hamburger-icon

Kliker.info

Boris Dežulović : Disco Yugoslavia

Boris Dežulović : Disco Yugoslavia

23 Juna
16:23 2017

Zvao me nekidan u dva iza ponoći Kožo da ispriča vic. Ima on taj običaj, zovne u gluho doba noći iz kafane da ispriča vic.Zapravo, veli, i nije vic, nego više ko neka zagonetka. Čuj, zagonetka? Ja, i to u vezi jezika: ti si, kaže, potpisao onu Deklaraciju, razumiješ se u te stvari, pa ćeš znati valjda i ovu lingvističku zajebanciju.

Piše : Boris Dežulović (Oslobođenje)

Dobro reko koju?, elem, zašto se – to, veli, mene zanima – prefiks “o-”, osnova “dvoje” i sufiks “no” u riječi “odvojeno” pišu sve zajedno, a “sve zajedno” piše – odvojeno?

Velika je to zajebancija, priznajem, “odvojeno” se piše sve zajedno, a “sve zajedno” odvojeno – zato, uostalom, taj mitološki naš jezik nije lako ni u školi naučiti, a kamoli na ulici imenovati – ali to i nije stvar za jezikoslovce, već više za antropologe. Bosna je i Hercegovina, u najkraćemu, sva zajedno, a odvojena. Nema kraće i preciznije ustavne definicije ove zemlje, i kad jednog dana zaista i bude imala Ustav, već u drugom paragrafu – članak prvi glasio bi, kako sam ja to zamislio, samo kratko: “Bosne i Hercegovine ima” – stajat će kako je “Bosna i Hercegovina sva zajedno odvojena”.

Najbolji je primjer za ovo o čemu govorim protest bosanskohercegovačkih srednjoškolaca, započet prošle godine pravom malom revolucijom u Jajcu – gdje su se učenici organizirali u AVNOJ, Antifašističko vijeće nadnacionalnog obrazovanja Jajca, spriječivši formiranje ekskluzivne bošnjačke srednje škole – pa ovih dana nastavljen okupljanjem stotinjak učenika iz cijele Bosne i Hercegovine, što su se s transparentima “Vrijeme je za školovanje” i porukama protiv koncepta “dvije škole pod jednim krovom” okupili pred zgradom Vlade Srednjobosanskog kantona u Travniku.

I što je na sve zahtjeve i pitanja pobunjenih srednjoškolaca, “odvojenih zajedno”, imala reći Katica Čerkez, HDZ-ova kantonalna ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta, ukratko “Katica za sve”? Ministrica Katica za sve na to učenicima kaže: “Vi ste instrument međunarodne zajednice!”
Instrument međunarodne zajednice?! Ne znam je li to paranoična ministrica Katica za sve toga jutra zaboravila popiti lijekove ili šta je bilo, ali stotinjak hrvatskih, bošnjačkih i srpskih klinaca, stotinjak dakle klinaca raznih nacija okupljenih na jednom mjestu – ne znam kako bih ministrici to dovoljno razumljivo objasnio – sami su po sebi “međunarodna zajednica”. Cijela je poanta njihova okupljanja, pokušat ću to polako napisati, u tome da se definiraju kao “međunarodna zajednica”, tražeći da ih se tako, dakle kao “međunarodnu zajednicu”, i prihvati.

I što na to kaže ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta, dakle “Katica za sve”? Što ministrica Katica za sve kaže na učenički transparent “Vrijeme je za školovanje”? Kaže im ministrica Katica za sve, onako superiorno, s orkanskih visova svoga značaja, pameti i funkcije, đuture obrazovanja, nauke i kulture: “Idite u disko.”

Ponovit ću, za one među čitateljima kojima se na trenutak učinilo da to raščupani, nedorasli srednjoškolci zahtijevaju bolje obrazovanje, a da ih ministrica tjera u disko klubove: da, srednjoškolci pred zgradom Vlade viču “vrijeme je za školovanje!”, a ministrica obrazovanja, nauke i kulture im odgovara – “Idite u disko”.

Nagradno je pitanje vrlo lako i glasi: kome je tu mjesto u kantonalnom Ministarstvu obrazovanja, nauke i kulture, a kome u travničkom narodnjačkom klubu Hertz?

Za pretpostaviti je, naime, da ministrica Katica za sve misli na nedaleki i nadaleko poznati disco-club Hertz, omiljeno okupljalište srednjobosanske omladine i ostarine. Postoji, međutim, jedan sitni problem: disco-club Hertz – kao, uostalom, svi slični narodnjački klubovi od Triglava do Vardara, prilično je, hm, multinacionalan i multikonfesionalan. Ne znam zna li to ministrica Katica za sve, ali ne postoji hrvatski, srpski ili bošnjački disko, kao što postoje hrvatske, srpske ili bošnjačke osnovne i srednje škole, ili hrvatske, srpske i bošnjačke stranke, ili hrvatski, srpski ili bošnjački nogometni klubovi, pa čak, eto, i hrvatski, srpski ili bošnjački kafići. Nema u Bosni, štajaznam, hrvatskog disco-cluba “Fra Dominik Mandić”, srpskog folk-kluba “Sveti Sava” ili bošnjačkog, recimo, diskokluba “Mirzino jato”.

Štoviše, narodnjački – dobro, bolje zvuči disco – klubovi, uz shopping-centre i auto-pijace, više-manje jedina su nadnacionalna i nadkonfesionalna mjesta u cijeloj Bosni i Hercegovini. Ne znam stoga je li ministrica Katica za sve zapravo svjesna što radi zdravoj hrvatskoj – ali i bošnjačkoj i srpskoj – omladini kad ih šalje da “idu u disko”.

U rečenom travničkom disco-clubu Hertz, recimo, okupljaju se i jedni i drugi i treći, pa tako tamo obilježavaju i Božić, i Vaskrs, i Kurban-bajram: istinski je to hram bratstva i jedinstva, što bi se reklo “međunarodne zajednice”, i ako uopće ima toga, kako reče ministrica Katica za sve, “instrumenta međunarodne zajednice”, to bi po svemu bila, jebiga, harmonika. Dobro, ajde, sintesajzer. Za posljednji Božić, recimo, u Hertzu je svirao Dado Polumenta, za Bajram Darko Lazić, a prije mjesec-dva Uskrs je obilježen liturgijom koju je predvodio Aca Lukas.

I što je najgore – ne bi ministrica Katica za sve vjerovala – i Božiće i Vaskrse i Bajrame tamo slave svi, i jedni i drugi i treći, hvata se tamo, pije i pleše svatko sa svakim, prvi s drugim, drugi s trećim, treći s drugim, “odvojeni” su “svi zajedno”, pa cepaj i mešaj – “mešaj, mala, svaku noć do zore”, pjevaju profesorka Radmila Manojlović i direktor Saša Matić, “mešaj piće, mala, pomešaj mladiće” – mešaju cure piće i mladiće, mešaju mladići Bajram i Uskrs, vrti se nevina i naivna mladost kao u miješalici za beton, jugoslavenska je to Sodoma i Gomora, takorekuć srednja škola marksizma i samoupravnog socijalizma, a ministrica obrazovanja, nauke i kulture djeci na sve to samo lakonski kaže: “Idite u disko.”

“Tri diska pod jednim krovom”, sunce ti jebem, a ministricu brine što preko dana pod istim krovom uče tko je bio Dmitrij Ivanovič Mendeljejev, kad je otkriven morski put za Indiju i kako se računaju eksponencijalne jednadžbe.

I zašto se “odvojeno” piše sve zajedno, a “sve zajedno” odvojeno.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku