hamburger-icon

Kliker.info

Borka Rudić o policijskom upadu u redakciju Klixa: Policija vrši represiju nad medijima

Borka Rudić o policijskom upadu u redakciju Klixa: Policija vrši represiju nad medijima

29 Decembra
17:24 2014

Borka23Policijski upad u prostorije bh. portala Klix.ba u Sarajevu, koji je nedavno objavio snimak u kojem se navodno govori o kupovini poslanika u Narodnoj skupštini RS-a, može se nazvati terorističkim aktom, kazala je za Al Jazeeru Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja BH novinari.

“Ja to gledam tako jer su oni upali u redakciju jednog medija kao da tamo sjede kriminalci koji dilaju drogu ili se bave nekim drugim krivičnim djelima, a ne novinari koji ispunjavaju svoju javnu funkciju”, istaknula je.Rudić navodi i da policija RS-a uz podršku policajaca iz Sarajeva “pokušava kriminalizirati medij i jedno krivično djelo koje je počinio neko drugi sada žele imputirati samom mediju”.

‘Kad se napadaju mediji policija nije tako efikasna’

Prema njenim riječima, sporno je i to što je upad na nekin način pravno zaštićen, što, tvrdi, ne znači da policija ima pravo da upada u redakcije, vrši represiju nad novinarima i prisiljava novinare da otkrivaju svoje izvore informacija.

“Od 2006. do 2014. u BiH je registrovano 59 slučajeva fizičkih napada na novinare i medije i prijetnjih smrću, a naša policija koja danas upada u Klix, istražila je i sankcionirala, uz institucije pravosuđa, samo devet slučajeva.”

“Dakle, kada se napadaju mediji policija nije tako efikasna, ali kada se treba upadati u medije oni nađu način i da dobiju nalog suda i da vrše represiju nad medijima”, ističe. Kako kaže, Udruženja BH novinari već je pozvalo sve međunarodne organizacije da se uključe u ovaj slučaj, a pravni tim iz Linije za pomoć novinarima istražuje zakonske mogućnosti da odgovori protivmjerom.

“Mediji u BiH moraju pokazati da postoje način da se zaštite od brutalnih napada policije, ali i svih drugih koji krše pravo na slobodu izražavanja”, zaključuje Rudić.

‘Neovlašteno prisluškivanje’

Po naredbi Kantonalnog suda Sarajevo, policija MUP-a Kantona Sarajevo uz podršku pripadnika MUP-a RS izvršili su danas pretres prostorija preduzeća D.O.O.”Intersoft” Sarajevo, koje koristi “Klix.ba” u Sarajevu.Iz MUP-a RS navode da se pretres vrši zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo neovlaštenog prisluškivanja ili tonskog snimanja.

Na snimku, koji je nedavno objavio bh. portal, se čuje ženski glas, koji navodno pripada premijerki RS-a Željki Cvijanović, kako najavljuje kupovinu poslanika u svrhu formiranja skupštinske većine u tom bh. entitetu.Na snimku, ženski glas govori: “Zato smo mi kupili drugu dvojicu, pa ću vidjeti jesmo li ih kvalitetno kupili, ako oni izdaju, da imamo drugu dvojicu”.

(Kliker.info-Aljazeera)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku