hamburger-icon

Kliker.info

Boris Dežulović : Legenda o Herceg-Bosni

Boris Dežulović : Legenda o Herceg-Bosni

22 Januara
07:00 2009

Jednom prilikom, kaže legenda, podsjetio Franjo Tuđman svetog Petra da mu ističe deseta godina od smrti, i da je po nebeskim zakonima stekao pravo na posjetu.Pa poželio da mu dođe izaslanstvo Republike Hrvatske, kako bi saznao što se događa u  domovini. "Ti znaš da ja nisam nadležan za tebe", odgovorio mu, kažu, sveti Petar, "ali pitat ću ga." I zaista, uskoro u Pakao stigne visoko izaslanstvo Republike Hrvatske.

"Osjećajte se kao kod kuće", primi ih srdačno Franjo Tuđman. "Recite, gospodo, što se događa dolje?"

"Svjetsko prvenstvo u rukometu, gospodine predsjedniče", ponosno će Ivo Sanader. "Hrvatska ima tri pobjede, a Srbija dva poraza."

"To je sjajno!" silno se obradovao Tuđman, pa se okrenuo Vladimiru Šeksu. "A Bosna?"

"Nema Bosne, gospodine predsjedniče."

"Divno!" zapljeskao je Tuđman okrenuvši se opet Sanaderu. "A navijači? Atmosfera?"

"Pa, khm", nakašlja se Sanader, "sve je upravo veličanstveno. Dobro, osim malog incidenta u Splitu. Ništa strašno, grupi Hrvata iz Hercegovine policija oduzela zastavu Herceg Bosne. Inače sve ostalo je…"

"Što?!?" iznenadio se Tuđman, pa okrenuo Šeksu. "A Srbija? Kako su njih dočekali? Sigurno je bilo pakleno…"

"Vidite… Srbija igra u Poreču i ima tamo desetak navijača, iz Banjaluke", uzvrpoljio se Šeks. "Zapravo, stotinu… stotinu-dvije, možda petstotinak. Ne više od tisuću, u svakom slučaju. I poneka zastava Srbije. I Republike Srpske. Dvije-tri. Najviše dvadesetak. Inače sve ostalo je…"

"Srpske zastave usred Hrvatske?!?" potpuno je izgubio živce rahmetli Vrhovnik, pa se ponovo okrenuo Ivi Sanaderu. "Pa, je li bila tamo koja hrvatska zastava?"

"O da, naravno", odgovorio mu je hrvatski premijer. "Bila je jedna, ali su je srpski navijači zapalili."

Tu se Franjo Tuđman, kaže legenda, zaprepašteno okrenuo prema Šeksu, a ovaj potvrdno klimnuo glavom. Okrenuo se onda opet ka Sanaderu, a on nemoćno slegnuo ramenima. Pa se okrenuo Predsjednik Nečastivom, a ovaj se samo slinavo cereka. Okrenuo se na kraju svetom Petru, a on kao da kaže "nije u mojoj nadležnosti". Okretao se tako dr Tuđman od jednog do drugog, kao da su mu u onom kazanu s kipućom vodom sve lađe potonule. Dan-danas, kaže legenda, Franjo Tuđman se okreće u grobu.

Okreće se sve tako ovih dana, okreće se zajedno s Tuđmanom i kotač povijesti. Crnac, eto, postao predsjednik Sjedinjenih Država, pa skoro da nikoga i nije začudilo kad su na Svjetskom rukometnom prvenstvu usred hrvatske Istre srpski navijači iz Banjaluke zapalili državnu zastavu Republike Hrvatske, a istog dana usred Splita grupi Hrvata iz Hercegovine hrvatska policija oduzela zastavu Herceg Bosne.Čuo to, kaže dalje legenda, poznati jedan borac za državnost bosanskih Hrvata, pa popizdio. Ogrnuo se zastavom Herceg Bosne, išarao lice šahovnicom, okupio po Bosni i Hercegovini poveću grupu hrvatskih navijača i krenuo put Splita. Već sutradan, sveti Petar sav zadihan upao u Tuđmanov nebeski apartman: "Franjo, upali televizor, ovo moraš vidjeti!"Uključi Tuđman televizor, kad na ekranu prepuna splitska dvorana, a najglasnija jedna grupa navijača u hrvatskim dresovima, sa bengalkama i zastavama Herceg Bosne. Pored njih kordon hrvatske policije, šutke ih gleda i ne reagira. Štoviše, onaj vođa navijača sve se krevelji prema policiji i urla Thompsonovu "Herceg Bosno, srce ponosno!"

"Tko je ovaj junak?" okrene se zadivljeno utemeljitelj hrvatske države ka svetom Petru.

"Nemam pojma", odgovori ovaj.

"Hoću da odmah dobije orden za afirmaciju svog entiteta!"

"Ti znaš da ja nisam nadležan za te stvari", odgovori Petar, "ali pitat ću ga."

I tako je, kaže legenda, a javljaju novine, Milorad Dodik dobio visoko odlikovanje za dostignuća od šireg značaja na afirmaciji Republike Srpske.    Boris  Dežulović (NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku