hamburger-icon

Kliker.info

Bosanci i Hercegovci na prekookeanskim brodovima: “Tretiraju nas kao robove”

Bosanci i Hercegovci na prekookeanskim brodovima: “Tretiraju nas kao robove”

06 Oktobra
17:00 2006

Naši mladići koji su dobili posao na prekooceanskim brodovima proživljavaju najteže dana svoga života. To potvrđuje sugovornik mostarskog Dnevnog lista, koji je imao sreću da nakon dužeg inzistiranja prekine svoj ugovor s poslodavcima i vrati se u naš glavni grad. Svoje ime ne želi otkrivati jer se plaši za svoju, ali i sigurnost svoje obitelji. Istaknuo je da nikada više ne bi želio otići na jedan od tih brodova.  "Tretirali su nas kao robove. Nekada nam ne bi dali ni stanku za ručak. Radili smo koliko se njima prohtjelo. Kada god bih pitao nekog od šefova da se odmorim jer ne bih mogao fizički izdržati, prijetili bi mi da će me čak i pretući. Njihovo domaće osoblje nam se rugalo jer su bili u boljem položaju od nas. Oni su imali normalno radno vrijeme i sve druge beneficije", kazao nam je naš sugovornik. Također tvrdi da mu je agencija s pomoću koje je našao to zaposlenje nudila mogućnost da radi kao kuhar, konobar, prodavač ili čistač na brodovima-hotelima. On je izabrao radno mjesto konobara, ali se nakon dolaska na brod na tom poslu zadržao tek nekoliko dana. Poslodavci su ga preusmjerili da radi fizičke poslove u prostorijama gdje su smješteni motori broda. Bio je izložen svakodnevnom maltretiranju, a istaknuo je da su kroz to prolazile i njegove kolege iz BiH koji su zajedno s njim došli na isti brod. Stalno osoblje broda ih je tretiralo kao uljeze i nisu htjeli sklapati prijateljstva s njima.  "Kad sam uvidio da to ne mogu više podnositi otišao sam šefu i rekao mu da ne mogu više izdržati te da želim prekinuti radni odnos. Počeo je vikati na mene nazivajući me neradnikom i narkomanom. U jednom trenutku počeo je bacati stvari na mene izbacivši me iz ureda", rekao je naš mladi sugovornik, koji se nadao da će zaposlenjem na brodu doći do zarade kojom bi izdržavao sebe i svoju obitelj budući da živi bez oca koji je poginuo za vrijeme rata.
Poslodavac ga je vratio u Sarajevo nakon što mu je mladić zaprijetio da će pobjeći i slučaj prijaviti nekom od veleposlanstava naše zemlje u zemljama u kojima brod pristaje.
Mnogi nisu iste sreće kao on pa još uvijek proživljavaju najteže dane u svom životu negdje na sredini oceana. U agencijama koje su posrednici između naše radne snage i poslodavaca na brodovima kažu da je radno vrijeme naših mladića deset sati. Prema našim saznanjima, radni dan traje 14 ili 15 sati, a i troškovi za slobodno vrijeme su prilično veliki.
Plaća je najčešće 530 dolara mjesečno, a prije odlaska kažu vam kako će iznositi između 600 i 2.000 dolara, samo što 2.000 dolara nitko ne uspije dobiti.

(Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku