hamburger-icon

Kliker.info

Boris Dežulović : Kalibar inteligencije

Boris Dežulović : Kalibar inteligencije

08 Oktobra
05:10 2009

Piše : Boris Dežulović (NN)

Na zidu jedne od ulica koje vode prema stadionu beogradskog Partizana stoji putokaz "Welcome to Alcatraz area" i kratko upozorenje: "Pamet u glavu i metak u cev!" Kako iz bogatog iskustva znamo da se pamet u glavi i metak u cijevi u potpunosti isključuju – pamet u glavi izbija metak iz cijevi, dok metak u cijevi izbija pamet iz glave – bit će da je neznani putokazivač u brzini i žurbi jednostavno pobrkao i permutirao riječi. Na jeziku srpsko-hrvatsko-bosanskih nogobalerskih i fudometaških navijača pravilno se, naime, kaže: "Pamet u cev i metak u glavu!" 

Svega dva-tri tjedna nakon linča francuskih navijača u centru Beograda, opet je sva ljudska pamet stala u cijev, ovoga puta u Širokom Brijegu, u Bosni i Hercegovini. Policijska istraga pokazat će je li cijev bila duga ili kratka. Nije to nevažno za pravosudne organe i istinu o incidentu koji je, čini se, Bosnu uzdrmao najozbiljnije od Dajtona do danas, ali za pouku te priče točan kalibar pameti – koji bi odao i cijev u koju je ta pamet stala i vlasnika metka koji je s toga uma sišao – zapravo nije važna. Ovako kako se dogodila i bez obzira na točan identitet ubojice, ta je priča, naime, mogla stati samo u Bosnu i Hercegovinu.

Ono što se znalo i prije početka istrage, a kamoli njezinoga kraja, jeste sljedeće: pred utakmicu sa Sarajevom u Široki Brijeg je stigla velika grupa gostujućih takozvanih navijača. U kaosu koji je nastao, gostujući navijači sukobili su se sa širokobriješkim Hrvatima i tamošnjim hrvatskim policajcima. Tko je prvi zapucao – hrvatski policajac, širokobriješki Hrvat Oliver Knezović ili sarajevski Hrvat Vedran Puljić, navijač Sarajeva – utvrdit će istraga. Kako bilo, u pucnjavi je nastradao širokobriješki Hrvat Željko Zadro, njegov prijatelj Oliver Knezović, veteran Tutine Kažnjeničke bojne, izvadio je kalašnjikov i zapucao prema navijačima Sarajeva, u općem metežu pucala je i policija, a na asfaltu, u lokvi krvi, na kraju je ostao mrtav Vedran Puljić.

Oliver Knezović sam se predao policiji, ali je već dan kasnije, prilikom posjete obitelji, jednostavno išetao iz zatvora i nestao, nakon čega su zbog "propusta" u službi suspendirana dva policajca, Hrvati Ivan Barić i Marinko Barbarić. I dok je portparol federalnog MUP-a, Hrvat Robert Cvrtak, uvjeravao kako je raspisana operativna policijska potraga, a Interpol BiH uzvraćao da nisu dobili nikakav nalog za međunarodnu potjernicu, Knezović je mirno – onako kako je išetao iz širokobriješkog zatvora – išetao i iz Bosne i Hercegovine, te kao vlasnik dvojnog državljanstva, uljudno pozdravivši hrvatske policajce i carinike s obje strane granice, pobjegao u Republiku Hrvatsku. Koja, nota bene, ne izručuje svoje građane. Na kraju svega, javio se i Hrvat Stanko Sopta, general Hrvatskog vijeća obrane i Tutin nasljednik na čelu zloglasne Kažnjeničke bojne, te javno pozvao svog vojnika Knezovića, da se mirno preda policiji.

To, dakle – uhvatite zraka, jer ovo će sad potrajati – da u navijačkim neredima nastrada Hrvat koji je, navodno, teško ranio Hrvata, da se ne zna je li u njega pucao Hrvat u civilu ili Hrvat u policijskoj uniformi, da se Hrvat u civilu potom preda Hrvatima u policijskoj uniformi, da potom jedni Hrvati u policijskoj uniformi za odbjeglim Hrvatom raspišu potjernicu, da ga drugi Hrvati u policijskoj uniformi puste da pobjegne iz zatvora, da ga treći Hrvati u policijskoj uniformi puste da napusti zemlju, da ga četvrti Hrvati u policijskoj uniformi puste na teritoriju Hrvatske, a peti Hrvati u policijskoj uniformi čuvaju odbjeglog Hrvata od izručenja, da nakon svega Sarajlije traže da bude nađen, uhapšen i osuđen Hrvat koji je ubio Hrvata, da širokobriješki Hrvati demonstriraju tražeći od hrvatske policije da ne progoni širokobriješkog Hrvata zbog ubojstva sarajevskog Hrvata, optužujući sarajevskog Hrvata da je napao širokobriješke Hrvate i odobravajući bijeg širokobriješkog Hrvata, a da istog Hrvata na predaju poziva sam hrvatski general, i da cijeli taj hrvatsko-hrvatsko-hrvatski galimatijas iz temelja uzdrma odnose Hrvata sa Bošnjacima – to je, dakle i nažalost, moguće samo u Bosni i Hercegovini.

Gdje je, dakle, greška?

Ne treba biti pažljivi čitatelj da bi čak i u takvom kaosu lako bila pronađena "greška": ubijeni navijač Sarajeva, pripadnik vesele družine razigrana naziva "Horde zla", koje su u Široki Brijeg stigle, ili su pak poslane napraviti sranje, potpuno nepredviđeno – i svugdje, osim u Bosni, sasvim slučajno – bio je Hrvat. Ta mala, sitna greška dramatično mijenja stvar: u reportaži "Slobodne Dalmacije" iz Mostara, gdje su takvi neredi očekivani na utakmici Zrinskog i Veleža, građani su zahvaljivali "i Bogu i Alahu što navijač ubijen u Širokom Brijegu nije bio Musliman, jer bi rat počeo već sutra, a ovako možda i neće".

Ta je, eto, greška moguća samo u Bosni, kao što samo u Bosni to uopće može biti greška.

Pamet u cijev i metak u glavu! Pod tim su motom Širokobriježani i Sarajlije petnaestak godina nakon rata opet pamet ubacili u šaržer, te napunili svojom suhom pameću pištolje i kalašnjikove. A kad je pamet u cijevi, kaže forenzička nauka, kvocijent inteligencije se mjeri prilično malim kalibrom.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku