hamburger-icon

Kliker.info

Bonska ovlaštenja : Inzko oborio zaključke Narodne skupštine RS!

Bonska ovlaštenja : Inzko oborio zaključke Narodne skupštine RS!

20 Juna
15:28 2009

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko stavio je van snage zaključke Narodne skupštine Republike Srpske (RS) u vezi sa Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlašćenja s RS na institucije BiH, saopšteno je iz OHR-a. U saopštenju se navodi da kao konačni autoritet za tumačenje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, visoki predstavnik je nakon detaljne pravne procjene zaključio da usvojeni zaključci većinom nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom.- Provođenjem zaključaka bila bi ugrožena podjela nadležnosti između BiH i entiteta, pokušalo bi se Narodnoj skupštini RS dati pravo veta u odlučivanju o pitanjima na nivou BiH, podrivale bi se konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH – dejtonske institucije, i odredilo bi se da su ovlaštenja visokog predstavnika neustavna. Zbog toga je visoki predstavnik odlučio da upotrijebi svoja ovlaštenja i stavi van snage zaključke Narodne skupštine RS, smatra Inzko. Narodna skupština RS je 14. maja godine usvojila Zaključke u vezi sa Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlašćenja s RS na institucije BiH. NJihovim objavljivanjem u Službenom glasniku 15. juna, zaključci su stupili na snagu 16. juna. "Odgovarajuće rezolucije Savjeta bezbjednosti UN jasno kažu da je prema Aneksu 10 Mirovnog sporazuma visoki predstavnik konačni autoritet u pogledu tumačenja civilnih aspekata implementacije Mirovnog sporazuma i da u slučaju spora može dati svoje tumačenje i preporuke i donijeti obavezujuće odluke, kada to smatra potrebnim", navodi se u saopštenju.

U tekstu se dodaje da je ovaj stav elaborirao i Savjet za implementaciju mira (PIC) na sjednici u Bonu, 9. i 10. decembra 1997. godine, te su ga potvrdile sve rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a o BiH, uključujući i posljednju Rezoluciju broj 1845, usvojenu 20. novembra 2008. godine.Ovom odlukom, ističe se u saopštenju, visoki predstavnik ne dovodi u pitanje pravo svakog od entiteta, konstitutivnih naroda ili ostalih koji žive u BiH da definišu ili štite svoje interese. – Političke stranke, politički predstavnici, druge institucije kao i pojedinci imaju pravo da iznose svoje mišljenje i zaštite svoj dignitet te, duboko sam uvjeren, moraju osigurati da se to učini na primjeren način, smatra Inzko. On je dodao da će u budućnosti biti potrebno i korisno razgovarati i jasno artikulisati želje i strahove svih građana i konstitutivnih naroda, putem okupljanja onih čiji se glas takođe mora čuti, kao što su predstavnici nevladinih organizacija, interesne grupe i druga udruženja.

– Dijalog mora biti konstruktivan i pozitivan kako bi se došlo do zajedničke vizije za budućnost zemlje i njenog ustavnog okvira, rekao je Inzko. Stavljanjem van snage, odnosno anulacijom zaključaka Narodne skupštine RS i vraćanjem situacije, u pravnom smislu, na stanje od 13. maja, prije usvajanja Zaključaka ("restitucio in integrum"), visoki predstavnik je, ističe se u saopštenju OHR, obezbijedio jasnu pravnu situaciju i kreirao atmosferu za konstruktivni dijalog između predstavnika svih naroda. – To bi moglo uključivati i mogućnost da domaće institucije, uključujući i Ustavni sud, budu konsultovane u vezi sa ovim pitanjima. Istovremeno, političkim liderima u BiH pružam priliku da se fokusiraju na prioritete evropske budućnosti ove zemlje i da ostvare ciljeve koje je definisao PIC, rekao je Inzko. Prema njegovom mišljenju, uspješna politika znači kreiranje situacije od koje svi imaju korist. – To se ne može postići putem isključivih zahtjeva i politike nultog zbira u kojoj neko uvijek mora izgubiti, smatra Inzko. BiH, rekao je Inzko, mora ići u korak sa ostatkom regiona, gdje zemlje ostvaruju napredak na osnovu vlastitih uspjeha. – EU je i dalje opredijeljena za BiH i njenu evropsku perspektivu, zaključio je Inzko.

Tihić: OHR i međunarodna zajednica gube autoritet              Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je za Agenciju ONASA da nije zadovoljan odlukom visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o stavljanju van snage Zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske (RS) i smatra da Ured visokog predstavnika (OHR) i međunarodna zajednica gube autoritet zbog činjenice da nisu sankcionisani odgovorni za antidejtonsko djelovanje.- Ovo daje pravo i drugima da se antidejtonski ponašaju, jer nema sankcija za to. Ovo pokazuje šta će se desiti ako se ukine OHR, jer ne postoji bh. institucija koja će zaustaviti ili sankcionisati antidejtonsko djelovanje, rekao je Tihić.On je dodao da je ponižavajuće da OHR, nakon što je mjesec i po upozoravao predstavnike RS-a, samo poništi zaključke.- Možemo očekivati svakakve apsurdne situacije nakon ovoga. NSRS može ponovo u ponedjeljak usvojiti iste zaključke. Ovo je prvi put u praksi da visoki predstavnik donosi odluku kojom utvrđuje antidejtonsko djelovanje, a ne sankcionira ga, rekao je Tihić.

Ivanić: Inzkova odluka očekivana, ali ništa neće riješiti                           Lider Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić smatra da je očekivana odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka kojom je upotrijebio svoja ovlaštenja i stavio van snage zaključke Narodne skupštine Republike Srpske o efektima prijenosa nadležnosti sa RS-a na nivo BiH, ali i dodaje da se tom odlukom ništa neće riješiti i da će BiH ući u novu krizu. Napominjući da su takvu Inzkovu odluku i politički analitičari i opća javnost očekivali, Ivanić je Feni kazao da on lično misli da to nije neko posebno iznenađenje niti rješenje za situaciju u kojoj se nalazi BiH.- Moje viđenje je da ovo pokazuje svu dubinu razlika koje postoje u BiH i s kojima se ona generalno suočava. Ništa posebno se ovim neće riješiti, samo će se identifikovati unutrašnji problemi, rekao je lider PDP-a.Iznio je i stav da „ulazimo u jednu novu fazu krize koja će ko zna koliko trajati i kakav će rezultat imati“.Kao konačni autoritet za tumačenje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, visoki predstavnik je u subotu je nakon detaljne pravne procjene zaključio da usvojeni zaključci Skupštine RS-a od 14.maja većinom nisu u skladu s Dejtonskim sporazumom i stavio ih je van snage, saopćeno je, između ostalog, iz OHR-a. 

Hafizović: Inzkova odluka je za pozdraviti, ali je donesena sa zakašnjenjem                               Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Šefket Hafizović pozdravio je odluku visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka  kojom je upotrijebio svoja ovlaštenja i stavio van snage zaključke Narodne skupštine Republike Srpske o efektima prijenosa ustavnih nadležnosti sa RS-a na nivo BiH, iako je, kako ističe, došla sa zakašnjenjem.Hafizović smatra da je Inzkov  potez i jedina odluka koja se očekivala, ali da je uslijedila sa popriličnim zakašnjenjem.- Inzko je uradio jednu stvar koju je na osnovu svojih ovlaštenja morao donijeti još 12. juna kada je istekao njegov rok da entitetski parlament poništi snage svoje zaključke. On je svjesno ili nesvjesno svojim oklijevanjem podržao antiustavno djelovanje, ali smatram da je i morao obaviti sve konsultacije, rekao je Hafizović Feni.  (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku