hamburger-icon

Kliker.info

Boris Tadić : Srbija više neće ratovati

Boris Tadić : Srbija više neće ratovati

21 Marta
04:49 2009

Predsjednik Republike Srbije Boris Tadić u petak je, nakon razgovora s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, rekao kako je uvjeren da je u interesu Hrvatske i Srbije, cijele regije, ali i Europske unije, da te dvije zemlje izgrade najbolje moguće odnose, a za jačanje suradnje založio se i Sanader navodeći kako međusobne probleme dvije zemlje mogu rješavati same. Tadić je u izjavi za novinare, nakon sastanka, rekao da dvije zemlje dijele zajedničke europske vrijednosti i nastoje postati članice EU. Sa Sanaderom je otvorio niz tema, među kojima su neke vrlo teške i od kojih, kako je rekao, za neke postoji puna suglasnost dviju strana, a za neke nema nimalo suglasnosti. "Tražimo rješenja i o pitanjima na koja u ovom trenutku nemamo odgovore i oko kojih možda još dugo nećemo imati zajedničko stajalište. To želim otvoreno reći građanima i Hrvatske i Srbije", rekao je srbijanski predsjednik. Vodstvo dviju zemalja ne želi probleme gurati pod tepih, jer su međusobni odnosi u 20. stoljeću bili jako traumatizirani i sada ih nastoje "detraumatizirati", rekao je. "Ovaj susret s predsjednikom Tadićem sigurno je kruna mojega današnjeg posjeta Beogradu", rekao je novinarima Sanader na početku svoje izjave. Ponovio je kako su on i Tadić u razgovoru spomenuli pitanja koja su teška i u kojima se ne slažu i ona koja su također teška, ali se u njima slažu.

"Želim uputiti poruku da hrvatska vlada, a uvjeren sam da tako misle i srpska vlada i predsjednik Srbije, ne želi gubiti dragocjeno vrijeme, jer postoji previše tema od zajedničkoga interesa", istaknuo je Sanader, rekavši kako Hrvatska ne bježi od nedavne prošlosti i od teških pitanja koja je prošlost ostavila za sobom, ali želi razmišljati o budućnosti. Tadić je napomenuo kako je za Srbiju iznimno teško bilo pitanje priznavanja neovisnosti Kosova, najavivši kako će se njegova zemlja nastaviti boriti za svoju cjelovitost. "To ćemo činiti diplomatskim i pravnim sredstvima. Srbija više neće voditi ratove, već želi biti jamac mira u regiji", naglasio je Tadić. Srbijanski je predsjednik podsjetio i na problem tužbi i protutužbi za događaje devedesetih godina prošlog stoljeća, za genocid i etničko čišćenje. Stajališta Hrvatske i Srbije o tom su pitanju različita i proces je pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu, kazao je Tadić. Kao novo teško pitanje Tadić je naveo pitanje granica, ocijenivši da bi bilo dobro da se taj problem riješi prije ulaska Hrvatske i Srbije u EU, a u istu kategoriju svrstao je pitanje povratka izbjeglica. Pritom je iznio principijelno stajalište Srbije da Srbi u Hrvatskoj imaju svoju državu Hrvatsku u kojoj trebaju rješavati građanska i nacionalna prava, te sudjelovati u demokratskim institucijama, kao što Hrvati, kako je rekao, sudjeluju u srbijanskim institucijama. Spomenuo je i pitanje različitih potraživanja koja dvije zemlje imaju nakon raspada bivše Jugoslavije i izrazio uvjerenje da se to pitanje može i mora cjelovito riješiti kako bi dvije zemlje mogle krenuti dalje.

Nakon toga se srbijanski predsjednik osvrnuo na potrebu gospodarske suradnje Hrvatske i Srbije, osobito u uvjetima gospodarske krize koja snažno pogađa sve nacionalne ekonomije. "Dobro je pronaći zajedničke načine obrane od teških učinaka te krize. Želimo napraviti smjernice kojima bismo lakše branili zajedničke, ali i posebne interese", naglasio je Tadić. To je, prema njegovim riječima, jedno od područja zajedničkih interesa, među kojima su i zajednička ulaganja, zajednički nastupi tvrtki na trećim tržištima i energetika. Tadić je istaknuo i zajedničku poruku europskim državama da su Hrvatska i Srbija ključni čimbenici stabilnosti na zapadnom Balkanu i to ne samo u političkoj sferi, nego i u sferi gospodarstva. "Danas nismo razgovarali samo o teškim temama, iako o njima želimo otvoreno raspravljati kao demokratski političari, već i o zajedničkoj budućnosti i o vrlo konkretnim zajedničkim interesima", kazao je na kraju izjave Tadić, dodavši kako je Srbija uvijek otvorena svim predstavnicima hrvatskih građana. Premijer Sanader je ponovio da Hrvatska pruža punu potporu Srbiji u ulasku u NATO i da neće raditi problem od međusobnih bilateralnih pitanja koji bi na bilo koji način bio zapreka Srbiji na putu u euroatlantske integracije.

"Ta pitanja ćemo rješavati sami. Mislim da je došlo vrijeme pune afirmacije i hrvatske i srbijanske politike u međunarodnoj zajednici da pitanja možemo rješavati sami i da nam ne treba uvijek tutor", kazao je Sanader. Spomenuo je kako se današnja Europska unija dijelom temelji na dubokom partnerstvu Francuske i Njemačke, dviju zemalja koje su stoljećima ratovale, a danas su oslonac Unije i izrazio uvjerenje da "suradnja Zagreba i Beograda u malome sigurno može preslikati taj primjer". Također je izrazio zadovoljstvo razgovorima resornih ministara dviju zemalja i predstavnika energetskih tvrtki Hrvatske i Srbije u kojima se govorilo o vrlo konkretnim prijedlozima o suradnji, ocijenivši kako će dvije zemlje takvim pristupom moći unaprijed olakšati ili riješiti moguće energetske probleme u budućnosti. "Iz Beograda odlazim sa sviješću o tome da je današnji posjet i razgovori s najvišim srbijanskim dužnosnicima zanačajan korak dalje u hrvatsko-srpskim odnosima", kazao je Sanader u izjavi za novinare nakon sastanka s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem. Sanader i Tadić u pratnji izaslanstava dviju zemalja zatim su otišli na svečanu večeru u zgradi Vlade, a hrvatsko izaslanstvo time će završiti jednodnevni posjet glavnom gradu Srbije i vratiti se u Zagreb. (Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku