroge mjere predostrožnosti iz sigurnosnih razloga, budući da je Nusret Imamović prije polaska u Siriju dobio posebnu zadaću- da izmiri zaraćenu „braću“ koja se u toj državi bore u jedinicama pokreta Al Nusra (ogranak Al Qaide) i vojske „Islamske države u Iraku i Šamu“ (IDIŠ).Međusobni sukobi bosanskih mudžahedina, koji su nesretnim spletom okolnosti završili u različitim vojnim frakcijama, eskalirali su koncem prošle godine, kada je stanje u sirijskom građanskom ratu potpuno izmaklo kontroli.

Dok je, naime, u borbama s vojnim trupama sirijskog predsjednika Bashara al Assada u 2012. i prvoj polovici 2013. poginulo šest dobrovoljaca iz BiH, nakon što su pobunjenici zaratili među sobom, broj stradalih je duplo povećan.U obračunima zaraćenih islamističkih frakcija, samo u novembru i decembru prošle godine, ubijeno je jedanaest boraca iz BiH, koji su u Siriju došli pomoći „muslimanskoj braći“ u borbi protiv Assadovog režima?! Neki od „svetih ratnika“ misteriozno su ginuli u sumnjivim saobraćajnim nesrećama, ili ih je s udaljenosti od nekoliko kilometara pogodio snajperski metak, što je kod njihovih suboraca izazvalo sumnju da su smaknuti od vlastitih vojnih vođa.

Navodno se dvadesetak selefijskih dobrovoljaca, upravo u strahu od odmazde onih na čiji su poziv i otišli u rat, nedavno vratilo u BiH. „Braći“ su po povratku povjerili da je najratoborniji Bosanac u Siriji Bajro Ikanović iz Hadžića kod Sarajeva, koji je postao emir jednog odreda mudžahedina IDIŠ-a.Iako je do prije nekoliko godina, prije nego što je postao „tumač“ izvornog Islama, bio sklon sitnom kriminalu, tučama i kafanskim provodima, Bajro Ikanović se uspio nametnuti kao lider ratnika s Balkana, što je itekako zasmetalo nekolicini dobrovoljaca koji su, u poređenju s njim, imali znatno više „vehabijskog i borbenog staža“.  S. Mijatović (Slobodna Bosna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku