hamburger-icon

Kliker.info

Boris Johnson u Sarajevu : Napuštamo EU, ali ne napuštamo Evropu

Boris Johnson u Sarajevu : Napuštamo EU, ali ne napuštamo Evropu

05 Aprila
21:22 2017

Velika Britanija, iako napušta Evropsku uniju nakon Brexita, ne napušta Evropu i ostaje za nas veoma važan partner i prijateljska zemlja sa kojom nastavljamo da razvijamo i unapređujemo odnose, izjavio je danas u Sarajevu ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak nakon susreta sa državnim sekretarom za vanjske i Commonwealth poslove Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Borisom Johnsonom.

Crnadak je dodao da Velika Britanija kao jedna od najznačajnijih zemalja u Evropi i svijetu, ostaje u samim prioritetima vanjske politike BiH.

“Razgovarali smo o situaciji u BiH i regionu i za nas je od ogromnog značaja što Velika Britanija zadržava fokus na BiH i zapadnom Balkanu i to potvrđuje činjenica da će London naredne godine biti domaćin pete konferencije o zapadnom Balkanu”, dodao je Crnadak.

Tokom susreta, po njegovim riječima, naglašena je potreba da se postigne još snažnija ekonomska saradnja između dvije zemlje, odnosno još više investicionih i trgovinskih aktivnosti i da ukupna trgovinska razmjena između dvije zemlje, koja iznosi oko sto miliona eura, bude još veća.

Forum u Londonu

Najavljeno je i održavanje drugog investicionog biznis foruma u Londonu koji je planiran za septembar ove godine od kojeg se očekuje, kako je kazao Crnadak, da bude jedna vrsta dodatne snage za nove investicije i poslove britanskih firmi u BiH.

Crnadak je dodao da je za nas važno i to što je britanska podrška BiH prije svega koncentrirana na ekonomiju, razvoj poslovnog ambijenta, na vladavinu prava dodajući da su se saglasili da će naglasak i ubuduće biti na tome.

“Mi možda napuštamo Evropsku uniju, ali ne napuštamo Evropu i ostajemo potpuno predani sigurnosti, stabilnosti i prosperitetu našega kontinenta. Također, predani smo sigurnosti, prosperitetu i stabilnosti Bosne i Hercegovine”, kazao je Johnson.

Naglasio je da je BiH prelijepa zemlja koja ima veliki potencijal dodajući da je od ključne važnosti razvoj poduzetništva.

“Moje iskustvo u Londonu gdje je 80 posto ekonomije u privatnom sektoru pokazuje da većina njih dolazi od start-upa, posebno u tehničkom i IT sektoru i siguran sam u tom smislu da postoji partnerstvo koje možemo ohrabriti između BiH i Ujedinjenog Kraljevstva za razvoj kompanija”, dodao je Johnson.

Naglasio je da su ekonomske reforme od ključne važnosti i da zato pomažu sa finansiranjem izrade energetske strategije i registraciju novih kompanija u cijeloj BiH.

“Obojica bismo željeli da postignemo stvaranje jedne nove platforme za nova ulaganja”, naglasio je Jonson nakon susreta sa Crnatkom, prenosi agencija Fena.

Susret sa Zvizdićem i Bevandom

Johsona je primio i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić zajedno sa ministrom finansija i trezora Vjekoslavom Bevandom.

“Zahvalio se na dosadašnjoj podršci na putu euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine i rekao da je uvjeren da će Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje nastaviti da podržava procese reformi u BiH na putu ka Evropskoj uniji. Predsjedavajući Zvizdić je rekao da jako cijeni ideju britansko-njemačke inicijative i da vjeruje da će njena puna realizacija u konačnici biti ostvarivanje statusa kandidata za članstvo BiH u Evropskoj uniji. Naglasio je važnost inkluzivnog obrazovanja i omogućavanja školovanja mladih iz BiH u Ujedinjenom Kraljevstvu”, navodi se u saopćenju Vijeća ministara BiH.

Zvizdić i Johnson su ocijenili da su bilateralni odnosi između BiH i Ujedinjenog Kraljevstva dobri i da se mogu unapređivati. Razgovarali su i o ekonomskoj saradnji dvije države i saglasili se da postoje veliki potencijali za daljnje unapređenje. Izrazili su nadu da će se u narednom periodu intenzivirati obim ekonomske razmjene i povećati britanske investicije u BiH.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson boravi u dvodnevnoj posjeti glavnom gradu Bosne i Hercegovine tokom koje će u susretima s bh. zvaničnicima naglasiti nepromjenjivu podršku Ujedinjenog Kraljevstva BiH te ih pozvati da ostave po strani etničke podjele i implementiraju hitne socioekonomske reforme kojima je cilj prosperitet svih građana.

Tokom posjete Sarajevu, ministar vanjskih poslova će se sastati i s entitetskim premijerima Željkom Cvijanović i Fadilom Novalićem.

Johnson će u BiH boraviti i u četvrtak kada će ga, kako je najavljeno, u 9.30 sati primiti član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku